Bournemouth isännöi tiistai-illan avausottelussa Arsenalia. Molempien joukkueiden syyskausi on ollut jokseenkin onnistunut, kun Bournemouth löytyy sarjataulukosta sijalta kymmenen ja Arsenal totutusti sijalta neljä.

Pelinkuva sorsii isäntiä

Bournemouthin syksy on ollut tavanomainen, kun joukkue on hakenut pisteet niistä otteluista, joissa pisteitä on ollut helposti tarjolla ja pääasiassa hävinnyt itseään vahvemmille. Viime kaudella tahti oli pitkälti samanlaista, eikä joukkue onnistunut voittamaan viime kauden top 4 -joukkueita (Leicester, Arsenal, Tottenham & Manchester City) kertaakaan.

Bournemouth pyrkii Eddie Howen alaisuudessa pelaamaan dominoivaa jalkapalloa, jossa joukkue häärii valtaosan ottelusta pallon kanssa. Huippujoukkueita vastaan kyseisen pelikaavan noudattaminen on luonnollisesti haastavampaa ja tämän takia tulos on usein heikko.

Viime kaudelta edellä mainittua nelikkoa vastaan tuloksena oli kaksi tasapeliä ja kuusi tappiota, eikä ole sattumaa, että kyseiset tasapelit tuli passiivisella pelisuunnitelmalla viime kaudella tulosta tehnyttä Leicesteriä vastaan. Ei, vaikka Leicester kruunattiin viime kauden päätteeksi suhteellisen selvällä pesäerolla liigan mestariksi.

Selvästi pallollisempia joukkueita vastaan joukkue oli ongelmissa ja mm. Arsenalia, Tottenhamia ja Manchester Cityä vastaan maaliero oli viime kaudella 2-21.

Tilastot ennustavat hyviä maalipaikkoja molempiin päihin

Bournemouth nousi Valioliigaan vasta viime kaudelle ja oli sitä edeltäneellä sesongilla Championshipin pallollisin joukkue. Championshipissä joukkue sai usein pelata Eddie Howen mukavuusalueella, eikä vastahyökkäyspelaamista tarvittu läheskään samalla tavalla kuin Valioliigassa.

Tämä näkyi myös joukkueen otteissa, kun joukkueen hyökkäyspelaaminen oli Valioliigan huippujoukkueita vastaan usein erittäin vaatimatonta.

Kuluvalla kaudella Cherries on petrannut otteitaan myös pallottomana ja esimerkiksi Liverpoolia vastaan joukkue onnistui luomaan läjäpäin vaarallisia maalipaikkoja. Puolustuspelaaminen ei sen sijaan ole suurempia kehitysaskelia ottanut ja joukkue on viime kauden tavoin päästänyt hurjia, lähes viime kauden tapaisia maalimääriä (viime kaudella liigan toisiksi eniten).

during the Premier League match between AFC Bournemouth and Liverpool at Vitality Stadium on December 4, 2016 in Bournemouth, England.
Bournemouth on kehittynyt viime kaudesta, mutta puolustussuunnassa riittäisi edelleen töitä tehtäväksi. Kuva: Getty Images

Myös tilastollisesti Bournemouthin puolustuspelaaminen on ollut joukkueen Akilleen kantapää, sillä supervaarallisia maalipaikkoja on annettu vastustajille liigan neljänneksi eniten. Saldo on erityisen synkkä, kun otannaksi otetaan pelkästään ne ottelut, joissa Bournemouth on ollut valtaosan ottelusta pallottomana.

Tykkimiehet tuottaa maaliodotusta

Arsenal on hieman Bournemouthin kaltainen, joskin materiaalilta muutamaa napsua laadukkaampi versio. Myös Gunners on haalinut kuluvalla kaudella voittoja isolla prosentilla itseään heikommista joukkueista, kun taas Valioliigan huippujoukkueet ovat tuottaneet Tykkimiehille paljolti päänvaivaa. ̈

Tilastollisesti Arsenal ei ole ollut viime kauden veroinen, mutta on silti onnistunut viemään hyökkäyspäässä tilanteet loistavalla prosentilla hyville maalipaikoille. Arsenalin 269 maalipaikasta peräti 180 on lähtenyt boksin sisältä ja paikoista 38 on ollut luokiteltavissa huippuvaarallisiksi. Prosentuaalisesti yhtä maalipaikkaa kohden Arsenal onkin tuottanut maaliodotusta enemmän kuin mikään muu joukkue liigassa.

Myös vieraissa pelaaminen on ollut läpi kauden soljuvaa ja maalipaikkoja on tuotettu paremmalla tahdilla kuin esimerkiksi kotonaan Emiratesillä.

Täyttyykö Oliver Giroudin ventti?

Viime ottelussa ”Skorpionimaalilla” häikäissyt Oliver Giroud on kohdannut Arsenal-uransa aikana 25 eri Valioliiga-joukkuetta ja on onnistunut maalinteossa näistä peräti 20 joukkuetta vastaan. Bournemouthia ranskalainen ei vielä toistaiseksi ole onnistunut yllättämään, mutta nyt siihen on ainakin kunnon puolesta oiva mahdollisuus.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 01: Olivier Giroud #12 of Arsenal celebrates after scoring the opening goal during the Premier League match between Arsenal and Crystal Palace at the Emirates Stadium on January 1, 2017 in London, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Olivier Giroud saattaa saada ventin täyteen. Edellisellä kierroksella syntyi upea skorpionimaali ja vireystila on hyvä! Kuva: Getty Images

Giroud on nimittäin tehnyt kuluvalla kaudella maalin keskimäärin 69,8 minuutin välein, joka on 28 minuutin peräerolla Valioliigan paras saldo. Arsenal häviää puolustuksessa muille kärkijoukkueille Puolustuspelaaminen on ottanut takapakkia viime kauteen verrattuna selvästi reilummin ja Arsenalin puolustus onkin jäänyt syksyn aikana pahasti jälkeen muista kärkiseuroista.

Kun joukkueen omat maalipaikat ovat olleet usein hyvin vaarallisia, niin täysin samaa voidaan sanoa myös vastustajan maalipaikoista, sillä Arsenalin boksiin on ollut luvattoman helppo päästä.

63,4% Arsenalia vastaan lauotuista vedoista on lähtenyt boksin sisältä ja supervaarallisia maalipaikkoja kaikista paikoista on ollut peräti 15,1%. Heikommat prosentit löytyvät liigasta ainoastaan Swansealta ja West Hamilta, joten vaikka maalipaikkoja ei hirveästi omaan päähän satelisikaan, niin paikoissa on usein ollut paljon potentiaalia takaiskuihin.

Selättääkö nuhaisesti esiintynyt Mesut Özil vuotavan nenän?

Loukkaantumistilanne on isäntien osalta loistava, mutta huolta aiheuttaa Jack Wilsheren puuttuminen. Wilshere on Bournemouthissa lainalla Arsenalista, eikä näin ole edustuskelpoinen omistajaseuraansa vastaan. Arsenalilla tilanne on hieman haastavampi, sillä sivussa on potentiaalisista avaajista Santi Cazorla ja Theo Walcott.

Mesut Özil oli sivussa ottelusta Crystal Palacea vastaan flunssan takia ja pelaaminen Bournemouthia vastaan on vielä epävarmaa.

Kokonaisuudessaan Arsenalilla on kuitenkin vahva ja leveä materiaali, joten kolmikon poissaolo ei haavoita Arsenalin iskukykyä liiaksi, varsinkin kun tähtipelaaja Özilin kuluva kausi on ollut pelillisesti hyvin vaikea.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 24: Mesut Ozil of Arsenal (C) celebrates scoring his sides third goal with his team mates during the Premier League match between Arsenal and Chelsea at the Emirates Stadium on September 24, 2016 in London, England. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Nähdäänkö Mesut Özil kentällä? Kuva: Getty Images

Useat asiat puoltavat vieraiden menestymistä

Ottelukuva hemmottelee suuresti pallonhallinnan riistävää Arsenalia. Molempien joukkueiden hyökkäykset ovat olleet kuluvalla kaudella tappavan vaarallisia, kun taas toisaalta oma puolustuspään työskentely on jättänyt paljolti toivomisen varaa. Tämä lupaa hyvää katsojille ja ottelusta onkin lupa odottaa meneväisen reipasta, jossa paikkoja nähdään kentän molemmissa päädyissä.

Materiaalilta paria luokkaa isäntiä vahvempi Arsenal hoitaa vastaavat tehtävät kovalla prosentilla, kun taas Bournemouth on tottunut jäämään näissä ilman palkintoa. Myös keskinäiset ottelut ovat historiassa taipuneet sadan prosentin tarkkuudella Tykkimiehille, eikä mikään viittaa trendin katkeamiseen.

Pelimielessä ottelussa kiinnostaakin vieraiden menestys ja maali-ilottelu.


Valioliiga.comin lukijat saavat Valiovihjeistä 20% alennuksen. Käytä tilauksen yhteydessä bonuskoodia ”VALIOLIIGA.COM” ja saat tarjouksen tammikuun loppuun asti.

Valiovihjeen ammattilaiset tarjoavat 105% tuottoa kiertävälle pääomalle. Tekijöillä on vuosikausien kokemus voitollisesta vedonlyönnistä Valioliigassa.


Valioliigan 20. kierros

Maanantai 2.1.
14.30 Middlesbrough – Leicester Viasat
17.00 Everton – Southampton
17.00 Manchester City – Burnley
17.00 Sunderland – Liverpool Viasat
17.00 West Bromwich – Hull
19.15 West Ham – Manchester United Viasat

Tiistai 3.1.
21.45 Bournemouth – Arsenal Viasat
22.00 Crystal Palace – Swansea
22.00 Stoke – Watford

Keskiviikko 4.1.
22.00 Tottenham – Chelsea Viasat