Kansainvälisen urheilun tutkimuskeskuksen CIES:in mukaan Manchester United on kasvattanut toiseksi eniten pelaajia Euroopan viiden suuren sarjan joukkueisiin. Unitedin kasvateista jopa 36 pelaajaa on saanut peliaikaa Saksan, Ranskan, Englannin, Italian tai Espanjan pääsarjaotteluissa. Edellä lukemissa on vain Barcelona, jonka kasvateista jopa 43 pelaa Euroopan suurissa sarjoissa.

Unitedin 36 pelaajasta vain 12 pelaa enää Old Traffordilla. Muista englantilaisseuroista Arsenal löytyy listan sijalta 9, jonka kasvateista 22 pelaa Euroopan suurissa sarjoissa.

Muuten tilastot ovat englantilaisseurojen osalta heikkoja, sillä Tykkimiehistä seuraavalla Aston Villalla (sijalla 34) pelaa vain 14 kasvattia isoissa sarjoissa. Yllättävintä on kuitenkin se, että muun muassa Gareth Balen ja Theo Walcottin kasvattanut Southampton on vasta sijalla 43. Tilastojen mukaan Saintsien kasvateista vain 12 pelaa tällä hetkellä Euroopan suurissa sarjoissa.

United on kolmantena tilastossa, jossa vertaillaan nykyisin muissa seuroissa pelaavia omia kasvatteja. Lukemat ovat tasaisia, sillä 24 pelaajaa muihin seuroihin kasvattanut Red Devils ei jää paljoa jälkeen Barcelonasta ja Real Madridista. Barca johtaa tilastoa 30 kasvatillaan.

Verrattaessa seuran edustusjoukkueessa pelaavia kasvatteja United on 12 kasvatillaan viidentenä. Listan kärkikolmikossa ovat Lyon, Athletic Bilbao ja Real Sociedad. Jokainen seuroista on nostanut 15 pelaajaa edustusjoukkueeseen. Unitedia lukuun ottamatta muut Valioliiga-joukkueet eivät ole juurikaan omavaraisia, sillä toiseksi eniten omia kasvatteja käyttävä Arsenal on nostanut vain seitsemän pelaajaa edustusjoukkueeseen.

Kokonaisuudessaan seurojen omavaraisuus laski alemmaksi, kuin koskaan aiemmin. Euroopan isoissa sarjoissa keskimäärin vain 17,2 prosenttia on seurojen omia kasvatteja. Valioliigassa ollaan painuttu rankasti keskiarvon alapuolelle (13,9%). Korkein luku on Ranskassa (24,6%) ja matalin Italiassa (9,2%).

Tutkimuksessa käytettiin oman kasvatin kohdalla Uefan määritelmää jonka mukaan pelaaja, joka on pelannut seurassa vähintään kolme kautta (ei tarvitse olla peräkkäin) ikävuosien 15 ja 21 välillä, lasketaan omaksi kasvatiksi.

Tutustu tästä CIES:n tutkimustuloksiin.

Toimittajan sana

Englannissa omien kasvattien nousua huipulle vaikeuttaa se, että Valioliigaan tulee liikaa pelaajia muista maista. Britti-pelaajat eivät taas siirry juuri ollenkaan pelaamaan muihin sarjoihin. Englannissa useammat seurat ovat myös rikkaampia, kuin esimerkiksi espanjassa Realia ja Barcaa lukuunottamatta. Tämän vuoksi on helpompaa ostaa valmis pelaaja muualta.