Pirteän syyskauden pelannut Bournemouth koki kauden kovimman takaiskunsa, kun Chelsea kutsui etuajassa heti tammikuun siirtoikkunan alkajaisiksi takaisin kotiinsa ”Kirsikoiden” kauden valopilkun Nathan Akén. Lainalla olleen nuoren hollantilaistopparin erinomainen alkukausi ei jäänyt suurseuralta huomaamatta, ja Bournemouthin pahin painajainen toteutui.

– Sitä vain toivoo, ettei puhelin soisi. Tai että siihen voisi jättää vastaamatta sen soidessa, Bournemouthin manageri Eddie Howe kommentoi Chelsean pelättyä yhteydenottoa.

Bournemouth yritti vielä epätoivoisesti ostaa Akén riveihinsä siirtoikkunan umpeutuessa – huhujen perusteella seuran ennätyssummalla – mutta kauppoja ei syntynyt. Tilastot kuitenkin paljastavat, minkä takia ensi lauantaina 22 vuotta täyttävä Aké on Bournemouthissa niin kovassa huudossa.

Nathan Aké pelasi syyskauden aikana kahdeksassa ottelussa, ja näistä Bournemouth voitti puolet. Kaikkiaan pistepotti karttui 13 pisteellä. Ilman Akéa Bournemouth on saavuttanut saman pistemäärän 16 ottelussa, eikä voittoja ole herunut Akén lähdön jälkeen ainuttakaan.

Otteluista Hullia, Watfordia, Crystal Palacea ja Evertonia vastaan on saatu vain yksi tasapelipiste, ja Everton takoi Bournemouthin verkkoon peräti kuusi maalia. Mikäli pistetahti pysyy kauden loppuun saakka samana, päätyisi Bournemouth 37 pisteeseen. Se voisi merkitä sarjasta putoamista.

Huikeat tilastot syyskauden otteluista

Henkilökohtaisetkin tilastot kertovat, kuinka tärkeä pelaaja Aké Bournemouthille oli. Aké teki syyskauden aikana kahdeksassa ottelussa topparille mainiot kolme maalia, joista mieleenpainuvimpana lisäajan 4-3 -voittomaalin Liverpoolin verkkoon.

Aké onnistui erinomaisesti sekä pallollisena että pallottomana. Hollantilaisen syöttöprosentti 87,9 oli selkeästi joukkueen muita puolustajia parempi ja tämän pelinrakennustaitoja onkin tullut ikävä.

– Hän näyttää siltä, kuin hän olisi pelannut joukkueessamme jo vuosia, manageri Howe totesi Sky Sportsille.

Siinä missä muut Bournemouth-topparit ovat tehneet useita maalilaukaukseen johtaneita virheitä (Steve Cook 3 ja Simon Francis 5), ei Akélle tilastoitu tällaisia ainuttakaan. Lähes kaikki muutkin tilastot kertovat Akén onnistumisista.

Peliaika loppui kuin seinään Chelseaan paluun myötä

Feyenoordista Brittein saarille siirtynyt Aké kertoi itsekin olleensa ennen Chelseaan paluutaan elämänsä vireessä.

– Itsetuntoni koheni, nautin managerin luottamuksesta ja kaikki sujui. Opin jokaisessa ottelussa lisää, katsoin videoklippejä ja juttelin managerin kanssa. Minusta tuntui, että minusta oli tulossa parempi pelaaja, Aké kertoi Daily Mailin haastattelussa.

Tarinan surullisin yksityiskohta onkin ehkä se, ettei Aké ole Chelseaan paluunsa jälkeen pelannut Valioliigassa minuuttiakaan.

Maanantai-iltana Bournemouth saa vastaansa Manchester Cityn, jonka oma nuoriso-osasto Gabriel Jesusin, Leroy Sanén ja Raheem Sterlingin johdolla on ollut viime aikoina ilmiliekeissä. Voi olla, että Bournemouth-kannattajilla tulee tänäänkin Akéa ikävä.