Englannin jalkapalloilua tällä viikolla riepotellut korruptioskandaali paisuu paisumistaan. Aasialaisiksi liikemiehiksi sonnustautuneet toimittajat ovat paljastaneet peiteoperaatioissaan lahjontaa ja sääntöjen kiertämistä. Vilunkiin on osallistunut toimijoita kahdelta sarjan ylimmältä sarjatasolta, mutta näkyvintä huomiota sai tapaus, joka johti Englannin maajoukkuevalmentaja Sam Allardycen eroon.

Nyt myrskynsilmään on ajautunut valioliigaseura Southamptonin apulaisvalmentaja Eric Black. Daily Telegraphin julkaisemilla videoilla näytetään, kuinka Black neuvoo ”liikemies”-toimittajia lahjomaan muiden seurojen toimijoita pelaajaoikeuksien hankkimiseksi.

Blackin mukaan ”pari tonnia” riittää taivuttelemaan valmentajakollegan lähtemään leikkiin ns. ”kolmansien omistajaosapuolien” kanssa. Black nimesi toimittajille Mestaruussarjassa pelaavan joukkueen apulaisvalmentajan, ja kertoi näiden tienaavan niin vähän, ettei mitään ongelmia pitäisi tulla.

Englannin jalkapalloliiton säännöt kieltävät jyrkästi tällaiset maksut, ja liitto odottaakin kaikkien toimijoiden ilmoittavan sille mahdollisista lähestymisyrityksistä. Eric Black itse on kiistänyt kaikki lehden esittämät syytökset.

Chris Coleman ehdottaa elinikäisiä toimitsijakieltoja

Ennen Telegraphin viimeisintä, Blackia koskevaa paljastusta, Southamptonin puheenjohtaja Ralph Krueger oli jo ilmaissut järkytyksensä lehden esittämistä korruptiopaljastuksista. Euroopan yhdistelmäjoukkueen sensaatiomaisesti jääkiekon World Cupin loppuotteluun valmentanut Krueger lupasi, että Southampton olisi eturintamassa taistelemassa jalkapallon puhtauden puolesta.

Walesin maajoukkueen päävalmentaja Chris Coleman on puolestaan ehtinyt jo vaatia kaikille korruptioon sotkeutuneille elinikäisiä toimitsijakieltoja.

Lauantaina 53 vuotta täyttävä Black pelasi 80-luvulla kaksi ottelua Skotlannin A-maajoukkueessa. Seurajoukkueuran kohokohta oli, kun hän iski maalin Real Madridin verkkoon Cup-voittajien cupin loppuottelussa vuonna 1983, kun Sir Alex Fergusonin valmentama Aberdeen marssi historiallisesti kilpailun voittoon.

Black valmensi viime keväänä seitsemän kierroksen ajan Valioliigasta pudonnutta Aston Villaa. Aiemmin hän oli tehnyt lyhytaikaisia tilapäisvalmentajan pestejä mm. Birminghamissa, Sunderlandissa ja Blackburnissa.