Englanti pelaa sunnuntai-iltana klo 19 alkaen kaikkiaan kuudennen maaottelunsa Gareth Southgaten alaisuudessa. MM-karsintapeli Liettuaa vastaan on samalla ensimmäinen kilpailullinen ottelu sen jälkeen, kun Southgate sai FA:lta vakituisen managerin pestin.

Southgate on ajanut rohkeasti sisään joitain uusia pelaajia ja moderni manageri tuntuu olevan tarvittaessa valmis myös pelillisiin muutoksiin. Uutta toimintakulttuuria kuvastaa sekin, että Southgate on pyytänyt pelaajia puhuttelemaan häntä etunimellä Gareth. The Telegraphin mukaan kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta maajoukkueen historiassa, kun manageri tekee pelaajien kanssa sinunkaupat. Historiallisesti Englannissa manageria on kutsuttu nimellä ”the boss”, eli ”pomo”.

46-vuotias Southgate ei halua olla autoritäärinen johtohahmo, vaan luottaa pelaajien kykyyn kantaa vastuuta. Manageri onkin usein peräänkuuluttanut johtajuutta kentällä ja kentän ulkopuolella muiltakin kuin vain joukkueen kapteenilta.

– Meidän tehtävämme on luoda pojille oikeanlainen ympäristö ja toimintakulttuuri, ja antaa heille oikeat työkalut. Tärkeintä on, että pelaajat tuntevat voivansa vain mennä kentälle pelaamaan ja tehdä sitä, mitä he ovat tehneet lapsesta saakka. He saavat luottaa vaistoihinsa, Southgate kuvailee.

– Minä voin vaikeuttaa heidän peliään, jos panen liikaa asioita heidän pääkoppiinsa. Meidän hommamme on antaa heille toimintaraamit. Pelaajat ovat täällä, koska he ovat hyviä pelaajia.

Southgaten valmennuksellinen esikuva on ollut Terry Venables, jonka valmentamassa Englannin maajoukkueessa Southgate pelasi 20 vuotta sitten.

– Hän oli loistava valmentaja, koska hän salli pelaajien tehdä kentällä päätöksiä, esittää valmentajalle kysymyksiä ja haastaa valmentajaa eri tavoin, Southgate kehuu.

Southgaten muutosvalmiudesta kielii sekin, että hän palaa Liettua-ottelussa jälleen neljän miehen puolustuslinjaan peluutettuaan joukkuetta keskiviikon Saksa-ottelussa kolmen topparin linjalla. Lisäksi kokenut Jermain Defoe korvaa avauskokoonpanossa Jamie Vardyn, ja pääsee näin ensimmäisen kerran kolmeen ja puoleen vuoteen Englannin avaukseen.

England

@England
Here it is – your #ThreeLions teamsheet! 🦁