FA on lopettanut tutkinnat erotuomari Mark Clattenburgia vastaan, koska todisteita väitetystä rasistisesta käytöksestä ei löytynyt. Erotuomarien liitto vaatii Chelsealta anteeksipyyntöä, rahallista kompensaatiota ja lahjoitusta rasismin vastaiseen työhön. Guardian-lehden mukaan on myös mahdollista, että Clattenburg nostaa virallisen syytteen seuraa vastaan.

Tapauksen keskiössä oleva Mikel sen sijaan on saamassa pelikieltoa käytöksestään ja kielenkäytöstä Manchester Unitedia vastaan käydyssä ottelussa. Hän käytti ”törkeää kieltä” kommentoidessaan tuomareille Fernando Torresin ja Branislav Ivanovicin ulosajoja.

Chelsea ilmoitti heti, että Mikel ei kiellä tapahtunutta, mutta hän tahtoo tulla vielä kuuluksi asiasta. Häntä odottaa todennäköisesti ainakin kolmen ottelun pelikielto.

Syytteet Clattenburgia vastaan tulivat esiin Unitedia vastaan käydyn ottelun jälkeen, kun Chelsean Ramires väitti kuulleensa päätuomarin nimittäneen Mikeliä apinaksi (”monkey”). Tätä samaa ei kuitenkaan kuullut kukaan ottelun kolmesta muusta erotuomarista, jotka ovat kaikki toisiinsa yhteydessä mikrofonein. Myöskään Mikel itse, tai kaksi lähellä ollutta englantia äidinkielenään puhuvaa pelaajaa eivät kuulleet erotuomari Clattenburgin väitettyä rasistista huutoa. Kaikki nämä kolme pelaajaa olivat tilanteessa lähempänä tuomaria kuin Ramires.

FA kuitenkin tarkentaa, että uskoo Ramiresin toimineen ”hyvässä uskossa”, joten hän ei saane tilanteesta sanktioita vaikka syytteistä luovuttiin.