Syyskuu on takana ja on aika kasata taas kuukauden parhaista tähdistöjoukkue. Tämän kerran nipusta löytyy paljon lontoolaisväriä. Vahvasti edustettuna ovat puhtaalla pelillä syyskuun päättäneet Manchester United ja Tottenham. Poissaolollaan loistavat Chelsean, Manchester Cityn, Liverpoolin ja Arsenalin pelaajat.

Muodostelmaksi valikoitui 4-4-2.

Maalivahti

Hugo Lloris (Tottenham)

Syyskuu toi Tottenhamille täydet kolme voittoa ja suuri kiitos siitä kuuluu Hugo Lloris’lle. Nollat Sunderlandia ja Crystal Palacea vastaan ja vain yksi päästetty maali Manchester Citylle takaavat ranskalaiselle kuukauden maalivahdin tittelin. Kovimmilleen Lloris joutui Citizensiä vastaan pysäytettyään viisi laukausta.

Puolustus

Winston Reid (West Ham)

Winston Reid näytti syyskuussa West Hamin paidassa esimerkillistä johtajuutta. Uusiseelantilainen rikkoi vastustajan peliä ja oli tehokas purkupalloissa, joita toppari siivosi kolmeen otteluun peräti 36. Kuukauden tähtihetki oli ottelu Man Cityä vastaan. Tuolloin Reid suoritti peräti 28 puolustustekoa ja voitti 80 prosenttia pääpalloista.

Toby Alderweireld (Tottenham)

Toby Alderweireld on tuonut Tottenhamin puolustuslinjaan kaivattua rauhallisuutta. Belgi ei ole yhtä virhealtis kuin Federico Fazio tai kokematon, kuten keskikentälle siirretty Eric Dier. Alderweireldin vahvuus puolustuspäässä näkyi erityisesti pääpalloissa, joista mies voitti joka 75 prosenttia. Toppari puski myös voittomaalin Manchester Cityn verkkoon.

Ben Davies (Tottenham)

Ben Davies vakiinnutti viimeistään syyskuun esityksillään paikkansa Tottenhamin avauksessa. 22-vuotias Walesin maajoukkuepuolustaja nousi myös mukaan hyökkäyksiin, mutta oli alaspäin varmempi vaihtoehto verrattuna ylhäällä enemmän viihtyvään Danny Roseen. Davies siivosi pallon kolmeen otteluun 21 kertaa omalta alueelta ja voitti 67 prosenttia taklauksistaan. Mielenkiintoinen fakta on, että walesilainen loi myös yhtä monta tilannetta kuin Christian Eriksen (4).

Allan Nyom (Watford)

Allan Nyomin merkitystä Watfordin alakerrassa ei voi vähätellä. Fyysisesti vahva kamerunilaispuolustaja ei nouse modernin laitapuolustajan tavoin yhtä hanakasti mukaan hyökkäyksiin, mutta alaspäin miehen työmoraali on suuri. Syyskuun aikana Nyom voitti jokaisen kaksikamppailuistaan ja 60 prosenttia taklauksista. Watford päästikin kolmessa ottelussa vain kaksi maalia.

Keskikenttä

Eric Dier (Tottenham)

Topparina aiemmin pelannut Eric Dier luuti syyskuussa Tottenhamin keskikentän pohjalla. Rooli sopi 21-vuotiaalle englantilaispuolustajalle mainiosti. Kymmenen purkupalloa, kahdeksan syötönkatkoa ja kuusi blokkia kolmeen otteluun kertovat siitä. Vahvimmillaan Dier oli pääpalloissa, joista englantilainen voitti 64 prosenttia. Nuorukainen onnistui myös Manchester Cityä vastaan maalinteossa.

Riyad Mahrez (Leicester)

Riyad Mahrezin vahvat otteet jatkuivat syyskuussa. Algerialaistaituri loisti ylempänä keskikenttäpelaajana antaen kolmeen peliin kolme maalisyöttöä. Eniten tilanteita Leicesterin leirissä luonut Mahrez teki myös kuukauden aikana yhden maalin.

Dimitri Payet (West Ham)

Kesällä Marseillesta saapunut Dimitri Payet on noussut ehkä West Hamin tärkeimmäksi pelaajaksi. Ranskalainen avasi syyskuun kahdella maalilla Newcastlen verkkoon. Seuraavissa peleissä Man Cityä ja Norwichia vastaan kertyi molemmissa maalisyöttö. Kokanaisuudessaan luotuja maalipaikkoja oli peräti 16. Manageri Slaven Bilic kuvaili Payet’a täydelliseksi joukkuepelaajaksi. Syyskuussa mies oli tittelinsä veroinen.

Juan Mata (Manchester United)

Wayne Rooneyn hakiessa virettään, oli Juan Mata syyskuussa Unitedin keskikentän maestro. Erityisesti espanjalaisen lyhytsyöttöjen tarkkuus oli kovaa luokkaa, sillä 113:sta syötöstä 105 löysi kohteensa. Mata oli mukana kolmessa ottelussa myös neljässä maalissa. Kaksi espanjalainen tälläsi itse ja kaksi olivat hänen alustamiaan.

Hyökkäys

Jamie Vardy (Leicester)

Leicesterin Jamie Vardy oli viime kuussa pysäyttämätön. Englantilaishyökkääjä osui syyskuun jokaisessa kolmessa ottelussa ja nappasi kärkipaikan Valioliigan maalipörssissä. Tasoitus Aston Villan ja Stoken verkkoon ja kaksi maalia Arsenalia vastaan ansaitsevat Vardylle paikan tähdistössä.

Anthony Martial (Manchester United)

Manchester Unitedin ostettua siirtoikkunan viimeisenä päivänä Anthony Martialin 50 miljoonalla eurolla Monacosta, moni ihmetteli mihin Red Devils oli rahansa käyttänyt. 19-vuotias ranskalaishyökkääjä osoitti heti, miksi nuorukaisesta kannatti maksaa. Komea yksilömaali avauksessa Liverpoolia vastaan ja kaksi osumaa Southamptonin taakse on tulokkaalta melkoinen sisääntulo. Nopeasti kentällä liikkuva Martial myös tarjoili syötön Rooneyn pitkän maalittoman putken päättäneeseen maaliin.

Manageri

Louis van Gaal (Manchester United)

Hävittyään elokuun lopussa Swansealle Louis van Gaal ja Man United tekivät maajoukkuetauon jälkeen ryhtiliikkeen. Syyskuussa voitto irtosi kaikista kolmesta ottelusta. Punaisen vyöryn alle jäi muun muassa arkkivihollinen Liverpool. Voittoputki siirsi myös manchesterilaiset naapurinsa ohi sarjakärkeen.

Van Gaal on löytänyt alkusyksystä viime kaudelta puuttuneen tasapainon puolustuspeliin. Syyskuun aikana United päästi vain kolme maalia ja koko kautena osumia on mennyt taakse vain viisi, eli yhdessä Tottenhamin kanssa vähäisin määrä koko Valioliigassa. Seuraavina härkäviikkoina tuloksellisesti vahva pelisysteemi punnitaan sitten toden teolla.