Liverpoolissa vuosina 2006-2012 pelannut Dirk Kuyt siirtyi toissakesänä takaisin kotimaahansa Hollantiin ja uusvanhaan seuraansa Feyenoordiin. Liverpool on kuitenkin edelleen seura, jossa nyt 36-vuotias Kuyt on pelannut ammattilaisuransa aikana eniten otteluita.

Ei ihmekään, että monipuolisella Kuytilla on Liverpoolista useita hienoja muistoja. Toki joukkoon mahtuu epämieluisiakin asioita – kuten muun muassa se, miten lähellä Kuyt oli missata vuoden 2007 Mestarien liigan finaalin (jonka Liverpool hävisi AC Milania vastaan 1-2) kentän ulkopuolisten tapahtumien takia.

– Ennen loppuottelua sattui jotain, joka oli estää osallistumiseni peliin. Olimme harjoitusleirillä ennen finaalia ja joukkue suuntasi karting-radalle. Halusin lepuuttaa pientä vammaani, joten päätin jättää ajamatta, mutta lähdin silti katsomaan ja valitsin turvallisen oloisen paikan radan viereltä manageri Rafa Bénitezin kanssa, Kuyt kertaa FourFourTwon haastattelussa.

– Yhtäkkiä Peter Crouch ajaa suoraan minua kohti reilusti yli viittäkymppiä. Hän ei osannut jarruttaa! En voinut tehdä muuta kuin hypätä ilmaan. Onnistuin hyppäämään juuri ja juuri Peterin yli ja hän rysähti takanani olleisiin pahvilaatikoihin. Oli hiuskarvan varassa, että nilkkani olisivat menneet säpäleiksi ja olisin takuulla missannut Mestarien liigan finaalin. Crouchyn naama oli kuolemankalpea, hänellä oli kai jonkinlainen blackout.

Siitä, että Liverpool ylipäätään pelasi Mestarien liigan loppuottelussa, on pitkälti kiittäminen Kuytia. Hyökkääjä nimittäin upotti ratkaisevan pilkun välierän rankkarikisassa Chelsean verkkoon.

– Se oli uskomaton ja hermoja raastava ottelu. Muistan, kuinka tein maalin jatkoajalla, mutta se osuma hylättiin virheellisesti. Sitten rankkarikisassa selvisi, että voisin ratkaista ottelun neljäntenä laukojana. Pystyn yhä kuulemaan stadionin metelin pantuani pallon pussiin. Se oli yksi hienoimmista illoistani Anfieldilla.

Suurta arvostusta Gerrardia ja Etelä-Amerikan reissumiehiä kohtaan

Kuyt pelasi Liverpoolista lähdettyään kolmen kauden ajan Turkin liigan Fenerbahcessa, joten hän on kykeneväinen vertaamaan Turkin, Hollannin ja Englannin derbyjä. Ja Liverpoolin derbyllä on muihin verrattuna tietty etu.

– Pidin Merseysiden derbyssä siitä, että molempien joukkueiden fanit pääsevät paikalle. Hollannissa Ajax-Feyenoordissa asia ei ole enää niin ja Galatasaray-Fenerbahce -peleissä se ei kävisi päinsä alkuunkaan. Kerran lankomieheni oli Liverpoolin derbyssä ja hän sanoi: Kun lähdemme stadionilta, ulkona on täysi sota”. Mutta stadionin ulkopuolella punainen sekoittui siniseen eikä mitään sattunut.

Dirk Kuyt tunnetaan futiskenttien kovana työmiehenä, mutta Kuyt osaa jakaa arvostusta muillekin koville uurastajille.

Steven Gerrard raatoi väsymättömästi ja John Arne Riisekin jaksoi aina painaa. Mutta eniten minuun tekivät vaikutuksen eteläamerikkalaiset, kuten Luis Suárez ja Javier Mascherano, jotka harjoittelivat ja pelasivat heti palattuaan maaotteluistaan. He olivat uupuneita ja kärsivät aikaerorasituksesta, mutta eivät valittaneet. He osoittivat hienoa luonnetta.

Liverpoolin pitkäaikainen kapteeni Gerrard saa muutenkin Kuytilta varauksetonta ylistystä.

– Liverpool merkitsi kaikkea Gerrardille. Hän on paras pelaaja, jonka kanssa olen pelannut. Gerrardilla oli kaikkea: nopeutta ja uskomaton laukaus, mutta ennen kaikkea hän pelasi täysillä 90 minuuttia eikä kainostellut haasteita. Hän oli synnynnäinen johtaja, Kuyt kehuu.

– Minulla oli hyvä suhde hänen kanssaan. Pelasimme yhdessä kuusi vuotta ja olemme pitäneet siitä lähtien yhteyttä. Se, että hän kutsui minut jäähyväisotteluunsa, oli suuri kunnianosoitus, sillä hän on pelannut uransa aikana monien hyvien pelaajien kanssa.