Vielä alkukaudesta Valioliigan kärkitaistelussa roikkunut Everton on valahtanut jo sijalle seitsemän, yhdeksän pistettä kuudentena olevan Manchester Unitedin taakse. Toffees kärkkyy kuitenkin vesi kielellä yläpuolellaan olevien suurseurojen hyytymistä Eurooppa-liigan paikka silmissä kiiluen. Ja tärkeänä osana tätä haavetta – ja etenkin tulevina vuosina sarjan kärkipäähän nousua – on juurikin pahimmasta kilpailijasta Manchester Unitedista hankittu Morgan Schneiderlin.

Evertonin ja Manchester Unitedin kädenvääntö Schneiderlinin siirtosummasta oli pitkä ja hikinen, mutta päättyi lopulta Punaisten Paholaisten pistevoittoon. Everton maksaa 27-vuotiaasta Ranskan maajoukkuemiehestä 27,5 miljoonan euron siirtosumman, joka on käytännössä sama hinta, jonka United pulitti Southamptonille Schneiderlinista puolitoista vuotta sitten.

Vaikka ura Old Traffordilla jäikin vaatimattomaksi, on Evertonilla Schneiderliniin kova luotto. Eikä ihme, sillä onhan Schneiderlin manageri Ronald Koemanille erittäin tuttu pelaaja.

Englannin kansalaisuudenkin jo saanut Schneiderlin siirtyi Ranskasta Southamptoniin 18-vuotiaana kesällä 2008. Neljä ensimmäistä kautta vierähti vielä alasarjoissa, mutta Southamptonin palattua Valioliigaan kaudeksi 2012-2013 Schneiderlin oli jo joukkueen kantavia voimia. Sekä fanit että pelaajat valitsivatkin Schneiderlinin joukkueen kyseisen kauden parhaaksi pelaajaksi.

Schneiderlinin viimeisellä Saints-kaudella 2014-2015 joukkuetta valmensi Ronald Koeman, mutta sitten miesten tiet erosivat Unitedin napattua ranskalaisen. Hollantilaiskäskyttäjä tuntee kuitenkin erinomaisen hyvin Schneiderlinin työmoraalin ja tarjolla on epäilemättä todella suuri rooli keskikentän pohjalla korttiherkän konkarin Gareth Barryn rinnalla.

Seurahistorian kolmanneksi kallein hankinta

Evertonin lujasta uskosta Schneiderliniin kielii sekin, että suuremman siirtosumman seura on maksanut vain vuonna 2014 hankitusta Romelu Lukakusta sekä viime kesänä ostetusta Yannick Bolasiesta. Molemmat osoittautuivat nappihankinnoiksi, ja aika näyttää, käykö Schneiderlinin kohdalla samoin.

Kasvavilla panostuksillaan Everton näyttää joka tapauksessa himoitsevansa yhä ahnaammin liittymistä suurseurojen joukkoon. Edellisestä Englanin mestaruudesta on aikaa jo 30 vuotta, mutta Valioliiga-voitosta kehtaa tuskin kovinkaan moni fani ääneen puhua. Joukkuetta rakennetaan kuitenkin tällä hetkellä fiksusti ja määrätietoisesti ja kuka ties Everton voi olla tulevina vuosina isokin tekijä. Jos Leicester voitti Valioliigan, miksei Evertonkin voisi pystyä samaan?

Ei Evertoninkaan jokainen hankinta silti maaliin osu. Schneiderlinille sai tehdä tilaa Manchester Unitedin junioriakatemian kasvatti, vuosina 2012 ja 2013 13 A-maaottelua pelannut Tom Cleverley. Cleverleyn osto-option sisältävä lainasiirto Watfordiin julkistettiin samana päivänä Schneiderlinin siirron kanssa.

Watford vaikuttaa Cleverleyn kannalta lupaavalta osoitteelta, sillä mies valittiin Watfordin kauden parhaaksi pelaajaksi lainapestin aikana kaudella 2009-2010. Eikä Everton Cleverleyn kanssakaan tappiota tehnyt, sillä hänet hankittiin kesällä 2015 vapaana agenttina.