Manchester City murskasi Newcastlen lauantaina kotikentällään 5-0-lukemin. Voiton arkkitehtina hääräsi keskikentän David Silva. Espanjalainen on jo valittu kertaalleen Viikon pelaajaksi, joten valintamme kohdistui myös upean otteluun pelanneeseen Edin Dzekoon.

Dzeko oli lyömässä alkutahteja joukkueensa murskavoitossa. Bosnialaiskärki haisteli Vurnon Anitan pallonmenetyksen ja Newcastle-pelaaja joutui rikkomaan Dzekoa rangaistuspotkun arvoisesti. 28-vuotias hyökkääjä oli rakentelemassa myös Cityn toista maalia. Dzeko syötti pallon rangaistusalueen vasemmalta laidalta kimmokkeen kautta Samir Nasrille, joka viimeisteli kotijoukkueen 2-0-lukemat.

Cityn kolmas maali oli Dzekoa parhaimmillaan. Hyökkääjä teki liikkeen puolustuslinjan taakse ja Silva lähetti upean noston Dzekoa kohti. Bosnialainen otti pallon kauniisti rinnallaan haltuun ja viimeisteli voimalla Cityn 3-0-lukemat. Silvan lähettämä syöttö oli kova, mikä korostaa Dzekon haltuunoton hienoutta.

Dzeko nousi suuren yleisön tietoisuuteen Bundesligan VfL Wolfsburgissa. Bosnialainen siirtyi Wolfsburgiin kaudeksi 2007-08 ja oli välittömästi siirtonsa jälkeen huikeassa iskussa. Dzeko iski 11 ensimmäisessä ottelussaan viisi maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Hyökkääjä pelasi avauskokoonpanossa 17 ottelussa ja kauden tilastoiksi muodostui kahdeksan maalia ja seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Dzekon toinen kausi Wolfsburgissa oli sensaatiomainen. Kärkipelaaja iski kauden aikana kaksi hattutemppua Wolfsburgin voitettua seurahistoriansa ensimmäisen Bundesliga-mestaruuden. Dzeko pelasi kauden aikana 32 Bundesliga-ottelua, joissa hän iski hurjat 26 maalia ja antoi maalien lisäksi 10 maaliin johtanutta syöttöä. Bosnialaisen edelle maalipörssissä nousi ainoastaan kärkipari Grafite, jonka kanssa Dzeko muodosti Bundesliga-historian tuhoisimman hyökkääjäkaksikon.

Bosnialainen iski samalla kaudella myös kuusi maalia Saksan Cupissa. Uefa Cupissa Dzeko teki neljä maalia ja antoi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Upea kausi johdatti valintaan Bundesligan vuoden pelaajaksi kaudella 2008-09.

Kausi 2009-10 oli Dzekolta jälleen vahva. Bosnialaiskärki voitti Bundesligan maalipörssin 22 maalillaan. Samaisella kaudella Dzeko iski ensimmäisen maalinsa Mestarien liigassa, Manchester Unitedia vastaan Old Traffordilla. Hyökkääjä nousi myös Ballon d’Or -ehdokkaiden listalle samaisella kaudella. Bosnialainen sijoittui maailman parhaan pelaajan äänestyksessä sijalle 13.

Kausi 2010-11 jäi Dzekolta Wolfsburgissa puolen kauden mittaiseksi. Hyökkääjä ehti iskeä 10 maalia 17 ottelussa ennen siirtoaan Manchester Cityyn tammikuussa 2011. Citizens maksoi Dzekosta Wolfsburgille 32 miljoonaa euroa, mikä oli tuolloin kuudenneksi suurin maksettu siirtokorvaus Valioliigan historiassa. Dzekon ura Cityssä ei lähtenyt yhtä räjähtävästi käyntiin, kuin aikoinaan Wolfsburgissa.

Ensimmäinen kokonainen kausi Cityssä käynnistyi upeasti. Dzeko iski kauden kolmannessa Valioliiga-ottelussaan peräti neljä maalia Tottenhamin verkkoon. Bosnialainen oli Cityn ensimmäinen neljä maalia Valioliigassa yhteen otteluun tehnyt pelaaja. Dzekon peliaika Cityssä ei ollut säännöllistä ja Bosnia-Hertsegovinan maajoukkuevalmentaja Safet Susic kehoitti hyökkääjää jättämään seuran kauden päätteeksi. Dzekon agentti kumosi mediassa pyörineet siirtohuhut ja hyökkääjä juhli Valioliiga-mestaruutta kauden päätteeksi.

Kaudella 2012-13 Dzeko iski 44 ottelussa 15 maalia, joista 14 syntyi Valioliigassa. Seuraava kausi oli bosnialaiselta City-historiansa paras. Dzeko teki 46 ottelussa 26 maalia ja oli Liigacupin paras maalintekijä kuudella osumallaan. Liigacupin voiton lisäksi Dzeko pääsi juhlimaan toista kertaa Valioliigan mestaruutta.

Kuluva kausi on ollut Dzekolle vaikea. Hyökkääjä on saanut mahdollisuutensa Sergio Agüeron loukkaantumisten myötä, mutta ei ole onnistunut hyödyntämään näyttöpaikkojaan kovinkaan hyvin. Lauantaina mies oli kuitenkin huikeassa iskussa Newcastlea vastaan. Wilfried Bonyn hankinta ei helpota Dzekon asemaa Cityssä ja hyökkääjä voi hyvinkin siirtyä ensi kesänä uusiin maisemiin.

Maaliskuussa 29 vuotta täyttävä hyökkääjä viimeistelee valtaosansa maaleista läheltä maalia. Dzeko liikkuu pitkäksi pelaajaksi hyvin ja on 193-senttisenä pelaajana erilainen vaihtoehto City-hyökkäyksessä. Bosnialaisen on silti esiinnyttävä tasaisemmin kevään aikana, mikäli hyökkääjä haluaa jatkossa säännöllisempää vastuuta seurassa.