Swansean ja Tottenhamin välisessä ottelussa keskiviikkoiltana nähtiin Wales Onlinen mukaan erikoinen välikohtaus, kun kotijoukkueen puolalainen maalivahti Łukasz Fabiański kieltäytyi tulemasta vaihtoon 1–0-johtoasemassa.

Kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Fabiański loukkasi itseään törmäyksessä Spursin Vincent Janssenin kanssa ja hoitohenkilökunta kiiruhti kentälle.

Fabiańskin kivut näyttivät olevan kovat, joten Swansean vaihtopenkillä valmistauduttiin vaihtamaan varamaalivahti Kristoffer Nordfeldt sisään. Paarit tuotiin kentälle Fabiańskia varten, joka kuitenkin nousi lopulta jaloilleen. Vaihtoa ei tehty.

Kun peliä päästiin jatkamaan, Fabiański torjui upeasti Dele Allin maalintekoyrityksen. Pian sen jälkeen hän nosti kätensä ylös penkin suuntaan ja valmennusjohto uskoi sen olevan vaihdon merkki. Nordfeldt alkoi valmistautua kentälle tuloon, ja seuraavalla katkolla neljäs erotuomari nosti kyltin, jossa näkyivät maalivahtien pelinumerot 1 ja 13.

Erotuomari hoiti asian hyvin. Pyysin häneltä anteeksi, minusta tuntui siltä, että hänen piti tulla vaihtoon. Hän oli kunnossa ja jatkoi pelaamista.

Nähtyään sen Fabiański huusi välittömästi ”Ei, ei!” ja viestitti selkeästi haluavansa jatkaa. Manageri Paul Clement ja Nordfeldt seisoivat vielä jonkin aikaa kentän laidalla, kunnes Clement suuntasi neljännen erotuomarin luo ja sanoi, ettei vaihto näytä toteutuvan.

– Kyltti nousi ylös, siinä vaiheessa tapahtui kommunikaatiokatkos. Erotuomari hoiti asian hyvin. Pyysin häneltä anteeksi, minusta tuntui siltä, että hänen piti tulla vaihtoon. Hän oli kunnossa ja jatkoi pelaamista, Clement selitti.

Virkaveli Mauricio Pochettino tunsi sympatiaa Clementiä kohtaan. Toki siihen saattoi vaikuttaa se, että Spurs ohitti Fabiańskin viime hetkillä kolme kertaa ja voitti ottelun maalein 3–1.

– Se oli erittäin vaikeata managerille. Tilanne oli hankala, ja ymmärsin sen täysin. En halunnut käyttää sitä hyväkseni. Puhuttuani erotuomarille hän vain sanoi lisäävänsä yhden minuutin lisäaikaan viivästyksen takia.

Wales Online tutki sääntökirjaa ja kertoi, ettei Swansea ollut rikkonut sääntöjä millään tavalla. Siellä sanotaan pelin jatkuvan, jos pelaaja kieltäytyy tulemasta vaihtoon, vaikka neljännelle erotuomari olisi jo annettu ilmoituslappu vaihdosta ja tämä olisi nostanut kyltin ylös.

Jos Clement olisi vielä sen jälkeen vaatinut Fabiańskia tulemaan vaihtoon, tilanne olisi muuttunut monimutkaisemmaksi. Säännöissä ei sanota siitä mitään, mutta yleinen käytäntö on se, että erotuomari pyytää pelaajaa poistumaan kentältä, jos manageri haluaa tämän vaihtoon.

Mikäli Fabiański olisi esimerkiksi loukannut päänsä, Swansean hoitohenkilökunnalla olisi ollut valtuudet päättää vaihdosta ja sekä erotuomarin että managerin olisi ollut pakko noudattaa tuota päätöstä.