Uusi kalenterivuosi on potkaistu kunnolla käyntiin, joten on aika ottaa katsaus Valioliigan tammikuun onnistujiin. Tällä kertaa kuukauden joukkuetta edustavat erityisesti nuoret englantilaiset ja kahden lontoolaisseuran pelaajat.

Pelaajat on ryhmitetty perinteiseen 4-4-2-muodostelmaan.

Maalivahti

Fraser Forster (Southampton)

Englannilla ei pitäisi olla kesän EM-kisoissa mitään hätää maalivahtitilanteessaan. Stoken nuori Jack Butland on haastanut tällä kaudella jo tosissaan Joe Hartia Valioliigan parhaan englantilaisen torjujan tittelistä. 201-senttinen Fraser Forster on aina tunnettu valtavasta koostaan ja hän on parhaimmillaan dominoiva keskityspalloissa ja yksi-vastaan-yksi tilanteiden peittäjänä. Englantilainen muistetaan muun muassa Barcelonan nollaajana Celticissä pelatessaan. Tammikuun aikana hän päästi vain yhden maalin neljässä Southamptonin ottelussa. Jos Forster pystyisi pelaamaan lähellä korkeinta tasoaan jatkuvasti, olisi hänellä mahdollisuudet aivan maalivahtien eliittiin.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Puolustus

Patrick van Aanholt (Sunderland)

Vasemman laitapuolustajan tammikuu: neljä ottelua Valioliigassa ja maali jokaisessa. Patrick van Aanholt on pelityyliltään vahvasti hyökkäyksiin osallistuva laitapuolustaja. Nykyjalkapallossa yksi joukkueen pelinrakentajista voi pelata vaikka laitapuolustajana ja van Aanholt on tästä malliesimerkki. 25-vuotias hollantilainen edusti Chelseaa viisi vuotta, viihtyen lähinnä lainapesteillä. Sunderlandissa hänen uransa on lähtenyt todella vauhtiin. Kevyellä askelella liitävä juoksukone osaa myös laukoa vasemmalla jalallaan, minkä hän todisti tammikuun aikana.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Aaron Cresswell (West Ham)

Selvä, Aaron Cresswell pelaa van Aanholtin tapaan mieluusti vasempana puolustajana, mutta tässä joukkueessa hän sopisi myös keskuspuolustajaksi. Cresswell pelasi tammikuun aikana täydet minuutit vahvasti suorittavassa West Hamissa. Yritteliäs pelaaja on kannattajien suosikki ja hänen nousunsa vasemmalta laidalta ovat tärkeä osa Hammersin pelitapaa. Cresswell pystyy varioimaan kovia matalia, sekä korkeampia kierteisiä keskityksiä. 170-senttisenä hän ei ole kaikkein vahvimpia pelaajia, mutta Cresswell korvaa sen sisukkuudellaan.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Toby Alderweireld (Tottenham)

Modernin keskuspuolustajan ruumiillistuma voisi hyvinkin olla Toby Alderweireld. Belgialainen on atleettinen, nopeahko ja hän syöttää kovaa. Hän yrittää myös välillä todella vaikeita keskikentän läpi murtavia syöttöjä, minkä takia kauden syöttöprosentti on (vain) 80. Alderweireld on kuitenkin puolustussuuntaan luotettava, toisin kuin välillä ailahteleva maanmies ja toppariparinsa Jan Vertonghen. Spurs hävisi tammikuussa vain Leicesterille, eikä Alderweireldin otteissa näy hiipumisen merkkejä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Bacary Sagna (Manchester City)

Bacary Sagna on ollut koko kauden ajan Manchester Cityn takuuvarmin puolustaja. Näinköhän omaperäisen hiustyylin leikkauttaminen on luonut ranskalaisesta luotettavamman kuvan vai onko kokemus karsinut pelaamisesta turhan höseltämisen pois? Joka tapauksessa Sagna ihastuttaa varmaotteisuudellaan, siinä missä Cityn muu puolustus ei välttämättä. Sagna tunnistaa hyvin milloin hänen kannattaa nousta ylös hyökkäyksiin, ja milloin pelata varman päälle. Hyvä kierteinen keskitys.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Keskikenttä


Darren Fletcher (West Bromwich)

West Brom pelasi hyvän kuukauden ja sen pelin sieluna sykki kokenut Darren Fletcher. Baggiesin eniten syöttävä pelaaja on löytänyt kauden aikana joukkuetoverinsa 752 kertaa 80 prosentin tarkkuudella. Väsymätön puurtaja sopii hyvin Tony Pulisin keskikentälle puolustavaan rooliin, mutta vähän tilaa saadessaan hän osaa myös rytmittää WBA:n hyökkäyksiä pallollisena.

West Bromwich Albion v Swansea City - Premier League

Dimitri Payet (West Ham)

”Meillä on Dimitri Payet, hän on parempi kuin Zidane”, laulavat Hammersin kannattajat ylpeinä viikosta toiseen. Yksi sarjan taitavimmista pelaajista voi olla suurin syy, että West Ham on Valioliigan kuntopuntarin toisena tällä hetkellä. Vain yksi maali ja syöttö Payetille tammikuun aikana, mutta esimerkiksi 2-2-tasapelissä Man Cityä vastaan hän osoitti arvonsa pitäen palloa loistavasti pienissä tiloissa juuri niinä aikoina, kun West Hamin puolustus kaipasi hengähdystaukoa. Payet ei ole Zidane, mutta hänen arvonsa itä-lontoolaisille on verrattavissa Zizouhun.

Sunderland v West Ham United,Barclays Premier League

Ross Barkley (Everton)

Ross Barkley osui tammikuun aikana vain cup-kilpailuissa, mutta liverpoolilainen on vihdoin saanut tasaisuutta otteisiinsa. Evertonin jäädessä tasapeleihin sarjan kärkiporukoita vastaan, Barkley oli sinisten vaarallisin pelaaja. Hän pystyy luomaan joka pelissä maalintekotilanteita suoraviivaisilla kuljetuksillaan ja erittäin painavalla oikean jalan laukauksellaan.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Dele Alli (Tottenham)

Dele Alli
on tehnyt lyhyellä urallaan yhden Valioliiga-maalin enemmän kuin Spursin paikallisvastustajassa kuusi osumaa iskenyt Jack Wilshere. Allin voittomaali Crystal Palacea vastaan on hyvä ehdokas sarjan vuoden maaliksi. Tottenham on Valioliigan kuntopuntarin kärjessä ja alkukauden nuori onnistuja on jatkanut pelaamistaan huikealla itseluottamuksella. 19-vuotias pelaa aina tyylikkäästi rinta pystyssä ja osoittaa välillä ylimielisyyden piirteitä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Hyökkäys

Sergio Agüero (Manchester City)

Manchester City on täysin eri joukkue, kun sen ryhmityksen ylimpänä pelaajana repii puolustuksia Valioliigan paras hyökkääjä. Segio Agüero osui viisi kertaa neljässä pelissä kuukauden aikana. Argentiinalaisen tyypillinen esitys nähtiin 2-2-tasapelissä West Hamia vastaan, kun Agüero puhkoi kotijoukkueen puolustusta lyhyillä, oikeanaikaisilla kaarijuoksuillaan, kuljetuksillaan ja seinäpelillään David Silvan kanssa. Hän tekee maaleja myös yhä useammin 16-alueen rajan takaa pitkien kuljetuksien päätteeksi.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Harry Kane (Tottenham)

Mikä yhden kauden ihme? Harry Kane johtaa Tottenhamin hyökkäystä talismaanin lailla. Jo 15 kertaa maalannut lontoolainen osui tammikuussa kahdesti. Kane on todella monipuolinen pelaaja, joten häntä ei voi arvostella pelkästään maalien perusteella. Väsymättömästi prässäävä englantilainen tekee aina töitä joukkueen eteen. Kane pelaa myös varsin kypsästi välillä vastustajan linjojen välissä tai pystyjuoksujen tekijänä. Tulevaa kapteeniainesta.

getty_KaneHarry20150321

Manageri


Mauricio Pochettino (Tottenham)

Kolme pelaajaa Tottenhamista kuukauden joukkueessa ja manageri Mauricio Pochettino ansaitsee myös kunnianosoituksen. Englannissa hyvässä maineessa oleva manageri ilahduttaa yleisöä aggressiivisella pelityylillään. Kentän laidalla mies on aika hillitty, mutta kentällä hänen pelaajansa tekevät töitä muita joukkueita enemmän. Spursilla on aidot mahdollisuudet Mestarien liigan paikkaan oikeuttavaan sijoitukseen tai jopa mestaruuteen asti. Pochettinon iso tehtävä on saada kokemattoman pelaajarinkinsä keskittyminen ohjattua aina vain seuraavaan peliin loppukauden aikana.

Swansea City v Southampton - Premier League