Jääräpää. Kaavoihin kangistunut. Ei tuo enää mitään uutta.

Pihi. Ei ymmärrä täsmävalmentamista. Pitää seuraa panttivankinaan.

Kaikkia noita kuvailuja on kuultu Arsène Wengeristä. Ehkä osaa pitää paikkansakin. Joistain kuvailuista on paha mennä sanomaan, kun en henkilökohtaisesti miestä tunne. Mutta ihan satavarmaa on se, että Arsenalin tämänhetkinen epätietoisuus ja jopa tietynlainen kaoottisuus eivät ole Wengerin syytä.

Wengeriä on pitkään kritisoitu. Kritiikki on vuosi vuodelta voimistunut. Ja kerta toisensa jälkeen ranskalainen on palkittu jatkosopimuksella. Ei kai se Wengerin vika ole. Ei Wenger Arsenalia omista. Ei hän itselleen ole sopimuksia tarjonnut.

Kun Wengeriä kritisoi, pitäisi ymmärtää, mistä miestä ylipäätään voi kritisoida. Kovin paljon tunnutaan kaatavan lokaa Wengerin niskaan ihan vain, koska syyllinen on löydettävä. Samaan aikaan yllättävän vähän on kritisoitu Arsenalin ylintä johtoa: toimitusjohtaja Ivan Gazidisia ja pääomistaja Stan Kroenkea.

Wengeriä syytetään vääristä asioista

Wengeriä voi toki syyttää siitä, ettei hän ole kyennyt uusiutumaan pelitavan suhteen, tai ettei hän ole onnistunut tekemään hyviä pelaajahankintoja. Mutta se siitä. Jos Arsenalissa oikeasti haluttaisiin muutosta asiaan, Wenger olisi vaihdettu toiseen manageriin. Kuvainnollisesti: Wengeriä ei voi syyttää siitä, ettei hän ole Pep Guardiola. Arsenal-johtoa sen sijaan voi syyttää siitä, ettei Wengeriä ole onnistuttu vaihtamaan Guardiolaan.

Kaikkein härskeintä on sanoa, että Wenger pitää seuraa panttivankinaan. Ei, ei ja ei. Wenger on kyllä tunnustettu toimija Arsenalissa, eikä häntä varmaankaan haluta loukata, mutta Wengerilläkin on pomonsa. Ja se on pomon (Gazidis ja viime kädessä Kroenke) vika, jos on päädytty tilanteeseen, että Wengerin ajatellaan pitävän Arsenalia panttivankinaan.

Sanotaan, että Arsenal on kaoottisessa tilanteessa, kun kukaan ei tunnu tietävän, jatkaako Wenger tehtävässään vai ei. Ja että siitä vielä riippuu monen pelaajankin kohtalo. Ei kuulosta järin hyvältä johtamiselta, jos tällaiseen tilanteeseen on päädytty.

Paljon relevantteja kysymyksiä

Jos Wengerille jo syksyllä annettiin kaksivuotinen jatkosopimustarjous, miksei päätökselle annettu takarajaa? Miksei Gazidis tehnyt ajoissa selväksi, kuka on ensi kaudella Arsenalin manageri? Miksi ylipäätään on (tiettävästi) taas tarjottu Wengerille jatkosopimusta, vaikka se tie on moneen kertaan kuljettu?

Ja miten Gazidis ei ole onnistunut luomaan vahvempaa jatkuvuuden kulttuuria Arsenaliin, vaikka hän on ollut toimitusjohtajana jo yli kahdeksan vuotta? Miten niin monen pelaajan kohtalo voi olla sidottu Wengeriin? Jos vastaus on ”koska Wengerillä on niin paljon valtaa”, miten se on mahdollista? Miten toimitusjohtaja ei kahdeksan vuoden aikana pysty tekemään hierarkiaa selväksi? Onkohan Gazidisilla todellista valtaa?

Tai ne hankinnat. Jos Wenger on sillä saralla epäonnistunut, miksei asiaa ole ratkaistu? Miksei ole tuotu jalkapallomaailman parhaita voimia hoitamaan pelaajarekrytointia?

Ehkä kannattajienkin pitäisi ymmärtää tilanne paremmin. Wengeriä voi toki kritisoida tietyistä asioista, mutta yhä useammin syyttävän sormen pitäisi osoittaa kohti Gazidisia ja etenkin kohti Kroenkea.

Sopivin, ei paras

Ongelmien ydin on siinä, että Kroenke (ja mahdollisesti myös Gazidis) haluavat Arsenalin voivan taloudellisesti erinomaisesti. Ei siis vain hyvin, vaan erinomaisesti. Pokaaleilla ei ole niin merkitystä.

Viime kesänä Arsenalin kannattajat hermostuivat, kun Gazidisin mukaan seura ja Wenger olivat käyttäneet rahaa ”viisaasti” ja että seura oli ”vahvistunut”. Lokakuussa seuran puheenjohtaja Sir Chips Keswick puolestaan puolusti Gazidisin 2,65 miljoonan punnan vuosipalkkaa ja miljoonan punnan bonusta. ”Ivan on tehnyt ensiluokkaista työtä”, Keswick sanoi tuolloin.

Kroenke taas on yrittäjä, miljardööri ja urheiluseurojen sarjaomistaja. Mies, joka haluaa tehdä rahaa. Wenger on Kroenkelle ihanteellinen manageri. Pihi mies, joka mielellään kasvattaa nuorista lupauksista huippupelaajia. Se on paljon edullisempaa kuin ostaa paulpogbia sadalla miljoonalla.

Ehkä onkin niin, että Kroenke (ja hänen apurinsa Gazidis) kyllä tietää, ettei Wenger tuo Arsenalille pokaaleja alati kiristyvässä kilpailukentässä. Mutta samaan aikaan Kroenke tietää, että Wenger pitää Arsenalin ”tarpeeksi korkealla” ja hankkii edullisia pelaajia joita voi myydä eteenpäin hyvään hintaan.

Onko siis niin, että Arsenalin sisällä tiedetään ihan tasan tarkkaan, missä mennään. Silti esitetään vähän tyhmää, ei ehkä kerrota ihan kaikkea ja pidetään langat tiukasti käsissä. Ja varmistetaan samalla, että managerina on sopivin, eikä paras. Koska sillä tavalla tilille jää enemmän rahaa.