Vain vuosi sitten Dimitri Payet oli vielä West Hamin suuri sankari. Lontoolaiskannattajat rakastivat nähdä ranskalaisen säkenöiviä vapaapotkuja ja muita taidonnäytteitä. Fanien suuri lemmikki teki jopa kesällä pitkän jatkosopimuksen seuran kanssa.

Vaikea sitä on uskoa, mutta tämä viikko muutti Payetin sankarista konnaksi.

Kerrataanpa alkuun lähtökohdat. Payet heitti seurauskollisuutensa roskakoriin ilmoittamalla, ettei hän halua enää pelata West Hamin paidassa. Hammers ei halunnut myydä tärkeintä pelaajansa, mistä seurasi ikäviä. Manageri Slaven Bilicin mitta täyttyi ja Payet sai lähteä kiukuttelemaan harjoitusringin ulkopuolelle.

Lakkoilu ei hyödytä

Payet sai käytöksellään odotetusti kannattajien vihat niskaansa. Ranskalaisen lapsellinen lakkoilu synnytti jopa pilkkalaulun. Kannattajat haluavat savustaa tähtipelaajansa ulos joukkueesta mahdollisimman nopeasti, ja se on keskikenttäpelaajan oma syy.

Kysytäänpä tässä vaiheessa, hyödyttääkö tällainen julkinen kiukuttelu ketään osapuolta? Ensinnäkin siitä koituu haittaa jo pelaajalle itselleen. Payet jää ilman pelituntumaa ja hän joutuu harjoittelemaan eristyksissä muusta joukkueesta.

Pelaamattomuus vaikuttaa myös maajoukkuerooliin ja kiinnostukseen siirtomarkkinoilla. Monikaan iso joukkue tuskin haluaa ostaa Payetia, jos mies seuraa pelinsä popcorn-osastolta.

Myrkyllisen yksilön poistaminen voi jopa puhdistaa

Seura puolestaan joutuu vasten tahtoaan hyllyttämään tärkeimmän pelaajansa. Yhtäkkiä Bilicillä ei olekaan enää käytössään palasta, jonka ympärille koko joukkueen hyökkäyspeli rakentuu.

Tässä tullaan kuitenkin seuraavaan seikkaan. Olit sitten kuinka suuri tähti tahansa, yksi yksilö ei saa koskaan mennä koko joukkueen edelle. Siitä ei seuraa koskaan mitään hyvää. Ilmapiiristä tulee myrkkyä ja heikko yhteishenki leviää hiljattain myös kentälle.

Joissakin tapauksissa kiukuttelijan lähtö voi jopa puhdistaa. Joukkueen peli vapautuu ja iloisempi ilme näkyy hyvissä tuloksissa. Eilen tuo pirteys näkyi ensimmäistä kertaa ilman Payetia pelanneella West Hamilla kolmen maalin voittona Crystal Palacesta. Vakuuttava esitys osoitti, että ehkäpä Hammers voi selvitä ilman ranskalaistakin.

Päättyykö tarina Kiinaan?

Palataanpa kuitenkin pääasiaan. West Ham on pattitilanteessa, jossa sen on pakko myydä Payet vastoin omaa tahtoaan. Tähtipelaaja on jo tässä vaiheessa kääntänyt selkänsä seuralle, joukkuetovereilleen ja faneille.

Luopuminen on tehtävä tammikuun aikana, tai molemmat osapuolet kärsivät. Halutonta pelaaja ei voi pitää väkisin seurassa. Saido Berahinon hiipuminen West Bromwichissa on siitä elävä esimerkki. Aiemmin Englannin lupaavimpiin hyökkääjiin kuulunut maalipyssy pelaa enää nykyään jämäminuutteja ja joutui viime vuonna jopa hakemaan vauhtia kuntoleiriltä.

Tilannetta vaikeuttaa Payetin kesällä tekemä jatkosopimus, joka ulottuu jopa vuoteen 2021 saakka. Transfermarkt-sivusto ilmoittaa ranskalaisen nykyiseksi markkina-arvoksi 25,5 miljoonaa puntaa (28,6 miljoonaa euroa).

Suurseurat Euroopan huippusarjoissa eivät ole todennnäköisesti kovinkaan halukkaita maksamaan 29 vuoden ikäisestä lakkoilijasta paljoakaan tuota summaa enempää. Sen sijaan nimekkäitä suurnimiä viime aikoina haalineet kiinalaisseurat voivat olla valmiita ylittämään markkina-arvon räikeästi. Sen viime aikojen jättikaupat ovat osoittaneet.

Kiinalaiset eivät välitä pelintuntuman puutteesta, kunhan pelipaitojen myyntimäärät pysyvät pilvissä. Mikäli lakkoilu jatkuu pidempään, Payet saattaa löytää pian itsensä Kaukoidästä. Sitä taituri tuskin ensimmäisenä toivoo.