Kiinan liigan ainoa englantilaissyntyinen pelaaja Jack Healy varoittaa Wayne Rooneyta maan pääsarjaan siirtymisestä. 31-vuotias Manchester Unitedin kapteeni on viime aikoina yhdistetty vahvasti Kaukoitään.

Healyn mukaan kulttuurishokki voi olla liian suuri.

– Peli on paljon fyysisempää Iso-Britanniassa. Katsoin Suttonin peliä Arsenalia vastaan ja mielestäni he voisivat voittaa montakin joukkuetta Kiinan Superliigassa. Neljä parasta joukkuetta voisivat pelata ehkä Ykkösliigaa tai Mestaruussarjan pohjalla, Healy perusteli The Timesille.

Pelillisen tason lisäksi vaikeuksia Rooneylle voivat tuottaa monet muut kultturilliset seikat. Eräitä tällaisia ovat ruoka ja kommunikointiongelmat.

– Kukaan ei oikein puhu Englantia, mikä tekee kommunikoinnista vaikeaa. Sinun täytyy olla avoimin mielin ja todella ymmärtäväinen, mikäli haluat selviytymisen olevan mahdollista. Ruoka on yksi suurimmista eroista. Jos yrität syödä kuin paikalliset, siinä on suuri ero. Meillä sei ei ole pahempaa, vaan länsimaistettu. He tekevät lohta, pastaa, riisiä ja kasviksia. Ei mitään erikoisempaa, mutta juuri sitä mitä tarvitset, Healy kuvaili.

Saasteinen ilmasto

Healy varoittaa Rooneya myös Kiinan epäpuhtaasta ilmastosta. Sää saattaa olla kaupungista riippuen hyvinkin erilainen.

– Guanzhoussa on kuuma ja suorastaan trooppinen ilmasto. Pekingissä ja Shanghaissa on paljon saasteita. Lämpötila on hyvä, mutta talvella voi tulla todella kylmä. Näissä kaupungeissa on vaikea hengittää. Viime vuonna pudonneessa Shinjiazhuangissa puolestaan näkyvyys oli naurettava. Siellä ei nähnyt mitään, Healy lisäsi.