Englanti ja Italia käyvät kiivasta taistoa neljännestä Mestarien liiga -paikasta. Tällä hetkellä Englanti saa neljä joukkuetta Mestarien liigaan (karsinnat mukaan lukien) ja Italia vain kolme. Tilanne voi muuttua, mikäli trendi jatkuu samanlaisena. Tällä palstalla seurataan jokaisen europeliviikon jälkeen, miten kilpailu Mestarien liiga -paikasta etenee.

Englannin kurssi kääntymässä viime hetkellä

Englantilaisjoukkueet aloittivat kuluvan kauden europelit suorastaan surkeasti. Pikku hiljaa tahti muuttui. Neljäs lohkovaihekierros sujui erittäin hyvin eikä juuri päättynyt viideskään huonosti mennyt. Mestarien liigassa Arsenal kaatoi Dinamo Zagrebin ja Chelsea Maccabi Tel Avivin. Vastapainoksi Manchester United jäi tasapeliin PSV:tä vastaan ja Manchester City hävisi Juventukselle. Mestarien liiga -paikan kannalta erittäin tärkeässä Eurooppa-liigassa sekä Liverpool että Tottenham ylsivät voittoihin.

Englantilaiset eivät pelanneet isossa kuvassa huonosti, mutta silti tuli taas italialaisilta takkiin. Roma toki jäi Barcelonan jyräämäksi, mutta Juventus nappasi täydet kaksi rankingpistettä. Saman tekivät Eurooppa-liigassa Lazio ja Napoli, minkä lisäksi Fiorentina pelasi tasan.

Kaiken kaikkiaan englantilaiset keräsivät viidenneltä kierrokselta 1,125 vertailukelpoista rankingpistettä. Italialle vastaavasti kirjattiin 1,1667 pistettä. Ratkaisevaksi osoittautui Juventuksen ja Cityn kohtaaminen. Jos City olisi yltänyt tasapeliin, kierroksen pisteet olisivat menneet englantilaisten hyväksi 1,25-1. Jos City olisi voittanut, Englanti olisi ottanut selkeän kierrosvoiton lukemin 1,375-0,833.

Jatkopaikoilla suuri merkitys

Tässä vaiheessa europelikautta jännitetään, mitkä joukkueet etenevät pudotuspeleihin. Englannin ja Italian välisessä Mestarien liiga -paikkajaossa pudotuspelipaikoilla on hyvin suuri merkitys. Syy on se, että jokainen Mestarien liigan pudotuspeleihin yltävä joukkue kerää maalleen neljä ylimääräistä rankingpistettä (pudotuspelipaikkansa varmistaneiden bonuspisteitä ei ole laskettu mukaan vielä tämän viikon katsaukseen). Tämän lisäksi joukkue saa yhden lisäpisteen jokaiselta pudotuspelikierrokselta (pois lukien Eurooppa-liigan pari ensimmäistä pudotuspelikierrosta). Pistelaskusysteemistä kerrotaan lisää alempana, mutta jo tässä vaiheessa kaikki ymmärtänevät, että puhutaan merkittävistä pistelisäyksistä.

Mitkä joukkueet ovat menossa jatkoon? Englannista City on varmasti mukana, mutta muilta osin jännitetään. Sarjasta voi tulla täydellinen, katastrofi tai jotain siltä väliltä. United on ennen päätöskierrosta lohkossaan toisena, Chelsea johtaa ja Arsenal on kolmantena. Englantilaisten kannalta hyvä puoli on se, että kolmikosta jokaisella jatkopaikka on omissa käsissä. Mestarien liiga -nelikolle antavat tulitukea Liverpool ja Tottenham, jotka varmistivat eilen paikkansa Eurooppa-liigan pudotuspeleissä.

Entä italialaiset? Saapasmaasta on Mestarien liigassa mukana vain kaksi joukkuetta. Juventus on varmuudella jatkossa, ja Roman jatkopaikka on sen omissa käsissä. Päätöskierroksella Roma kohtaa kotonaan BATE Borisovin, joten Rudi Garcían ryhmän pitäisi kaiken järjen mukaan yltää pudotuspeleihin. Eurooppa-liigassa Napoli ja Lazio ovat jo varmistaneet lohkovoitot. Fiorentina on lohkossaan toisena, ja se kohtaa Roman tavoin päätöskierroksella kotonaan lohkojumbon. Voi siis hyvin olla, että kaikki viisi europeleissä mukana olevaa italialaisjoukkuetta nähdään jatkossa.

Kuluvan kauden vertailu

Katsotaanpa vielä, miltä koko kuluvan kauden tilanne rankingpisteiden osalta näyttää. Englantilaisjoukkueet ovat keränneet yhteensä 7,625 vertailukelpoista rankingpistettä tältä kaudelta. Italian lukema näyttää 7,667:ää. Englanti siis jää jatkuvasti saapasmaasta jälkeen. Seuraava merkittävä ero saatetaan nähdä pudotuspelipaikoissa.

Jos Mestarien liigassa kaikki englantilaiset menisivät jatkoon, Englannille napsahtaisi saman tien peräti 2,5 vertailukelpoista rankingpistettä (paikka pudotuspeleissä + bonuspiste ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta). Italia voi enimmillään kerätä jatkopaikkabonuksia 1,667 pistettä. Toisaalta, jos Englannilla menee mahdollisimman huonosti (vain City jatkoon), vertailukelpoisia rankingpisteitä tulee ainoastaan 0,625. Englanti voi siis pahimmillaan hävitä Italialle lisää, tai sitten se voi hidastaa merkittävästi Italian karkaamista.

Muistutetaan vielä tässä vaiheessa, mitä varten me tällaisista rankingpisteistä kirjoitamme. Pelissä on neljäs Mestarien liiga -paikka kaudeksi 2017-18. Mestarien liigan neljäs paikka ei määräydy pelkästään tämän kauden rankingin perusteella. Laskuihin otetaan mukaan myös neljän edellisen kauden pistepotit. Englanti johtaa yhä Italiaa lukemin 69,659-66,606, mutta tätä menoa Italia tulee ennen pitkää ohi. Näillä näkymin hyvin ratkaisevaksi on osoittautumassa tämän kauden pudotuspeleihin pääseminen ja niissä menestyminen.

Kun tarkastellaan Mestarien liigan paikkajakoa kaudeksi 2018-19 (kauden 2011-12 pisteet putoavat pois), Englanti alkaa olla pulassa. Italia johtaa tuota kilpailua nyt jo 55,249-54,409.

Pistelaskusysteemin kertaus

Jokainen Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa mukana oleva joukkue kerää maalleen pisteitä. Joukkue saa kaksi pistettä voitosta ja yhden tasapelistä (karsintaotteluista sai puolitetut pisteet). Mestarien liigan pudotuspeleissä neljännesvälieristä, puolivälieristä, välieristä ja finaalista joukkue saa yhden lisäpisteen kultakin kierrokselta. Eurooppa-liigan puolella lisäpiste irtoaa puolivälieristä, välieristä ja finaalista. Lisäksi joukkue saa neljä pistettä, mikäli se pääsee Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja neljä lisää, mikäli se pääsee Mestarien liigan pudotuspeleihin.

Maaranking lasketaan keskiarvona. Maan kaikkien europelijoukkueiden pisteet lasketaan yhteen. Summa jaetaan kyseisestä maasta europeleihin osallistuvien joukkueiden lukumäärällä. Maan lopullinen pistemäärä muotoutuu viiden viimeisimmän (neljä edellistä ja nykyinen) kauden keskiarvon summana.

Maarankingia voi seurata Uefan verkkosivuilta. Kuluvan kauden lukemat eivät vastaa tässä jutussa esitettyjä lukemia, koska Uefa ei ole vielä päivittänyt eilisten Eurooppa-liigan otteluiden pisteitä.