Saido Berahinon puolentoista vuoden painajainen päättyi eilen vihdoin West Bromwichin myytyä hyökkääjänsä Stokeen. Baggiesin Pottersilta saama siirtokorvaus oli noin 13,9 miljoonaa euroa. Summa olisi voinut olla suurempikin, sillä vielä edellisenä kesänä West Bromwich kieltäytyi Stoken edellisestä noin 20 miljoonan euron suuruisesta tarjouksesta.

Kysymys kuuluukin, miksi Berahinosta luovuttiin vasta nyt? 23-vuotias Englannin maajoukkuekärki ilmoitti jo elokuussa 2015, ettei hän halua enää pelata The Hawthornsilla. Kiukuttelevaa pelaajaa pidettiin väkisin seurassa, eikä siitä hyvää seurannut. Berahinon lakkoilu ajoi hänet hyllytyksen kautta reserveihin, ja viime syksynä jopa kuntoleirille laihduttamaan kesällä saatuja kiloja.

West Bromin itsepäisyys haittasi sekä pelaajaa että seuraa itseään. Miksi myyntiä piti viivyttää, vaikka oli selvää ettei Berahinosta enää saataisi joukkueen pelaajaa. Salomon Róndonkin oli jo valmiina korvaajaksi.

Taloudellisen hyödyn kannaltakaan myynti vasta nyt ei ollut arvonlaskun myötä fiksu ratkaisu. Olisihan Stoke pulittanut kesällä muutaman miljoonan enemmän. Arvonlasku oli tässä tilanteessa väistämätön ja ongelmasta olisi pitänyt hankkiutua eroon silloin, kun kiinnostusta vielä oli.

Myynti olisi voinut tapahtua aikaisemminkin

Mitä siis tästä opittiin? West Bromwich halusi kesällä 2015 28,8 miljoonaa euroa. Lopulta nuorukaisesta luovuttiin liki 15 miljoonaa euroa halvemmalla.

Nyt sitä on turha spekuloida, mutta jos siirto olisi tullut jo vuosi sitten, 14 maalia Valioliigassa parhaalla kaudellaan paukuttaneen Berahinon ura voisi olla vieläkin nousussa. Sen sijaan hyökkääjä joutuu aloittamaan Stokessa pohjalukemilta ilman minkäänlaista pelituntumaa.

5,5 vuoden kestoinen pitkä sopimus kertoo kuitenkin luottamuksesta. Nyt tarvitaan vain nopeita onnistumisia, että Berahinon ura lähtisi taas uuteen nousuun.