Valioliigan mestarijoukkue Leicesterin maalitykki Jamie Vardy kertoo lokakuussa julkaistavassa omaelämäkerrassaan ”Jamie Vardy: From Nowhere, My Story” muun muassa kesällä 2015 tapahtuneesta rasistisesta välikohtauksestaan. Brittilehti The Sun on julkaissut kirjasta katkelman, jossa Vardy palaa kyseisen illan tapahtumiin.

– Useimmat tuomiot vanhenevat ajan myötä, mutta mikään ei pyyhi pois sitä, mitä tapahtui heinäkuussa 2015, 29-vuotias Vardy aloittaa.

– Sana ’rasisti’ tahrii nyt ikuisesti nimeni. Se on pahempi kuin rikosrekisteri. On ihmisiä, jotka eivät anna minulle ikinä anteeksi ja toisia, jotka hyväksyvät, että tein kauhean virheen ja olen oppinut siitä. On silti kamalaa, kun lapseni kirjoittavat YouTubeen tai Googleen nimeni, ja hakukenttään tulee ’Jamie Vardy rasisti’.

Englannin maajoukkuehyökkääjä tunnustaa kirjassa pitävänsä alkoholista, ajautuneensa tappeluihin ja viettäneensä yön putkassa. Rasistiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu.

– Katsoin silmiin opiskelijaa, jota olin loukannut, ja sanoin hänellekin sen. Halusin hänen tietävän, kuinka pahoillani olin.

Vardy puhuu eräästä kortinpeluuillasta leicesteriläisellä kasinolla. Potissa oli jo tuhansia puntia, ja tunnelmat jännittyneitä. Alkoholia nauttinut Vardy huomasi, kuinka aasialaistaustainen poika kiersi pöydän ympärillä ja epäili tämän antavan vinkkejä muille pelaajille. Silloin hän pillastui ja huusi kolmeen otteeseen ”Walk on, Jap!” (vapaa suomennos: ”Häivy, japsi!”).

Tieto välikohtauksesta levisi välittömästi Twitteriin ja Vardyn kuvia vilisi lehdissä ja televisiossa. Kaikki paikallaolijat tiesivät hänet Leicesterin tähtipelaajaksi. Ilta päättyi Vardyn poistumiseen paikalta drinkkejä kaadellen ja kiroillen.

”Kuka haluaisi palkata rasistin?”

Jälkeenpäin Leicester määräsi Vardylle sakon ja määräsi hänet erilaisuutta käsittelevälle kurssille.

– Olin sokissa. Miten tapaus vaikuttaisi perheeseeni? Olisiko minulla yhä tulevaisuutta seurassa? Sanoin tyttöystävälleni, että urani on ohi. Sitä leimaa ei pyyhitä pois. Kuka haluaisi palkata rasistin, Vardy muistelee pohtineensa.

– Kurssilla selitettiin kontekstia sanan takana. Se juonsi juurensa Toiseen maailmansotaan. Kun kuulin siitä, häpesin entistäkin enemmän.

Tapauksen jälkeen myös Vardyn pelaaminen syksyn 2015 MM-karsintaotteluissa kyseenalaistettiin. Maajoukkuevalinta tuli, mutta maajoukkueen johtohenkilöstö painotti hänelle oman vastuunsa tuntemista. Vardy myöntääkin rauhoittuneensa tapauksen jälkeen huomattavasti.

– En enää käy ulkona. Minulla on kotona baari ja snooker-pöytä. Vietän villejä iltoja panemalla lapseni nukkumaan, pelaamalla Call of Dutya ja katsomalla Homelandia. Halusin keskittyä jalkapalloon, koska olin nyt kuin kultakala, jonka jokaista liikettä seurattiin.

Jalkapalloon keskittyminen taisikin onnistua, sillä Vardy juhli kauden päätteeksi mestaruutta yhtenä joukkueensa tärkeimmistä pelaajista ja vakiinnutti myös paikkansa Englannin maajoukkueessa.