Jalkapallokautta 2016-2017 on jäljellä enää reilut kaksi kuukautta, ja sitten on aika päästää siirtohulinat taas valloilleen. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän näyttää siltä, että tulevan suven ehdottomasti kuumimpiin nimiin kuuluu AS Monacon 18-vuotias kärkimies Kylian Mbappé.

Kerroimme aiemmin torstaina siitä, kuinka Manchester United oli espanjalaislähteiden mukaan tarjonnut Mbappésta historiallisen suurta 110 miljoonan euron siirtokorvausta. Tällaisellekin maailmanennätyssummalle Monacolla oli kanttia sanoa ei. Mistään ihan tyhjänpäiväisestä lupauksesta ei näin ollen todellakaan puhuta.

Joulukuussa 1998 syntynyttä Mbappéa on verrattu useaan otteeseen Arsenalin ja Ranskan maajoukkueen kaikkien aikojen parhaaseen maalintekijään Thierry Henryyn. Jalkapallomaailmassa kuullaan silloin tällöin suhteellisen päättömiäkin vertauksia, mutta Henryn ja Mbappén polut ovat kieltämättä hämmästyttävänkin samankaltaiset.

Pariisin lähiöistä Monacon kautta maailmalle

Sekä Mbappé että Henry ovat perimältään siirtolaistaustaisia pelaajia. Henryn vanhemmat ovat kotoisin Karibialta, kun Mbappén juuret puolestaan ovat Afrikassa. Nuorukaisen isä on kotoisin Kamerunista ja käsipalloa pelannut äiti Algeriasta. Sekä Henry että Mbappé kuitenkin syntyivät ja varttuivat Ranskassa, kumpainenkin vieläpä Pariisin esikaupunkialueella.

Pariisin liepeiltä Henry ja Mbappé osuivat AS Monacon tutkaan, ja molemmat siirtyivät Etelä-Ranskan jättiläiseen 14 vuoden iässä. Tätä ennen kumpaakin kärkimiestä oli jalostettu maineikkaassa ranskalaisessa jalkapallon eliittiakatemiassa Clairefontainessa. Zinedine Zidane yritti vokotella Mbappén vuonna 2013 Real Madridin akatemiaan, mutta pelaaja ei halunnut lähteä Ranskasta vielä niin nuorena.

Kuriositeettina mainittakoon, että Henryn hankki Monacoon seuran edustusjoukkuetta silloin valmentanut Arsène Wenger. Viisi vuotta myöhemmin vuonna 1999 Wenger toi Henryn perässään Arsenaliin, ja yhteistyön hedelmälliset tulokset ovatkin kaikkien tiedossa.

Debyyttipeli ja avausmaali Henryä nuorempana

Kymmenen senttimetriä Mbappéa pidempi Henry nousi huipulle hyvin nuorena ja teki A-maajoukkuedebyyttinsä jo 20 vuoden iässä. Mbappén läpimurto jalkapallomaailman huipulle on ollut kuitenkin vieläkin nopeampaa ja Monaco-hyökkääjä onkin tehnyt selvää jälkeä niin Henryn kuin muidenkin ennätyksistä.

Kylian Mbappé debytoi Ranskan Ligue 1:ssa 2. joulukuuta 2015. Hän oli tuolloin 16 vuotta ja 347 päivää vanha, ja sivuutti Henryn Monacon kaikkien aikojen nuorimpana pääsarjadebytanttina. Avausmaali Ranskan mestaruussarjassa syntyi reilut kaksi kuukautta myöhemmin, ja tuolloinkin Mbappé vei ennätyksen juuri Henrylta.

Kesällä 2016 oli Mbappén aika loistaa maajoukkueessa. Ranska voitti alle 19-vuotiaiden euroopanmestaruuden Saksassa pelatussa turnauksessa, ja turnauksen tähdistöön valittu Mbappé oli joukkueen ehdottomia avainpelaajia. Mbappé sijoittui viidellä tekemällään maalilla (viidessä ottelussa) turnauksen maalitilaston kakkoseksi.

MANNHEIM, GERMANY - JULY 21: Kylian Mbappe of France celebrates the victory during the U19 match between Portugal and France at Carl-Benz-Stadium on July 21, 2016 in Mannheim, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Kylian Mbappén loistokkaat otteet välierässä auttoivat Ranskaa matkalla alle 19-vuotiaiden euroopanmestaruteen. Kuva: Getty Images

Kevättalvella tahti vain kiihtynyt entisestään

Kausi 2016-2017 onkin sitten saattanut Mbappén koko jalkapallomaailman tietoisuuteen. Nuorukainen on tehnyt Monacolle kauden 32 ottelussa ällistyttävät 19 maalia ja antanut 11 maaliin johtanutta syöttöä. Maaleista 12 on syntynyt Ligue 1:ta johtavan Monacon pääsarjaotteluissa. Mbappén molemmat Mestarien liigan maalit sai puolestaan tuta Manchester City, jonka Monaco pudotti ikimuistoisesti kilpailun puolivälieristä vierasmaalisäännöllä, yhteismaalein 6-6.

OptaJean

@OptaJean
13 - Mbappe is the youngest player to score 13 goals in Ligue 1 for 30 years (18 yo & 3 m), ahead of…Thierry Henry (19 yo & 3 m). Pupil.

Mbappén uran ylinopeusvauhtia kuvaa ehkä parhaiten se, että helmikuun alun jälkeen hän on ollut Euroopan top 5 -sarjojen pelaajista kaikkein tehokkain maalintekijä. Koko kausi huomioon ottaen Mbappén maali per peliminuutti -tahti on ollut samassa vertailussa hurjin, yhdessä muuan Lionel Messin kanssa.

OptaJean

@OptaJean
11 - Kylian Mbappe last 7 starts in all comps:
v Metz ⚽️⚽️⚽️
Man City ⚽️
OM ⚽️
Nantes ⚽️⚽️
Bordeaux ⚽️
Man City ⚽️
Caen ⚽️⚽️
Razmoket.

OptaJean

@OptaJean
13 - @KMbappe is the top scorer in all comps among the top 5 leagues players since the 1st February ahead of Messi & Lewandowski. Talent.

OptaJean

@OptaJean
82 - Kylian Mbappe has scored a league goal every 82 minutes, best ratio among the Top 5 European leagues (min. 10 goals). Bleu.

Kun ylläolevia tilastoja ajattelee, alkaa pikkuhiljaa valjeta, miten ihmeessä Monacolla voisi olla pokkaa kieltäytyä maailmanennätystarjouksesta. Espanjalaissivusto Sportin mukaan Monacon tavoitteena on tehdä Mbappén kanssa jatkosopimus ja rahastaa miehestä sitten peräti 150 miljoonaa euroa. Tuo jos mikä olisi melkoinen temppu, sillä edellinen siirtokorvausennätys paranisi näin yli 40 miljoonalla.

– Haluamme Kylianin jäävän meille. Hän on meidän akatemiamme tuote, hänellä on Monacon DNA ja olemme ylpeitä siitä, kuinka kirkkaana hän loistaa. Olemme aloittaneet jatkosopimusneuvottelut, mutten voi taata, että hän jää Monacoon, AS Monacon varapuheenjohtaja Vadim Vasilyec totesi RMC:lle.

Todennäköisesti noin hurjiin summiin ei tulla päätymään, mutta se on täysin mahdollista, että Mbappé vie jälleen yhdeltä maanmieheltään – tällä kertaa Paul Pogbalta – ennätyksen, ja hänestä tulee kenties jo tulevana kesänä maailman kallein pelaaja. Kiinnostuneita seuroja ei tähän kannata listata, sillä Mbappé on liitetty huhuissa käytännössä jokaikiseen Euroopan suurseuraan.

Niin, ja seuraavan ennätyksen nuorimies voi ottaa nimiinsä jo tulevana lauantaina. Mbappé nimittäin valittiin Ranskan maajoukkueeseen maaliskuun otteluihin Luxemburgia ja Espanjaa vastaan. Ranskan historian nuorinta maajoukkuepelaajaa hänestä ei voi enää tulla, mutta jos debyytti tapahtuu ja Mbappé osuu tolppien väliin, voi hänestä tulla maan kaikkien aikojen nuorin maalintekijä.