Mailman-yritys on julkistanut kuudennen vuosittaisen Red Card -raporttinsa koskien jalkapalloseurojen ja jalkapalloilijoiden suosiota Kiinan kasvavilla markkinoilla. Red Card vertailee kaikkiaan 53 eurooppalaista seuraa ja näiden roolia kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa.

Tämänvuotisessa tutkimuksessa seurakategorian ykköspaikka meni Valioliigaan, sillä Manchester Unitedista on tullut kiinalaisten keskuudessa kaikkein suosituin jalkapalloseura. United ohitti tämänvuotisessa raportissa viime vuonna ykköstilaa hallussaan pitäneen Bayern Münchenin.

Valioliigan kokonaispanos on muutenkin suuri, sillä top 5:ssä on peräti neljä seuraa Englannista. Arsenal ja Liverpool jakavat kolmospaikan, ja Manchester City löytyy sijalta viisi. Myös Tottenham mahtui kymmenen parhaan joukkoon sijalle 8, mutta Chelseaa ei top 10:stä löydy. Espanjan jättiläiset Real Madrid ja Barcelona löytyvät sijoilta 6 ja 10.

Aktiivisuus somessa lisäisi valioliigaseurojen suosiota entisestään

Saksan Bundesliiga on kuitenkin Euroopan pääsarjoista Kiinassa kaikkein vaikutusvaltaisin liiga. Tämä selittyy pitkälti saksalaisseurojen aktiivisuudella Kiinan some-kentällä.

– Valioliiga on omahyväinen. Sen seuroilla on mukavasti seuraajia Weibossa, mutta seurat eivät käytä somea yhtä aktiivisesti. Bundesliigaseurat ovat paljon aktiivisempia. Saksan liiga antaa seuroille toimintaohjeita, mutta valioliigaseurat päättävät itse, mitä tekevät, Mailmanin urheilupuolen vastaava David Hornby totesi BBC:lle.

Tutkimusmateriaali on haalittu kokoon Kiinan sosiaalisen median suosituimmista välineistä WeChatista ja Weibosta, ottelustriimien katsojamääristä sekä vierailuista seurojen kotisivuilla. Weibo on jonkinlainen Twitterin ja Facebookin välimuoto.

Manchester Unitedin harjoituskauden kiertue Kiinassa selittänee suosiota

Yksilöistä Kiinassa kaikkein suosituin pelaaja on – yllätys, yllätys – globaalia megasuosiota nauttiva Real Madrid -tähti Cristiano Ronaldo. Portugalilaisen seurakaveri Gareth Bale on pelaajista Kiinassa kolmanneksi suosituin, mutta muu Top 5 täydentyy valioliigapelaajilla.

Arsenalin Mesut Özil on ehkä hieman yllättäenkin Kiinassa toiseksi suosituin jalkapalloilija. Suosiota riittää myös Unitedin pelaajille, sillä siirtohuhuissa usein Kiinaan yhdistetty Wayne Rooney on listauksen neljäs ja ranskalainen seurakaveri Anthony Martial viides. Yllättävänä voi pitää sitäkin, että Lionel Messiä ei suosituimmuuslistalta löydy. Argentiinalaisella ei ole Kiinassa omia sosiaalisen median tilejä.

Kiina on ollut jalkapallomaailmassa viime vuosina tapetilla, sillä maan pääsarja on haalinut kentilleen yhä useampia ja nimekkäämpiä huippufutaajia. Lisäksi joko kokonaan tai osittain kiinalaisomistukseen ovat siirtyneet eurooppalaisseuroista muun muassa Aston Villa, Wolverhampton, West Bromwich, Manchester City, Atlético Madrid, Lyon, Inter Milan, Espanyol ja Nice.

Kiina on noin 1,4 miljardilla asukkaallaan maailman väkirikkain valtio, ja jalkapalloseurat ovatkin tunnistaneet Kiinassa suuret markkinat bisneksen teolle paitamyynnillä sun muulla. Manchester Unitedinkin kasvava suosio selittynee osin sillä, että seura kävi viime heinäkuussa Kiinassa harjoituskauden kiertueellaan.

Jutun lähteenä on käytetty BBC:n lisäksi The Telegraphia.