Liverpool erotti eilen päävalmentajansa Brendan Rodgersin tehtävästään tasapeliin päättyneen Merseysiden derbyn jälkeen. Pohjoisirlantilaisen korvaajaksi on yhdistetty vahvimmin useamman suurseuran mestaruuksiin luotsannut Carlo Ancelotti ja Borussia Dortmundin Euroopassa korkealle tasolle nostanut Jürgen Klopp. Kumpi kaksikosta sopisi paremmin Anfieldille?

Kaiken voittanut mestaruusvalmentaja

59-vuotias Carlo Ancelotti on luotsannut valmennusurallaan useampaa Euroopan mahtiseuraa. Italialainen johdatti 2000-luvulla AC Milanin kahteen Mestarien liigan voittoon ja yhteen Serie A:n mestaruuteen. Keväällä 2010 Ancelotti voitti Chelseassa Valioliigan ja kaudella 2012 Ranskan pääsarjan Paris Saint-Germainin ruorissa. Viimeisimmässä pestissään kokenut valmentaja johdatti Real Madridin kaudella 2013-14 Mestarien liigan voittoon 12 vuoden tauon jälkeen.

Ancelottin ansioluottelo on vahva. Voidaan kuitenkin myös huomata Ancelottin hakeutuneen seuroihin, jotka olivat valmiita voittamaan mestaruuksia. Italialainen on myös luotsannut suurimman osan ajastaan tähtipelaajia, minkä vuoksi keskikastiin vajonneen Valioliiga-joukkueen nostaminen takaisin entiseen loistoon voi olla haastava projekti.

Pelitavallisesti Ancelotti peluuttaa hyökkäävää jalkapalloa. Real Madridissa hän käytti pelisysteemiä 4-3-3, jossa ei yleensä ollut yhtään selvästi puolustavaa keskikenttäpelaajaa. Keskikentän ankkureina toimivat Luka Modric ja Toni Kroos, jotka ovat erinomaisia pallollisia pelaajia – eivät perinteisiä rappaajia.

Dortmundin peli-identiteetin luoja

Siinä missä Ancelottin valmennusuran varrella on ollut useampia suurseuroja, Jürgen Klopp tunnetaan nimenomaan Dortmundin menestysluotsina. Saksalaisvalmentaja loi seitsemän vuoden aikana seuraan vahvan pelillisen identiteetin, joka näkyy edelleen joukkueessa. Tämä gegenpressinginksi kutsuttu pelitapa vei muun muassa Dortmundin kahteen perättäiseen Bundesligan mestaruuteen ja Mestarien liigan finaaliin.

Kloppin gegenpressingin perusidea on prässätä aggressiivisesti ja hyvin korkealta heti pallonmenetyksen jälkeen. Tarkoituksena on painostaa vastustaja tekemään virhe. Näin pallo saadaan joko takaisin tai vastustaja perääntyy rakentamaan peliä alempaa.

Nopea pelitapa on myös hyvin kuluttava. Vastustajaa 90 minuuttia täydellä teholla jahdatessa fyysinen rasitus on suuri. Koko joukkueen on myös oltava täysin mukana pelisysteemistä. Yksikin sooloilija antaa vastustajalle avaimet rankaisuun.

Kloppin vahvuuksiin kuuluu myös vastahyökkäyspeli. Esimerkiksi Dortmundissa joukkue syöksyi välittömästi pallonriiston jälkeen nopeilla syöttökuvioilla vastustajan linjan läpi maalille käyttäen erityisesti hyödyksi nopeita laitalinkkejä (Marco Reus ja Jakub Blaszczykowski). Hyvinkin organisoidun puolustuksen on vaikea reagoida näin äkillistä vastaiskua vastaan. Liverpoolin hyökkäyskalustosta esimerkiksi Daniel Sturridge ja Danny Ings sopisivat nopeina kärkinä hyvin Kloppin pelisysteemiin.

Kokenut menestyksen tuoja vai pelisysteemin uudistaja?

Ancelottin meriitit ovat Kloppia suurempia. On kuitenkin eri asia, onko Milanin kultaista sukupolvea ja Real Madridin tähtisikermää luotsannut valmentaja oikea mies kääntämään Liverpoolin kurssin ylöspäin? Klopp teki saman tempun jo Dortmundissa.

Toisaalta kumpi on oikea vaihtoehto, jos seura halutaan saada välittömästi menestymään? Kloppin mestaruudet ja Mestarien liiga -paikan saaminen Dortmundissa olivat useamman kauden työn tulos. Ancelotti on tottunut voittamaan välittömästi.

Pelifilosofiansa puolesta pestiin sopisi paremmin Klopp. Kokemus ja ansioluettelo puhuvat taas Ancelottin puolesta. Jos painopisteinä ovat aiempi menestys ja mestaruuksien määrä, on valinta Ancelotti. Jos taas tärkeämpää on joukkueeseen sopiva pelitapa ja taipuvuus muutokseen, on Klopp parempi vaihtoehto.