Lauantaina Deepdalen stadionilla 89. minuutti kellossa. Olivier Giroud voittaa pääpallon, Lucas Pérez hakee irtopallon ja jättää Giroudille, joka tällää 2-1-voittomaalin Prestonin verkkoon. Jotenkin niin tyypillistä.

Kausi on ollut Giroudille hyvin kummallinen. Joulukuun puoliväliin asti vastuuta tuli rajoitetusti. Vartti siellä, vartti täällä, välillä loukkaantumisen vuoksi kokonaan pois kokoonpanosta.

Peliaikaa yhteensä 781 minuuttia. Tehoja yhdeksän maalin ja viiden maalisyötön edestä. Se tarkoittaa maalia tai maalisyöttöä noin 56 minuutin välein. Ennen kaikkea kyse on siitä, millaisilla hetkillä Giroud on tehojaan tehnyt.

Preston-ottelun viime hetken voittomaali ei suinkaan ollut ainoa laatuaan. Valioliigassa on nähty seuraavanlaiset tapahtumat.

• Southamptonia vastaan maalisyöttö voittomaaliin lisäajan neljännellä minuutilla.
  • Voittomaali Sunderlandia vastaan.
  • Tasoitusmaali Manchester Unitedia vastaan 89. minuutilla.
  • Voittomaali West Bromin verkkoon 86. minuutilla.
  • Voittomaali Crystal Palacea vastaan.
  • Maali ja kaksi maalisyöttöä Bournemouthia vastaan. Tehoilun alkaessa Arsenal oli tappiolla lukemin 0-3.

Sosiaalisessa mediassa on alettu jo puhua Giroud timesta. Sen verran dominoiva hyökkääjä on kyennyt olemaan nimenomaan otteluiden loppuhetkillä.

Ilman Giroudin maaleja Arsenalilla olisi kahdeksan valioliigapistettä vähemmän.

Leikkimielisesti voidaan sanoa, että ilman Giroudin viime hetken maaleja tai maalisyöttöjä Arsenalilla olisi kahdeksan valioliigapistettä vähemmän. Leikkimielisesti siksi, ettei yksittäinen pelaaja koskaan tee kentällä maalia vain oman pelaamisensa ansiosta. Mutta silti, Giroudin merkitys pelien ratkaisijana on ollut valtava.

Sivuhuomautuksena: Giroudin maalitahti on ollut koko Valioliigan tasolla todella vahva peliaikaan nähden. Ranskalainen on sarjan ainoana pystynyt tekemään keskimäärin yli yhden maalin jokaista pelaamaansa 90:ntä minuuttia kohden.

Jatketaan vielä hieman leikkiä. Jos Arsenalilla tosiaan olisi nuo kahdeksan valioliigapistettä vähemmän, miltä sarjataulukko näyttäisi?

Ensinnäkin, Arsenalilla olisi 33 pinnaa – massiiviset 16 pistettä Chelseaa vähemmän. Sarjasijoitus olisi vain pykälän verran heikompi, mutta Tykkimiehet olisi lähempänä keskikastia kuin europaikkoja.

Esimerkiksi kuudentena oleva Manchester United olisi kahdeksan pistettä Arsenalia edellä. Vastaavasti Everton, WBA, Bournemouth ja jossain määrin myös Southampton hengittäisivät melko lähellä Arsenalin niskaan.

Pitäisikö Giroudia peluuttaa enemmän?

Väliotsikon kysymystä on todennäköisesti moni pohtinut. Populistisesti ajateltuna tietysti pitäisi.

Se ei välttämättä ole kuitenkaan järkevin ratkaisu. Arsenalin hyökkäyspeli toimi erinomaisesti kun Alexis Sánchez pelasi ”Giroudin paikalla” piikissä. Sikäli Alexisin pitäminen keskushyökkääjänä on järkevää.

Giroudin vaihtaminen sisään viimeiseksi 15-30 minuutiksi voi olla hyvä taktinen veto. Vastustajan puolustajat ovat jo väsyneitä, jolloin Giroud saa kamppailuissa tietynlaisen edun. Lisäksi, hän on raskastekoinen pelaaja, joka ei välttämättä pysy kovin tuoreena koko 90:ntä minuuttia.

Sekin tietysti pitää muistaa, että Giroud/Alexis-akselin peluutukseen vaikuttavat niin loukkaantumistilanne kuin muiden pelaajien vire.