Valioliigan erotuomaritoiminta on herättänyt paljon keskustelua tälläkin kaudella. Pahojakin virheitä on tapahtunut, joten tuoreen mielipidekyselyn tulokset saattavat olla monelle yllättäviä

Liigassa otteluja tuomitsee yhteensä 18 erotuomaria eli maan parhaat oikeudenjakajat. He kokoontuvat harjoitusleirille kaksi kertaa kuussa, jolloin ohjelmassa on fyysisiä ja teknisiä harjoituksia sekä videoanalyysiä. Myös jokaisen ottelun tuomaritoimintaa arvioidaan tarkalla silmällä.

Sky kysyi yhteensä 1 086 ihmiseltä, mitä mieltä nämä ovat erotuomarien tasosta Valioliigassa. Vastaajista peräti 77 prosenttia piti tasoa hyvänä, kun taas vain 12 prosenttia arvioi sen huonoksi. Vastaajista 11 prosenttia ei pitänyt kumpaakaan vastausvaihtoehtoa oikeana tai ei osannut sanoa.

Huono puoli on se, että nostamme esiin heidän virheensä ja korostamme niitä.

Itsekin tuomarikortin omistava Stuart Pearce on samaa mieltä vastaajien kanssa. Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueluotsin mukaan tuomaritoiminnan taso on äärimmäisen korkea.

– He ovat todella hyviä, niin hyviä kuin koskaan on ollut. Työ, jota heidän täytyy tehdä kentällä ja kentän ulkopuolella pystyäkseen huippunopeisiin päätöksiin, on uskomatonta, Pearce sanoo SSNHQ:lle.

– Se, mikä on muuttunut vuosien saatossa, on heidän toimintansa arviointi. Se on muuttunut massiivisella tavalla, ja huono puoli on se, että nostamme esiin heidän virheensä ja korostamme niitä.

Vastaajista 87 prosenttia oli joskus kuullut otteluissa solvauksia erotuomareita kohtaan. Heistä 32 prosenttia sanoi kuulevansa niitä jokaisessa ottelussa.

Ylivoimainen enemmistö, 85 prosenttia, oli videoteknologian käytön kannalla. Vain seitsemän prosenttia vastaajista vastusti sitä.