Chelsea ja Tottenham. Kaksi lontoolaisjoukkuetta, jotka taistelevat Valioliigan mestaruudesta kaudella 2016-17. Kumpi tulee juhlimaan kauden päätteeksi? Mitkä asiat tämän ratkaisevat?

Tottenhamilla on takaa-ajovaihde päällä. Pelaaminen on kaunista, tehokasta ja kokonaisuutena parasta, mitä joukkueelta on tällä kaudella nähty. Chelsealla on puolestaan paniikkinappula pohjassa. Pelaaminen on hieman aneemista, ailahtelevaa ja huonointaa, mitä joukkueelta on tällä kaudella nähty.

Jos joukkueet lähtisivät kauden loppusuoralle tasapistein, niin ei tarvisi miettiä, kumpi olisi suosikki mestariksi. Kun Chelsealla on neljän pisteen etumatka, niin heillä on vielä pienehkö etulyöntiasema, mutta uskallan väittää, että ero tulee kauden loppuun mennessä vielä kutistumaan. On jopa todennäköistä, että mestaruus ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella.

Tottenham ja Harry Kane

Mauricio Pochettinon miehistö on esittänyt erittäin hyvää jalkapalloa. Harry Kanen mukaantulo parantaa entisestään joukkueen todennäköisyyttä voittaa otteluita. Tietenkin osittain sen seurauksena, että kyseessä on henkilökohtaisilta taidoiltaan parempi pelaaja kuin esimerkiksi häntä tuurannut Vincent Janssen. Tärkein syy tähän kuitenkin on se, että hän on 100 prosenttisesti Pochin pelityylin sisällä. Tämä helpottaa koko joukkueen tekemistä.

Pochettinon joukkueessa pelaaminen on eritääin vaikeaa hyökkääjälle, koska joukkueen prässäämisessä ja pallollisessa pelaamisessa on paljon lähes uniikkeja vivahteita. Mitkä asiat laukaisevat prässäämisen? Milloin/millä tavalla hyökkääjän tulee osallistua pelinrakenteluun? Miten joukkue lähtee yrittämään murtautumista ja kuinka hyökkääjän tulee määrittää sitä liikkeellään?

Jos Tottenhamilla on pallo sivurajan tuntumassa vastustajan hyökkäyskolmanneksella, pitää keskushyökkääjän tietää vaihtoehdot. Onko tarkoituksena lähteä liikuttamaan palloa sivuttaissuunnassa luoden väleja ja tiloja vai haetaanko maalintekoa esimerkiksi aktiivisesti nousevien laitapuolustajien kautta keskittämällä. Kane tietää täsmälleen, milloin hänen tulee alkaa hakemaan asemiaan kohta tulevaan keskitykseen ja milloin esimerkiksi kääntyä selkä maaliinpäin tarjoamaan yksi vaihtoehto pallon sivuttaisliikutteluun.

Tämä on yksi syistä siihen, miksi Janssenin ensimmäinen kausi Valioliigassa on ollut pettymys. Janssen ei missään nimessä ole huono jalkapalloilija. Jos hän saa jatkaa joukkueessa, niin uskon hänen tehokkuuden nousevan ensi kaudella aivan uudelle tasolle, koska hän alkaa pääsemään joukkueen pelaamiseen sisälle. Kane on kuitenkin jo sopeutunut täydellisesti täyttämään valmentajansa vaatimukset. Tämän takia englantilaishyökkääjän paluu pelikuntoon nostaa joukkueensa mahdollisuuksia.

Chelsea ja prosessi

Antonio Conte sai Chelsean pelin raiteilleen alkukauden pienen hakemisen jälkeen. Tämän tapahtuessa joukkueen pelaamisen taso nousi todella korkeaksi. Moni ei myöskään tiennyt, kuinka joukkuetta vastaan tulisi lähteä pelaamaan.

Jotkut sanovat, että mestaruuden voittaa se, joka pystyy kehittämään peliään eniten kauden aikana. Chelsea ei ole kehittänyt pelaamistaan viime kuukausina kovinkaan paljon. Se johtuu osittain siitä, että pelaamisen taso oli jo niin korkealla syksyllä. Tämä tekee uusien vivahteiden löytämisen vaikeammaksi. Jokainen valioliigajoukkue kuitenkin tietää nyt, kuinka Chelsea pelaa. Vastustajajoukkueen taktiikasta vastaavat ovat voineet miettiä Chelseaa varten sopivaa taktiikkaa todella pitkän aikaa, koska Conte ei ole saanut tuotua siihen uusia piirteitä. Saman syyn seurauksena Leicester City ei Claudio Ranierin kanssa pystynyt enää tällä kaudella yhtä hyviin tuloksiin.

Pelaamisen kehittymisprosessi pitäisi edetä koko kauden aikana. Jos Chelsean tämän kauden prosessista tehtäisiin viivadiagrammi, niin siinä olisi syksyllä yksi todella jyrkkä nousu, mutta tämän jälkeen on menty pitkään liian tasaisesti.

Tämä voi vielä muuttua, jos Chelsea löytää nyt vaikeana aikana jotain uutta. Näin käydessä joukkueen etumatka tulee riittämään, mutta jos se jatkaa täsmälleen samalla sapluunalla, niin pistemenetyksiä on tiedossa vielä lisää.

Otteluohjelmat

Moni pitää Chelseaa mestarisuosikkina osittain siitä syystä, että heidän otteluohjelmaa pidetään helpompana. Jäljellä on vielä kotiottelut Southamptonia, Middlesbroughia, Watfordia ja Sunderlandia vastaan. Näiden pelien lisäksi on myös kohtaamiset Evertonin ja West Bromwichin vieraana.

Onhan joukkueet sarjataulukossa Evertonia lukuunottamatta melko kaukana Chelseasta, mutta mitä lähemmäs loppukautta mennään, sitä suuremmaksi tekijäksi sijoituksen sijaan tulee panos. Jokainen joukkue lähtee tällä tasolla voittamaan jokaisen ottelun, mutta kyllä pelaamisen tasoa nostaa, jos on olemassa jokin suurempi panos.

Everton, West Brom ja Southampton taistelevat edelleen europelipaikoista, Sunderland ja Middlesbrough ovat puolestaan putoamiskamppailussa. Nämä todennäköisesti saavat joukkueet nostamaan tasoaan vielä lisää. Pisteet kyllä kelpaavat heille, jos Chelsea antaa niihin mahdollisuuden.

Tottenhamilla on puolestaan jäljellä kotipelit Arsenalia ja Manchester Unitedia vastaan ja vieraspelit Crystal Palacen, West Hamin, Leicesterin ja Hullin kanssa.

En kiistä, etteikö Spursin otteluohjelma olisi hieman haastavampi, mutta tulee muistaa heidän pelaavan kauden parasta peliään tällä hetkellä. Jos Chelsea ei löydä jotain uutta pelaamiseensa, niin uskon Tottenhamin ottavan jäljellä olevista peleistä enemmän pisteitä. Ottaako tarpeeksi? Mahdoton sanoa. Parhaimmillaan mestaruustaisto ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella ja ero tulee olemaan todella minimaalinen.

Pidän ennakkoasetelmia niin tasaisena, että en yllättyisi, jos joukkueet päätyisivät tasapisteisiin. Tässä tapauksessa mestaruuden ratkaisisi maaliero, jossa Tottenhamilla on nyt kahdeksan maalin etumatka.