Valioliigassa palataan jälleen tositoimiin maajoukkuetauon jälkeen. Kierroksella haetaa asetelmia top 4 -taistelun kannalta kahden huippuottelun edestä.

Kierroksen käynnistää Merseysiden paikalliskamppailu, jossa kohtaavat Liverpool ja Everton. Kierroksen päättää puolestaan Arsenalin ja Manchester Cityn välinen koitos.

Katkeaako putki?

Liverpool on ollut niskan päällä Merseysiden derbyissä. Reds-miehistön tappioton putki Evertonia vastaan on jo 13 ottelun mittainen, kun huomioon otetaan kaikki kilpailut. Toffeesin edellistä voittoa joudutaan etsimään niinkin kauaa kuin vuodelta 2010.

Vielä kauempaa, itse asiassa huomattavasti kauempaa, joudutaan hakemaan Evertonin edellistä vierasvoittoa Anfieldiltä. Se nimittäin tapahtui syyskuussa 1999.

Evertonin tilannetta ei helpota Séamus Colemanin ja Ramiro Funes Morin loukkaantumiset. Kaksikko on loppukauden ajan sivussa Everton-puolustuksesta. Mason Holgate ottanee Colemanin tontin oikealla, kun keskuspuolustuksen täyttänevät Phil Jagielka ja Ashley Williams.

Kokoonpanohuolia on myös Liverpool-manageri Jürgen Kloppilla. Adam Lallana ja Jordan Henderson puuttuvat varmuudella ottelusta. Kysymysmerkkejä leijailee Philippe Coutinhon ja Roberto Firminon yllä, jotka palasivat myöhään maajoukkuekutsulta Brasiliasta. Kaksikko pelasi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä avauskokoonpanossa Paraguayta vastaan. Yksityiskoneella takaisin lennätetty kaksikko ei liene vireimmässä olotilassa.

Liverpool on voittanut kolme edellistä kotiotteluaan. Voitot Arsenalia ja Tottenhamia vastaan osoittivat, että Liverpool taistelee vankasti top 4 -sijoituksesta vaikeasta alkuvuodesta huolimatta. Evertonin edellinen vierasvoitto on puolestaan tammikuun loppupuolelta.

Ajoittain pahasti vuotanut Liverpool-puolustus on hikisen päiväpuhteen edessä Romelu Lukakun kanssa. Isokokoinen Everton-kärki on viimeistellyt kuudessa edellisessä Valioliiga-ottelussaan huimat yhdeksän maalia. Siinä siis pelaaja, jonka tekemisiä kannattaa seurata ottelun aikana.

Herättääkö suurikaan ottelu Arsenalia?

Viime kuukausien Arsenalia voisi kuvailla suurimmilta osin aneemiseksi ja haluttomaksi. Yleinen tekeminen on tällä hetkellä kaukana sellaisesta joukkueesta, jonka pitäisi taistella paikasta neljän parhaan joukossa. Nykyisillä otteilla se ei tule onnistumaan.

Nyt jos koskaan on heräämisen paikka. Arsenal saa nimittäin vieraakseen Manchester Cityn, joka taistelee Tykkimiesten kanssa samoista sijoituksista. Sunnuntain alkuillassa pelataan siis klassinen kuuden pisteen ottelu.

Kotijoukkueen merkittävin poissaolija on maalivahti Petr Cech. Tshekkivahti loukkaantui tappiollisessa West Bromwich -ottelussa. Torjuntavastuuta kantaa siis David Ospina.

Cityn leirissä on muutamia kevyitä loukkaantumisia. Kevin De Bruynella, Bacary Sagnalla ja Pablo Zabaletalla on lieviä vammoja, joten heidän pelaamisensa on vielä epävarmaa. Gabriel Jesus ja pitkäaikaispotilas Ilkay Gündogan puuttuvat kokoonpanosta.

Citizens on ollut vahva vierasjoukkue kuluvalla kaudella. Joukkue on kerännyt enemmän pisteitä reissuotteluista kuin kotikentällään. Edellisestä vierasvoitosta Emiratesilla on kulunut aikaa kolme vuotta. Nyt siihen on oiva mahdollisuus heikkovireisen Arsenalin kustannuksella.

Valioliiga viikonloppuna

Lauantain

Liverpool-Everton kello 14.30
Burnley-Tottenham kello 17.00
Chelsea-Crystal Palace kello 17.00
Hull-West Ham kello 17.00
Leicester-Stoke kello 17.00
Manchester United-West Bromwich kello 17.00
Watford-Sunderland kello 17.00
Southampton-Bournemouth kello 19.30

Sunnuntai

Swansea-Middlesbrough kello 15.30
Arsenal-Manchester City kello 18.00