Alfie Mawsonin tarina on hienoa luettavaa. Swansean 23-vuotias keskuspuolustaja on noussut huimalla vauhdilla alasarjoista Valioliigan avauskokoonpanon pelaajaksi.

Mawson pelasi vielä kaksi vuotta sitten lainasopimuksella Kakkosliigan Wycombessa. Tuolloin hänellä oli tapana auttaa isäänsä, joka teki töitä torimyyjänä. Erään kerran hän muistaa erityisesti.

– Oli joulukuu ja isä myy aina siihen aikaan joulukuusia. Olin lainalla Wycombessa Brentfordista ja olin verkottamassa joulukuusia, kun yksi Brentfordin fysioterapeuteista saapui paikalle, Mawson muisteli The Guardianin haastattelussa.

– Hän kysyi: ”Mitä ihmettä sinä teet?”. Mutta sellainen ihminen olen. Autoin isää vielä viime vuonna, kun pelasin Barnsleyssa. Tekisin sitä vieläkin, mutta minut ehkä tunnistettaisiin: ”Tuolla on se punapää Swanseasta”, puolustaja toteaa naurahtaen.

Konferenssista Valioliigaan

Mawson pelasi vielä kolmisen vuotta sitten Konferenssissa – siis neljän korkeimman sarjatason ulkopuolella. 23-vuotias englantilainen kipusi Valioliigaan sarjaporras kerrallaan. Nopea nousu huipulle on yllättänyt sekä pelaajan että hänen vanhempansa, Garyn ja Paulan.

– Isäni sanoi minulle viime sunnuntaina: ”Pelasit Agüeroa vastaan, Alf”, Mawson kertoo hymyillen.

– Se on hullua ja hieman epätodellista. Mutta se on otettava huomioon vauhdissasi. Näille pelaajille ei voi antaa puolta metriä tai he rankaisevat sinua. Nämä pelaajat eivät välitä siitä kuka olet – he eivät tiedä kuka olen.

”Oletko myös Alfie Ledgeway?”

Mawson kasvoi Hillingdonissa, Länsi-Lontoossa. Hän kannatti Chelseaa, aloitti uran Brentfordissa ja ansaitsi viime kesänä viiden miljoonan punnan siirron Swanseaan.

Mawsonista huokuu ystävällisyys. Hän tutustui Barnsleyssa pelatessaan 4-vuotiaaseen Alfie Ledgewayhin, jolla on harvinainen Arnold–Chiarin epämuodostuma.

– Hän oli maskottina eräänä päivänä. Ennen peliä he kävelevät kanssamme kentälle, joten sanoin: ”Hei kaveri, mikä on nimesi?”. Hän sanoi: ”Olen Alfie, Alfie Ledgeway”. Sanoin: ”Sepä hassua, se on nimeni”. Hän vastasi: ”Mitä, oletko myös Alfie Ledgeway?”. Sanoin: ”En! Olen Alfie Mawson”, Swansea-puolustaja kertoi.

– Siitä lähtien hän on aina juossut luokseni sanomaan: ”Hei Alfie Mawson”. Hän ei koskaan sanonut ”Alfie”, koska hän ajatteli ihmisten hämmentyvän.

– Juttelin myöhemmin hänen äidin ja isoäidin kanssa. Hankin hänelle paidan ”Little Alfie” selässään. Minusta tuli ”Big Alfie”. Äitini tutustui hänen perheeseen.

– Hän on pieni legenda. Hänellä oli hiljattain leikkaus, enkä ole nähnyt häntä tällä kaudella välimatkan vuoksi. Haluan järjestää hänet katsomaan ottelua, luultavasti Evertonia vastaan, koska hänen perheensä kannattaa sitä.

Swansean uusi Ashley Williams?

Mawsonia on vertailtu Ashley Williamsiin, joka edusti Swanseaa vuosina 2008-16. Hän siirtyi kauden kynnyksellä Evertoniin, Ledgewayn perheen suosikkijoukkueeseen.

23-vuotias puolustaja oli nostamassa viime kaudella Barnsleya Ykkösliigasta Mestaruussarjaan. Joukkue voitti kaudella myös Johnstone’s Paint Trophyn. Elokuun viimeisinä päivinä koitti siirto Swanseaan. Maalinteossa hän on onnistunut jo kahdesti.

– Minulla on iso pää, niin kaikki sanovat minulle, Mawson toteaa nauraen.

– Mutta rakastan maalintekoa. Jos sinulla ei ole itseluottamusta mennäksesi tekemään maalin, miksi edes nousisit ylös kulma- tai vapaapotkuissa?