Viime kierroksella Chelsean ennätyksellisen lennon päättänyt Tottenham saa White Hart Lanelle vieraita West Bromwichista.

Tottenham ei ole hävinnyt Lanella tällä kaudella vielä kertaakaan, ja kymmenen ottelun kotisaldo on Chelsea-voiton myötä komea 8-2-0. Aivan näin timanttinen kotijoukkue Spurs ei kuitenkaan ole, ja ohjelmakin oli syyskaudella jopa helpohko. Tottenham kohtasi kyllä kotonaan huippujoukkueet Chelsean, Liverpoolin ja Man Cityn, muttei yhtään keskikastin joukkuetta. Kaikki muut vastustajat löytyivät sarjataulukon sijoilta 12–20.

Tottenham on ollut kotipeleissään tällä kaudella myös hieman onnekas, sillä Spurs on antanut Lanella vastustajilleen peräti 12 vaarallista maalipaikkaa (muun muassa saman verran kuin Crystal Palace kotipeleissään). Siitä huolimatta Tottenhamia vastaan on tehty vain viisi maalia. Tästä on toki kiittäminen myös maalivahti Hugo Llorisia, mutta suhdeluku ei varmasti jatku pitkään näin hyvänä.

Vertailussa sarjan muihin eliittivahteihin Thibaut Courtoisiin (4/6) ja David de Geaan (7/8), on Lloris’n 12/5 uskomattoman kova lukema. Tällä kaudella Tottenham on ottanut pisteistään peräti 61,9 prosenttia White Hart Lanella, kun kahdella edelliskaudella Spurs on kerännyt pisteistä kotonaan vain 51,4 ja 51,5 prosenttia. Lukemat olivat selvästi sarjan keskitasoa vähemmän.

Paljon tilanteita – mutta hämääkö tilasto?

Tottenham on ollut joulukuun alusta alkaen erittäin vakuuttava ja on kaikki kilpailut huomioiden hävinnyt yhdeksästä ottelustaan vain yhden, 0-1 Manchester Unitedille. Joukkue on kuitenkin ylisuorittanut maaliodotuksiin nähden. Vertailtaessa tämän kauden tuotettuja ja päästettyjä maaliodotusarvoja suhteessa toteutuneeseen maalieroon, on Tottenham ollut koko sarjan ”onnekkain” joukkue. Spurs on tehnyt hieman liikaa, mutta etenkin päästänyt liian vähän maaleja siihen nähden, miten vastaavista tilanteista syntyy maaleja pitkällä aikavälillä.

Aivan kuten viime kaudella, myös nyt Tottenhamilla on eniten maalintekotilanteita kaikista Valioliiga-joukkueista. Tilanteiden laatu on kuitenkin kaukana sarjan parhaasta.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 26: Christian Eriksen of Tottenham Hotspur scores the opening goal during the Premier League match between Chelsea and Tottenham Hotspur at Stamford Bridge on November 26, 2016 in London, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Tottenhamin maali boksin ulkopuolelta. Harvinainen näky. Kuva: Getty Images.

Liljanvalkoiset ovat laukoneet tällä kaudella rangaistusalueen ulkopuolelta jo 181 kertaa, eli 41 laukausta enemmän kuin tilaston kakkonen. Näistä 181:stä boksin ulkopuolelta lähteneestä laukauksesta vain yksi (!) on mennyt maaliin (Christian Eriksenin laukaus Chelsea vastaan 20 metristä kierroksella 13). Tilaston kaunistaminen ei ole helppoa lauantainakaan, sillä mitään joukkuetta vastaan ei ole tehty vähempää maaleja boksin ulkopuolelta kuin West Bromwichia.

WBA:n timanttinen vieraspuolustus

WBA puolustaa vieraspeleissä todella hyvin ja maalinteko sitä vastaan on vaikeaa. Albion ei ole hävinnyt kuluvalla kaudella vielä kertaakaan vieraspeliä yli yhden maalin marginaalilla tai päästänyt kahta maalia enempää. Tämä siitäkin huolimatta, että joukkue on kohdannut jo muun muassa Liverpoolin, Chelsean ja Arsenalin.

Tällä kaudella vain Tottenhamia (9) ja Chelseaa (9) vastaan on tehty Baggiesia (10) vähemmän maaleja vieraspeleissä. Eikä tämä ole sattumaa, sillä ainoastaan juuri Tottenham on päästänyt vieraissa vähemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin WBA.

WEST BROMWICH, ENGLAND - JANUARY 02: Adama Diomande of Hull City (L) shoots while Gareth McAuley of West Bromwich Albion (R) attempts to block during the Premier League match between West Bromwich Albion and Hull City at The Hawthorns on January 2, 2017 in West Bromwich, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
West Bromissa tiedetään, mitä oman maalin suojeleminen vaatii. Kuva: Getty Images.

Myös viime kaudella Albion oli vierasotteluissa vahva puolustussuuntaan ja päästi kauden aikana Leicesterin, Tottenhamin, Man Cityn ja Southamptonin jälkeen liigan viidenneksi vähiten maaleja. Kuluvan ja viime kauden aikana joukkue on pelannut 29 vierasottelua, joissa maaleja on nähty yhteensä ainoastaan 55 (keskimäärin alle 1,9 maalia/ottelu). Vertailun vuoksi WBA:n kotipeleissä on tullut samalla ajanjaksolla 79 maalia (2,7/ottelu).

Mitä luvassa?

Ottelun kulku on varmasti jokaiselle Valioliigaa seuraavalle futisfanille selviö: Tottenham ottaa selvän pallonhallinnan ja West Bromwich pyrkii iskemään vastahyökkäyksistä ja erikoistilanteista vastaan. Spurs ei edellisissä samankaltaisen ottelukuvan kotiotteluissa Hullia ja Burnleya vastaan kyennyt kääntämään vahvaa pallonhallintaa laadukkaiksi maalipaikoiksi. Laukaukset lähtivät usein kaukaa boksin takaa. Kyseisissä otteluissa Spurs pääsi laukaisupaikalle peräti 57 kertaa, mutta ainoastaan 38,6 prosenttia vedoista lähti boksin sisältä. Keskimäärin valioliigajoukkueet laukovat 16:n alueen sisältä 59,2 prosenttia kaikista vedoistaan.

Hullia vastaan Tottenham onnistui pääsemään kahdesti vaaralliseen maalipaikkaan, Burnleya vastaan ei kertaakaan. Nyt vastassa on selkeästi laadukkaammin kollektiivina puolustava joukkue, joka Tony Pulisin tapoihin uskollisena on aina erinomaisesti organisoitu.

Molemmilla hyvä pelaajatilanne

Tottenham pääsee otteluun näillä näkymin lähes parhaalla kokoonpanollaan. Ainoa poissaolija on jo pidempään nivusvaivasta kärsinyt Érik Lamela. Vierasjoukkue WBA:lla on vielä pari kysymysmerkkiä, mutta mahdollisesti koko miehistö käytettävissään. Jonny Evansin ja Chris Bruntin lievät vammat tarkistetaan vielä ennen ottelua, mutta molemmat ovat todennäköisesti kunnossa. Evans on joukkueen avaintoppareita. Kauden seitsemän ensimmäistä peliä loukkaantumisen takia sivussa ollut Brunt on puolestaan kuntoutumisensa jälkeen ollut tärkeä palanen Albionin hyökkäysten rakentelussa ja erikoistilanteissa.

Laitapuolustaja Allan Nyom odottaa vielä virallista pelilupaa Kamerunin jalkapalloliitolta. Sitä vaaditaan, koska Nyom ilmoitti, ettei halua osallistua Afrikan mestaruuskisoihin. Nyomia ei nimetty Kamerunin 23 pelaajan miehistöön, joten asian pitäisi olla selvä. Tony Pulis onkin luottavainen, että Nyom on käytettävissä Tottenhamia vastaan.

WEST BROMWICH, ENGLAND - DECEMBER 14: Allan Nyom of West Bromwich Albion stretches for the ball during the Premier League match between West Bromwich Albion and Swansea City at The Hawthorns on December 14, 2016 in West Bromwich, England. (Photo by David Rogers/Getty Images)
Ehtiiko Allan Nyom saada peliluvan? Kuva: Getty Images.

Ennakoimme pientä maalimäärää

Tottenham ja West Bromwich kohtasivat toisensa ensi kertaa huhtikuussa 1901. Tulevan lauantain kamppailu on perinteikkäiden seurojen 142. välienselvittely. Kaksikon ottelut ovat olleet erittäin tasaisia aina tähän päivään saakka. Tällä hetkellä Tottenham johtaa otteluvoitoissa niukasti 55–52. Joukkueet ovat pelanneet lisäksi 35 tasapeliä, ja myös kaikki tämän ja viime kauden kolme kohtaamista ovat päättyneet 1-1-lukemiin. Kymmenestä edellisestä ottelusta peräti kahdeksassa on jääty alle 2,5 maaliin.

Arvioimme ottelun myös tällä kertaa kerroinasetelmaa tasaisemmaksi ja vähämaalisemmaksi. Hyviä peli-ideoita löytyy niin vähämaalisuudesta kuin WBA:n tasoituksellisista venymisistä.


Valioliiga.comin lukijat saavat Valiovihjeistä 20% alennuksen. Käytä tilauksen yhteydessä bonuskoodia ”VALIOLIIGA.COM” ja saat tarjouksen tammikuun loppuun asti.

Valiovihjeen ammattilaiset tarjoavat 105% tuottoa kiertävälle pääomalle. Tekijöillä on vuosikausien kokemus voitollisesta vedonlyönnistä Valioliigassa.


Valioliigan 21. kierros

Lauantai
Tottenham-West Bromwich klo 14.30
Burnley-Southampton klo 17
Hull-Bournemouth klo 17
Sunderland-Stoke klo 17
Swansea-Arsenal klo 17
Watford-Middlesbrough klo 17
West Ham-Crystal Palace klo 17
Leicester-Chelsea klo 19.30

Sunnuntai
Everton-Manchester City klo 15.30
Manchester United-Liverpool klo 18