2000-luvulla Valioliigassa peliminuutteja on saanut 15 suomalaista. 2010-luvulla sama luku on huomattavasti pienempi. Kaiken lisäksi kaikkien tällä vuosikymmenellä pelanneiden Valioliigavuodet painottuvat selkeästi vuosikymmenen alkupäähän.

Jos Carl Jenkinsonia ei lasketa Suomen kaksoiskansalaisuudesta huolimatta suomalaiseksi (ottamatta kantaa tulisiko hänet laskea mukaan), viimeisin Valioliigassa pelannut suomalainen on Jussi Jääskeläinen. ”Jässi” oli kaudella 2014-2015 West Hamissa ja pelasi yhdessä ottelussa. Tuo peli pelattiin 11.2.2015. Kyseisen päivämäärän jälkeen suomalaisia ei ole nähty Englannin korkeimmalla sarjatasolla.

Yksi Valioliigaa 2000-luvulla pelanneista suomalaisista on Aki Riihilahti. Crystal Palacessa kuusi vuotta pelannut Riihilahti kertoi Casino Helsingin haastattelussa, mitä pitää syinä suomalaispelaajien katoamiseen Valioliigasta.

– Tähän on kolme syytä. Ensimmäinen on se, että jalkapallosta on tullut globaalimpi. Maailmassa on 200 miljoonaa rekisteröityä jalkapalloilijaa. Esimerkiksi Afrikasta ja Etelä-Amerikasta eksyy koko ajan enemmän pelaajia Valioliigaan.

Toisena syynä nykyään HJK:n toimitusjohtajana toimiva Riihilahti piti yksinkertaisesti suomalaisten pelaajien tasoa.

– Pelaaja on juurikin niin hyvä, millä sarjatasolla hän pelaa. Jos meillä olisi Valioliiga-tason pelaajia, niin he pelaisivat siellä. Parhaat pelaajat menevät yleensä sinne, missä on paras taso ja kilpailu. Tällä hetkellä vain yksi tai kaksi suomalaista pystyisivät tasonsa puolesta pelaamaan Valioliigassa.

Kolmanneksi syyksi Riihilahti kertoi Valioliigan tason nousun ajoista, jolloin esimerkiksi hän pelasi sarjassa.

– Muista liigoista voi olla yksittäisiä joukkueita, mutta Valioliigan yleistaso on nykyään aivan omalla tasollaan.