Englannin jalkapallomaajoukkueen ykkösvahdin Joe Hartin siirto Italian Serie A:han kautta aikain ensimmäisenä englantilaismaalivahtina oli eittämättä yksi kesän siirtoikkunan puhutuimmista siirroista. 29-vuotias Hart oli viettänyt Manchesterissa 10 vuotta ja on hyvin suosittu City-fanien keskuudessa, mutta Etihadin uusi isäntä Pep Guardiola ei nähnyt miehelle mitään käyttöä.

Hart ei ole hakenut suuria otsikoita siirron jälkeenkään, mutta myöntää nyt avoimesti uskovansa päiviensä Manchesterissa olevan luetut. Lainasopimus Torinon kanssa kattaa kuluvan kauden eikä Hart sulje ovia mihinkään suuntaan. Guardiolan joukkueessa hän ei kuitenkaan usko enää pelaavansa.

– Tämä on toinen kerta, kun minut on lähetetty kauden pituiselle lainalle. Ei minua tänne kuitenkaan kehittymään lähetetty, vaan siksi, koska minua ei tarvittu Manchesterissa, Hart sanoo Sky Sportsin haastattelussa.

– En ole täällä osoittaakseni taitojani Citylle, vaan koska minun täytyy hakea pelipaikkaa muualta enkä ehtinyt saada pysyvää siirtoa minnekään. Haluan vain tehdä parhaani Torinon eteen ja jos joku seura haluaa hankkia minut, en usko Manchester Cityn asettuvan siirron tielle.

Hartin kohtaloksi koituivat penkin alle menneet EM-kisat eikä Pep Guardiola kierrellyt keskustellessaan maalivahdin kanssa.

– Palasin EM-kisojen jälkeen treeneihin muita myöhemmin. Kun juttelimme ensi kerran, Pep sanoi, että hänellä on epäilyksiä suhteeni. Kättelin häntä, kiitin häntä ammattimaisesta rehellisyydestä, mutta sanoin, ettei se ollut sitä, mitä halusin kuulla, Hart muistelee.

– Sanoin haluavani työskennellä hänen kanssaan, mutta sain käsityksen, ettei se johtaisi mihinkään. Aistin, etten saisi peliaikaa. Olen taistelija, mutta taistelut täytyy valita viisaasti. Se oli vaikutusvaltaisen kaverin mielipide, eikä se suosinut minua.

during the Serie A match between FC Internazionale and FC Torino at Stadio Giuseppe Meazza on October 26, 2016 in Milan, Italy.
Joe Hart on sopeutunut erinomaisesti Italian Serie A:han. Kuva: Getty Images

Jalkapallosanaston opettelu auttanut sopeutumista

Torinon toiseksi suurin seura on vain neljän pisteen päässä paikasta ensi kauden Mestarien liigaan eikä vähiten Hartin ansiosta. Englantilainen onkin tehnyt kaikkensa sopeutuakseen nopeasti italialaiseen jalkapalloiluun. Eikä Hart suinkaan halunnut hypätä kohti tuntematonta.

– Kysyin Micah Richardsin mielipidettä Serie A:sta ja Juventuksessa pelanneen Patrick Vieiran näkemystä kaupungista. Aleksandar Kolarov tuntee valmentaja Sinisa Mihajlovicin, joten juttelin hänenkin kanssaan.

– Mihajlovic haluaa meidän pääsevän Eurooppa-liigaan, ja se olisi todella hyvä saavutus. Kilpailu on kovaa, mutta meillä menee hyvin.

Hartin perhe muutti miehen kanssa Torinoon ja maalivahti opiskelee italiaa. Tärkeintä ovat kuitenkin kentällä käytettävät avainsanat.

– Aluksi ajattelin, että olisi mahtavaa oppia kieltä ja jutella sujuvasti italiaksi. Mutta minun täytyy hoitaa työni hyvin, joten opettelin ensin yksinkertaisia huutoja. Taoin niitä päähäni treeneissä.

– Kuulostin varmaan typerältä huutaessani sanoja uudestaan ja uudestaan vain oppiakseni ne. Meillä ei kuitenkaan ole ollut mitään kommunikaatiovaikeuksia. Yritin vain oppia asiat, joita yleensä sanoisin peleissä, ja nyt siitä on tullut luontevaa, Hart kertoo.