Valioliigan viime viikonlopun kierroksella moni pelaaja esiintyi Viikon pelaaja –maininnan arvoisesti. Päätimme antaa tittelin tällä kertaa Swansean maalivahdille, joka nollasi vanhan seuransa Arsenalin. Viikon pelaajamme on siis Lukasz Fabianski.

Fabianskin ja Arsenalin kohtaamiseen liittyy tarina, joka koostuu epäonnistumisista, loukkaantumisesta, luottamuksen menettämisestä, seurasiirrosta ja näpäyttämisestä.

Tarina alkoi jo kesällä 2007, kun puolalaismaalivahti siirtyi Legia Varsovasta Arsenaliin. Vastuuta ei kolmen ensimmäisen kauden aikana kunnolla tullut. 2010-11 alkoi samalla tavalla. Manuel Almunia oli ykkösvahti ja Fabianski istui penkillä. Syyskuun lopussa Arsène Wenger päätti laittaa Fabianskin maaliin Mestarien liigassa Partizan Belgradia vastaan. Tuosta hetkestä alkaen Fabianski pelasi yhtä vaille jokaisen ottelun tammikuun alkuun asti. Juuri kun näytti siltä, että Fabianski oli saamassa jalkansa oven väliin, tuli loukkaantuminen. Edellisenä kesänä lainalta palannut nuori Fabianskin maanmies Wojciech Szczesny käytti tilaisuutensa ja nappasi ykkösvahdin paikan.

Kuka tietää, miten Fabianskin Arsenal-uran olisi käynyt, jos loukkaantumista ei olisi tullut. Nyt tiedetään jälkiviisaina sen verran, että tuon loukkaantumisen jälkeen maalivahdin tontti meni puolalaisista nuoremmalle. Vanhempi puolalainen istui penkillä tai katsomossa ja pelasi pelin siellä, toisen täällä.

Viime kesänä 30-vuotias Fabianski sai uuden alun uralleen. Siirto vapaana agenttina Swanseaan toi ensimmäistä kertaa uralla selkeän ykkösvahdin paikan kauden alusta lähtien. Tällä kaudella Fabianski on pelannut yhtä vaille kaikki Valioliiga-ottelut. 35 pelissä palloja on mennyt selän taakse 41. Nollapeliin Fabianski on yltänyt 13 kertaa. Se kertonee paljon, että Fabianski on jo nyt pelannut enemmän otteluita Valioliigassa Swansean kuin Arsenalin paidassa.

Viime syyskuussa Fabianski kohtasi uudella kotistadionillaan Arsenalin. Taskuun tarttui 2-1-voitto vanhasta työnantajasta. Se oli hieno juttu, mutta parempaa oli luvassa. Pikakelataan viime maanantaihin. Arsenal-Swansea. Fabianski vanhalla kotistadionillaan. Arsenal taistelemassa Valioliigan kakkossijasta. Kuteja tuli oikealta, keskeltä ja vasemmalta. Arsenal laukoi ottelussa 23 kertaa. Näistä yhdeksän suuntautui maalia kohti. Fabianski otti kaikki kiinni. Puolalainen nollasi vuorollaan Santi Cazorlan, Alexis Sánchezin ja Theo Walcottin.

Swanseassa Fabianski on saanut uuden tilaisuuden. Siitä kaikessa on ollut kyse. Mahdollisuuden myötä Fabianskin urakin on lähtenyt uuteen nousuun. Enää pallot eivät ole putoilleet saranasormista, kuten välillä kävi Arsenalin paidassa. Ja niin ympyrä alkaa sulkeutua. Puolan maajoukkueessa Fabianski on nimittäin pikku hiljaa ottanut ykkösvahdin paikkaa takaisin Szczesnyltä – mieheltä, joka syrjäytti hänet aikoinaan Arsenalissa.