Talven siirtoikkuna avautui viime sunnuntaina. Joitain kauppoja on jo tehty, ja todennäköisesti useita on tammikuun aikana tulossa.

Tammikuussa voi parhaimmillaan tehdä hyvän täsmähankinnan, mutta riski epäonnistumiseen on myös suuri. Esittelemme tässä jutussa kymmenen isointa vuodentakaista kauppaa.

10. Steven Naismith

Norwichilla oli kova tarve hankkia vahvistuksia. Hankintojen myötä joukkue yritti välttää putoamisen Mestaruussarjaan. Steven Naismith ostettiin Evertonista 11 miljoonalla eurolla tuomaan tehoja hyökkäyspäähän. Heti avauspelissä Liverpoolia vastaan 1+1, mutta sitten hiljeni. Loppukaudesta tuli enää yksi maalisyöttö, ja Norwich putosi. Tällä kaudella 30-vuotias skotti on iskenyt 18 ottelussa neljä maalia.

Tuomio: Evertonille hyvä, Norwichille huono kauppa.

9. Timm Klose

Toinen toivotaan toivotaan -hankinta Norwichilta. Transfermarktin arvion mukaan Klosen markkina-arvo oli siirtohetkellä kolme miljoonaa euroa. Norwich maksoi Wolfsburgille 11 miljoonaa. Hinta oli korkea, mutta Klose vastasi huutoon. Nousi saman tien avauksen toppariksi, ja sama meno on jatkunut tällä kaudella. On ollut Norwichin parhaita pelaajia.

Tuomio: Korkeahko hinta, mutta rahoille on myös saatu vastinetta. Hyvä hankinta.

8. Wahbi Khazri

Putoamista vastaan taisteli viime kaudella myös Sunderland. Hyökkäyspään tehoihin haettiin kohennusta Wahbi Khazrin muodossa. Sunderland pulitti tunisialaisesta laitahyökkääjästä Bordeaux’lle 11,8 miljoonaa euroa. Alku oli hyvä. Khazri iski kolmessa ensimmäisessä pelissään tehot 1+1. Loppukaudesta ei enää tehoja juuri tullut. Tällä kaudella vastuu on vähentynyt olemattomiin lokakuun lopun jälkeen.

Tuomio: Viime keväänä oli vielä ok, tällä hetkellä ei ole käyttöä. Huti.

7. Mohamed Elneny

Arsenal vahvisti viime talvena keskikenttäänsä hankkimalla Mohamed Elnenyn Baselista 12,5 miljoonan euron hintaan. Syötöt napsuvat kovalla prosentilla omille, mutta riittääkö taso kokonaisuudessaan? Tällä kaudella pelannut lähinnä jämäminuutteja.

Tuomio: Odotetaan vielä, mutta ainakaan vielä ei voida puhua mistään nappihankinnasta.

6. Benik Afobe

Bournemouth oli Sunderlandin ja Norwichin tavoin mukana säilymistaistelussa. Kirsikoiden ratkaisu oli vahvistaa kilpavarustelussa hyökkäystä. Wolvesista ostettiin Benik Afobe 13,3 miljoonalla eurolla. Naismithin ja Khazrin tavoin alku oli hyvä. Neljässä ottelussa kolme maalia, loppukaudesta yhteensä vain yksi. Sijoittui silti Bournemouthin sisäisessä maalitilastossa jaetulle kolmannelle sijalle. Tällä kaudella vastuuta on tullut hyvin rajoitetusti, eikä maalejakaan ole syntynyt kuin kaksi.

Tuomio: Kovasti taittumassa kalliiksi hudiksi.

5. Andros Townsend

Putoamista vastaan taistelleista joukkueista Newcastle törsäsi vuosi sitten kaikkein eniten. Andros Townsendiin paloi 15,7 miljoonaa euroa. Townsend teki, minkä pystyi. Kevään aikana neljä maalia ja kaksi maalisyöttöä. Hän oli joukkueensa parhaita pelaajia, mutta Newcastle putosi. Kesällä Townsend kaupattiin Crystal Palaceen 15,6 miljoonalla eurolla. Tällä kaudella 20 ottelussa heikot tehot 1+2.

Tuomio: Tottenhamilta hyvä myynti, Newcastlelta hyvä ostos. Crystal Palacen kohdalla vielä kysymysmerkki.

4. Jonjo Shelvey

Toinen iso hankinta Newcastlelta. Jonjo Shelvey saapui Swanseasta 16 miljoonan euron kaupassa. Nousi saman tien runkopelaajaksi, vaikkakin loppukaudesta vastuu väheni. Tällä kaudella 90 minuuttia lähes pelistä toiseen. Tehojakin kolmen maalin ja kuuden maalisyötön verran. Nostamassa osaltaan Newcastlea takaisin Valioliigaan.

Tuomio: Melko hyvä hankinta. Hinta tosin korkea, mutta niinhän se ladien kohdalla tuppaa olemaan.

3. Oumar Niasse

Steven Naismithista saamansa rahat Everton käytti uuteen keskushyökkääjään. Oumar Niasse saapui Englantiin Moskovan Lokomotivista 17,9 miljoonalla eurolla. Pelasi koko kevään aikana 142 minuuttia Valioliigassa ja yhdeksän FA Cupissa. Tällä kaudella 26-vuotias senegalilainen on vääntänyt reserveissä.

Tuomio: 18 miljoonaa euroa kaivoon. Lottoaminenkin olisi ollut parempi vaihtoehto.

2. Giannelli Imbula

Stoken 24,25 miljoonan euron ostos Portosta. Väkevä sisääntulo. Ensimmäistä peliä lukuun ottamatta jokaisessa kevään ottelussa täydet 90 minuuttia. Nousi samalla Stoken avainpelaajien joukkoon. Tällä kaudella on ollut vaikeampaa. Menettänyt paikkansa Charlie Adamille ja Joe Allenille.

Tuomio: Ylihintainen hankinta. Alku oli vahva, mutta trendi on ollut laskeva.

1. Ramires

Vuodentakaisista kaupoista suurin ei ollut ostos, vaan myynti. Se kertoo paljon siitä, miten siirtomarkkinoiden asetelmat ovat muuttuneet (lue lisää). Kiinasta soitettiin, Chelsea näytti vihreää valoa. Ramires Jiangsu Suningiin, ja 28 miljoonaa lontoolaisseuran tilille. Myyntiin mennessä oli saanut vaihdellen vastuuta. Kuten hyvin tiedetään, tällä kaudella ei ole tullut ikävä Ramiresia, kesällä hankittu N’Golo Kanté ja Nemanja Matic ovat muodostaneet sen verran hyvän duon keskikentän keskustaan.

Tuomio: Erittäin hyvä myynti Chelsealta. Näin kannattaa jatkossakin tehdä. Kiinalaisseurat ovat valmiita maksamaan rajua ylihintaa. Jos pelaaja ei ole erityisen tärkeä, helpot rahat kannattaa kuitata pois.