Tottenham, Chelsea, Manchester United, Arsenal, Middlesbrough, Everton ja Liverpool. Siinä seitsemän joukkuetta, jotka ovat päästäneet tällä valioliigakaudella vähemmän maaleja kuin 26 maalia 21 ottelussa päästänyt Manchester City. Jaetulle sijalle Cityn kanssa yltää vielä Southampton.

Sunnuntaina Cityn päästettyjen maalien sarake paisui jälleen neljällä takaiskumaalilla, kun Everton nöyryytti Pep Guardiolan miehistöä tylyin 4-0 -lukemin. Tappio oli Guardiolan valmentajauran kaikkien aikojen suurin liigaotteluissa.

OptaJoe

@OptaJoe
4-0 – This is Pep Guardiola’s heaviest ever defeat in league competition as a manager. Humbled.

Katalaanivalmentaja on tottunut menestykseen Barcelonan ja Bayern Münchenin peräsimessä. ”Tiki-taka” oli viimeisen päälle sutjakaksi hiottu, maaleja syntyi liukuhihnalta ja myös oma pää pysyi puhtaana. Mutta mitä nyt on tapahtumassa? 26 maalia 21 ottelussa. Reilusti yli yksi päästetty maali per peli.

Cityn päästämien maalien määrä on jo nyt selvästi suurempi kuin yhdelläkään Guardiolan Bayern-kausista ja kaksi enemmän kuin Guardiolan Barcelonan-vuosina. Ensimmäisellä Barcelonan kaudellaan mestaruuden voittanut Pepin Barca päästi 35 maalia (38 ottelussa), mutta tuonkin lukeman rikkoutuminen on enää ajan kysymys.

City on myös hävinnyt Valioliigassa tällä kaudella jo yhteensä viisi kertaa. Kautta on lähes puolet pelaamatta, joten jo nyt on käytännössä selvää, että Guardiola saa maistaa tällä kertaa liigatappion karvasta makua enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös Barcelonassa ja Bayernissa kohdalle osui kertaalleen viisi tappiota saman kauden aikana.

OptaJoe

@OptaJoe
5 - Pep Guardiola has lost five league games this season - he's never lost more in a single campaign as a manager. Pressure.

Joko Guardiola pelkää mestaruuden karanneen?

Tuoreimman tappion myötä ero sarjakärki Chelseaan on venähtänyt jo 10 pisteeseen ja Cityn on tyytyminen sarjataulukon viidenteen sijaan. Guardiola heittääkin – ainakin julkisesti – mestaruushaaveet ja keskittyy Mestarien liiga -paikan varmistamiseen.

– Ykkössijaan on matkaa 10 pistettä ja se on paljon. Kakkossijaan on kolme pistettä, joten saa nähdä. Olen käskenyt pelaajia viimeisten kolmen viikon ajan unohtamaan sarjataulukon ja keskittymään seuraavaan peliin, Guardiola sanoi ottelun jälkeen Guardianin mukaan.

Pep Guardiola sai joulukuussa Leicesterin Claudio Ranierilta (2-4 -tappio Leicesterin johdettua jo 4-0) ja tuoreimpana Evertonin Ronald Koemanilta oppitunnin. City piti tuttuun Guardiola-tyyliin palloa, muttei lopulta onnistunut murtautumaan laadukkaisiin maalintekopaikkoihin. Leicester ja Everton puolestaan iskivät terävästi vastaan ja tekivät maalit lähes kaikista paikoistaan.

Manageri on peluuttanut joukkueitaan hyvin vähän muuttuneella pelitavalla jo useiden vuosien ajan ja tehnyt kilpailevien managerien työn helpoksi. Keskialueella maltillisesti hierominen ei tuo enää samalla tavalla tuloksia, ja Guardiolalla saattaa olla ilta jos toinenkin taiturimaisia Messiä, Iniestaa, Riberyä tai Robbenia ikävä. Yhä useammin ehdotetaan, että katalaanin pitäisi päivittää pelikirjaansa uusia sivuja, mutta Guardiola vakuuttaa sinnikkäästi, että aikoo luottaa jatkossakin pelifilosofiaansa. Virhe?

MANCHESTER, ENGLAND - JULY 08: Manchester City's manager Pep Guardiola attends a press conference at Etihad Stadium on July 8, 2016 in Manchester, England. (Photo by Barrington Coombs/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Tilastoista paljastuu muitakin Cityn kannalta ikäviä yksityiskohtia. City on joutunut viime otteluissaan todella usein takaa-ajoasemaan ja sitä vastaan on tehty maaleja todella kovalla prosentilla.

OptaJoe

@OptaJoe
4 - In four of their last seven Premier League games, Manchester City have conceded with the first shot they've faced. Stunned.

OptaJoe

@OptaJoe
13 - Claudio Bravo has conceded from 13 of the last 21 shots on target he has faced in the Premier League. Update.

Claudio Bravon kohdalla on saatu taatusti vähemmän kuin odotettiin, ja monilla on voinutkin tulla Joe Hartia ikävä, mutta kaikkea ei voi maalivahdin niskaan kaataa. Kun Cityä vastaan on isketty nopeasti, ei puolustus ole osannut ryhmittyä tarpeeksi rivakasti maalivahdin avuksi.

Guardiola ei siis halua muuttaa pelitapaansa, mutta auttaisivatko sitten kokoonpanomuutokset? Cityltähän eivät tunnetusti pelimerkit ihan heti kesken lopu. Tätä taustaa vasten onkin hyvin erikoista, että managerin mukaan City ei aio tässä siirtoikkunassa reagoida.

– Olen tyytyväinen kokoonpanoomme. Se voi muuttua, jos saamme tilaisuuden hyvän pelaajan hankintaan tai joku loukkaantuu, mutta toivottavasti niin ei käy. Olen tyytyväinen ihmisiin, joiden kanssa teen töitä, Guardiola totesi Sky Sportsille ennen Everton-ottelua.

Top 4:n ulkopuolelle jääminen olisi katastrofi

On tietenkin syytä muistaa, että vaikka Guardiolallakin onkin taustallaan Cityn massiivinen rahakirstu, on Barcelonan ja Bayernin miljoonamiehistöjen kanssa päässyt helpommalla. Palkittu ja arvostettu manageri otti tietoisen riskin ottaessaan vastaan valmennuspestin Valioliigassa, sillä mainetta ja kunniaa ei satele yhtä kevyesti. Valioliigassa ei ole darmstadteja, nürnbergejä, granadoita tai rayo vallecanoja ihan samaan tapaan ja ennen kaikkea mestaruudesta käydään paljon Guardiolan aiempia liigoja verisempää kamppailua.

Guardiolan tuoreet negatiiviset ennätykset täytyy siten suhteuttaa Englannissa vallitsevaan kovempaan kilpailuun, mutta on Cityn puolustuksen organisointi silti ollut ajoittain täysin luokattomalla tasolla. Mikäli Pep ei pelannut median kanssa räikeää bluffia ja aikoo jatkaa sinnikkäästi samalla kokoonpanolla ja samalla pelifilosofialla, on Citylle helppo ennustaa pitkää ja sohjoista kevättä. Juuri tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Guardiolan joukkue saattaa jäädä ensi kaudella jopa ulos Mestarien liigasta – ensimmäistä kertaa Guardiolan valmentajauralla, jos valmentajauran debyyttikautta Barcelonan reservimiehistössä ei oteta lukuun.

MANCHESTER, ENGLAND - DECEMBER 03: Josep Guardiola, Manager of Manchester City gestures during the Premier League match between Manchester City and Chelsea at Etihad Stadium on December 3, 2016 in Manchester, England.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Kuva: Getty Images