Englannin jalkapalloliitto FA:n kurinpitoasioista vastaavat saivat takuulla useat tuhannet kulmakarvaparit kohoamaan, kun lauantaisen Manchester United-Bournemouth -ottelun kiistanalaisten tapahtumien sanktioista tiedotettiin. Ottelusta vietiin kurinpitokäsittelyyn kaksi Tyrone Mingsin ja Zlatan Ibrahimovicin välillä tapahtunutta tilannetta. Ensimmäisessä Mings näytti astuvan Ibrahimovicin pään päälle ja toisessa Zlatan löi törkeästi Mingsiä kyynärpäällä päähän. Video tapahtumista löytyy tästä jutusta.

Eilen sitten ilmoitettiin Zlatanin saaneen kyynärpäälyönnistään kolmen ottelun pelikiellon. Jo tuolloin moni tuumi ruotsalaisen päässeen iskustaan todella vähällä. Zlatan itse ei kokenut tehneensä mitään väärää, vaan totesi Mingsin hypänneen suoraan tämän kyynärpäähän. FA ei kuitenkaan kaiken järjen mukaan tilannetta vahingoksi tulkinnut, sillä eihän se muuten olisi langettanut Zlatanille pelikieltoa lainkaan.

OK, kolme peliä tahallisesta kyynärpäälyönnistä on varsin vähän, ja käytännössä pelkkä minimirangaistus. Eilisen jälkeen tuskin juuri kukaan kuitenkaan odotti Mingsin saavan tilanteesta pidempää pelikieltoa kuin Zlatan. Itse uskon, että kolme peliä olisi mennyt vielä jokseenkin mukisematta läpi, mutta että viiden pelin pelikielto?

Suosittiinko suuria?

On suorastaan pakko yhtyä Bournemouth-johdon ihmettelyihin. Kuinka ihmeessä tämän teon tahallisuus oli selvästi havaittavissa, jos sitä ei nähty Ibrahimovicin tilanteessa? Ja miten kolme peliä olisi ollut tästä teosta ”selkeästi liian vähän”, jos se riitti Zlataninkin tempaisuun?

Väkisinkin herää kysymys suurten ja mahtavien suosimisesta. Twitter-kielellä joku voisi mainita hashtagin #ruskeatkirjekuoret. Manchester United on maailman varakkain seura, Bournemouth pikkukaupungin mitättömyys, joka vasta hakee askeliaan pääsarjatasolla. Zlatan Ibrahimovic on yksi maailman tunnetuimmista futaajista, Tyrone Mings tuntematon nuorimies harmaan pelaajamassan seassa.

MANCHESTER, ENGLAND - MARCH 04: Zlatan Ibrahimovic of Manchester United (R) is challenged by Tyrone Mings of AFC Bournemouth (L) during the Premier League match between Manchester United and AFC Bournemouth at Old Trafford on March 4, 2017 in Manchester, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Julmemmin sanottuna, Valioliiga voi tulla toimeen ilman Mingsiäkin. Bournemouthin ulkopuolella vain harva tulee muistamaan miehen poissaolon ennen huhtikuun puoltaväliä. Zlatan puolestaan on yksi koko Valioliigan keulakuvista – elävä, kävelevä ja kyynärpäitään heilutteleva myyntiartikkeli, ja otsikoita liukuhihnatehtaileva moottoriturpa.

Mings ei katsonutkaan Zlataniin päin

Jos kuitenkin unohdetaan kaikki salaliittoteoriat ja tarkastellaan tapauksia tunnettujen faktojen pohjalta. Sen, olivatko Mingsin tallominen ja Zlatanin kyynärpäälyönti tahallisia ja harkittuja, tietävät vain ja ainoastaan miehet itse. Minun on ainakin helpompi uskoa tahallisuuteen Zlatanin kuin Mingsin kohdalla. Ai miksikö?

Kun Mings astuu Zlatanin päälle, on kyseessä vauhdikas pelitilanne. Miehet ovat juuri olleet kaksinkamppailussa (tai kolmisin Wayne Rooneyn kanssa), josta Mings nousi ensimmäisenä ylös. Pallo on kuitenkin Unitedilla, ja laidalta on lähdössä keskitys kohti maalia. Mingsin velvollisuus puolustajana kutsuu kohti omaa maalia auttamaan. Hän pitää katseensa pallossa eikä näytä vilkaisevankaan Zlatanin pään suuntaan.

Hyppy miehen yli jää kuitenkin vajaaksi. Mings ei jää tilannetta pahoittelemaan, sillä onhan tilanne vielä kesken. On kuitenkin täysin mahdollista, ettei hän nähnyt alastulokohtaansa, ja saattoipa Zlatan liikkuakin. Bournemouthin tiedotteen mukaan Mings kuitenkin pahoitteli tilannetta Zlatanille jälkikäteen.

Vastaavia temppuja nähty Zlatanilta useita kertoja

Kun Zlatanin kostoisku tulee, on peli ollut seisoksissa, sillä United valmistautuu antamaan kulmapotkua. Mings on kiinni Zlatanin iholla – kuten oli koko ottelun ajan – joten Zlatan tietää taatusti, missä puolustaja liikkuu. 18-vuotisen ammattilaisuransa kokemuksella Zlatanin jos kenen voi uskoa tietävän, miten palloon hypätään ilman, että puolustajaa rikotaan.

MANCHESTER, ENGLAND - MARCH 04: Andrew Surman of AFC Bournemouth (C) is shown a red card by referee Kevin Friend (L) during the Premier League match between Manchester United and AFC Bournemouth at Old Trafford on March 4, 2017 in Manchester, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Supertähti on ollut vastaavissa tilanteissa tuhansia kertoja, eivätkä kyynärpäät suinkaan heilu aina yhtä holtittomasti. Zlatanin kohdalla ne tosin ovat usein heiluneet, mutta tällä kertaa hän pääsi tilanteesta ilman varoitusta.

Kuten Bournemouth asiallisesti muistutti, ei 23-vuotiaan Mingsin ammattilaisuran varrelle mahdu vielä yhtään ulosajoa ja edellisestä varoituksestakin on aikaa lähes kaksi vuotta. Minkäänlaisesta rikoksenuusijasta ei siis ole kyse, toisin kuin Zlatanin kohdalla. Zlatanin kyynärpäät ovat heiluneet Malmössä, Ajaxissa, Italiassa, Espanjassa ja tuoreimpana Valioliigassa. Tapaus ei ollut edes tämän kauden ensimmäinen, joten Zlatanin voi hyvin väittää olevan ”hyvissä väleissä” liigan johtoportaaseen.

Zlatan pysähtyy, jos verenpaine alkaa nousta

Zlatanin tarina on toki kaikkien jalkapallon ystävien tiedossa. Siinä, missä Mings on viettänyt joulupäiväänsä jakamaassa ruokaa kodittomille, on Zlatan futiksen oma ”paha poika” – ja epäilemättä myös ylpeä imagostaan. Lähiönuori oli koulun kauhukakara, jonka kiistattomat jalkapallolahjat sekä kyltymätön harjoitteluhimo tekivät hänestä yhden maailman parhaista pelaajista. Katupojan luonne on kuitenkin noussut esiin koko uran ajan. Ja sen tiesi myös Mings.

Kopauttelut, suunsoitto, iholla pysyminen ja kaikenlainen hiillostaminen ovat varmasti käytännössä ainoat tavat pystyä pysäyttämään 195-senttinen Zlatan. Eikä sekään aina riitä, sillä Ibrahimovicilla jos kellä on voittajan luonne. Lauantai oli kuitenkin Zlatanille sysimusta päivä, eikä kentän puolella onnistunut mikään.

Aivan kuin Zlatan olisi juuri edellisessä ottelussa ratkaissut maalillaan cup-finaalin ja juhlinut tuoreinta sankaruuttaan päivätolkulla ja railakkaasti. Ensimmäinen osa virkkeestä pitääkin paikkansa, mutta toisesta ei minulla ole sisäpiirin tietoa.

Joka tapauksessa Zlatan hassasi Bournemouth-pelissä maalipaikkoja kuin pahainen puulaakipelaaja, kävi ylikierroksilla koko ajan – etenkin päällystakkina häärineen Mingsin kanssa – ja kun tuomariltakin oli ote lipsumassa, oli räjähdysaltis tilanne valmis. Ainakaan minulle ei jäänyt pienintäkään epäilystä siitä, etteikö turhautunut Zlatan olisi lyönyt Mingsiä 100-prosenttisen tahallaan.

Kyynärvarren päässä Ballon d’Orista?

Mingsiä en halua puolustella. Vaikka tallominen olisi ollut vahinko, olisin jo varmuuden vuoksikin lätkäissyt miehelle 2-3 pelin pelikiellon. Käsittämätöntä on sen sijaan se, kuinka Zlatan pääsi tästä kaksi peliä vähemmällä. Jos minun olisi pakko valita, tallotaanko mieluummin pääni päälle vai lyödäänkö minua kyynärpäällä voimakkaasti ohimoon, taitaisin valita vastentahtoisesti ensimmäisen. Kunpa en kuitenkaan joudu kumpaakaan kokemaan.

Loppuun vielä kertausta, miksi Zlatan olisi ansainnut ainakin kaksinkertaisen pelikiellon Mingsiin nähden. 1) Voimakas kyynärpäälyönti on potentiaalisesti vaarallisempi kuin Mingsin kopautus. 2) Harkittu kosto on vakavampi ja tuomittavampi temppu kuin spontaani isku tai provokaatio. 3) Zlatanin syntihistoria uran varrelta on pitkä ja Mingsin lähes olematon, joten ”rikoksenuusijaa” pitäisi rankaista rajummin. 4) Koko avausjakson ajan nähtävissä oleva turhautuminen tekee minut entistä vakuuttuneemmaksi Zlatanin teon tahallisuudesta.

No, nyt kävi näin. Mingsiä tulee vain harvan ikävä, Zlatan pääsee pian taas jahtaamaan maalikuninkuutta ja Bournemouthin taistelu sarjapaikasta vaikeutui tuomari- ja kurinpitovirheiden seurauksena. Ehkä kuitenkin tällaisissa koiruuksissa on se syy, miksei Zlatan ehkä sittenkään ole – eikä ole ollut – aito ehdokas Ballon d’Orin voittajaksi.