Englannin jalkapallopiireissä puhutti keskiviikkona brittifutiksen pahan pojan Joey Bartonin saama 18 kuukauden kielto kaikesta jalkapallotoiminnasta (uutinen). 34-vuotias Barton sai ankaran rangaistuksensa syyllistyttyään vuosikausien ajan jalkapallovedonlyöntiin. Ammattilaispelaajilta on oman lajin otteluista vedonlyöminen kielletty.

Barton julkaisi välittömästi kotisivuillaan pitkän ja huolellisesti laaditun vastineensa FA:n päätökseen. Bartonin mukaan Valioliiga sortuu tekopyhyyteen, sillä liiga ja liigaseurat elävät pitkälti vedonlyöntiyhtiöiden rahoituksesta. Mies myös pitää rikkeitään verrattain vähäisinä, sillä omista peleistään hän on lyönyt vetoja vain vähän.

Sikäli Barton on oikeilla jäljillä, että 18 kuukauden rangaistus on kieltämättä varsin ankara verrattuina aiempiin vastaavista rikkomuksista langetettuihin sanktioihin. Toisaalta taas Barton saa varmasti maksaa myös vanhoista synneistään, eikä tuoreinta tapausta sovi vähätellä. Barton on selkeästi tiennyt vallitsevat säännöt, mutta on silti lyönyt vetoa jalkapallosta lähes kymmenen vuoden ajan, kaikkiaan 1 260 ottelusta.

Onko riippuvuus lieventävä asianhaara?

Ottelumanipulointi on pahanlaatuinen syöpä, jota vastaan jalkapallossa tuleekin taistella voimallisesti. Barton kuitenkin korostaa painokkaasti, että hänen tapauksessaan manipulaatiosta ei ollut kyse. Barton itse oli pelannut varmuudella ainoastaan viidessä mainituista 1 260 ottelusta, eikä näin ollen ole vaikuttanut pelien lopputuloksiin.

Tavallaan voidaankin kysyä, onko kielto, ettei mistään oman lajin otteluista saa lyödä vetoa, tarpeettoman ankara? Ainakin kiellon noudattamista on äärimmäisen vaikeaa valvoa. Sääntö joka tapauksessa on mikä on, ja Barton on sitä tietoisesti vuosikausien ajan rikkonut. Nyt hän anoo rangaistuksensa lieventämistä, jotta peliura voisi vielä jatkua.

Barton myöntää vastineessaan avoimesti, että on hyvin altis erilaisille riippuvuuksille. Hän haki aiemmin peliuransa aikana hoitoa alkoholiriippuvuuteen, ja nyt miestä on riepotellut peliriippuvuus. Barton oli lähettänyt siitä myös lääkärinlausunnon FA:lle. Vakava asia, jota sinänsä voi pitää lieventävänä asianhaarana, mutta voiko sen varjolla sittenkään antaa anteeksi vuosikausia jatkunutta sääntörikkomusta?

Koko ura täynnä skandaaleja ja väkivaltaa

Lapsena Evertonista ja Liverpoolista ponnistanut Barton ponnahti huipulle Manchester Cityn junioriakatemiasta ja edusti Cityä peräti kymmenen vuoden ajan. Lahjakkuudesta kielii sekin, että vuonna 2007 Barton käväisi kerran jopa Englannin maajoukkueessa. Erinäiset yksityiselämän ongelmat tekivät Bartonista kuitenkin ”vain” kelvollisen valioliigapelaajan.

Bartonin jalkapalloura on ollut kohua kohun ja skandaalia skandaalin perään. Jo 22-vuotiaana vuonna 2004 Barton nousi otsikoihin, kun hän oli tumpannut tupakkansa pelikaverin silmään Manchester Cityn joulujuhlissa. City-ura puolestaan päättyi pelikaverin pahoinpitelyyn harjoituksissa. Temppuun, josta seurasi jopa neljän kuukauden ehdollinen vankilatuomio.

Ehdonalainen aktivoituikin myöhemmin, kun Barton pidätettiin Liverpoolin keskustassa tapahtuneen pahoinpitelyn yhteydessä. Vankilakin siis tuli tutuksi. Vuonna 2012 Barton puolestaan sai 12 ottelun pelikiellon väkivaltaisesta pimahtamisestaan QPR:ssä pelatessaan. Erinäiset sekoilut, ylikovat, monta suoraa ulosajoa poikeneet otteet sekä provokaatiot ovat tehneet Bartonista valioliigastadioneilla lähestulkoon ”persona non gratan”. Muun muassa huhuttu siirto West Hamiin kaatui tiettävästi fanien vastustukseen.

– Läpi koko urani olen tehnyt virheitä ja yrittänyt oppia niistä. Yritän tehdä niin nytkin. Hyväksyn, että tämä on jälleen yksi sotku, johon jouduin oman käytökseni takia, Barton kirjoitti kotisivuillaan.

Barton on some-maailman näkyvimpiä futaajia

Pitkä syntilista ei varmaankaan herätä kovinkaan paljoa sympatiaa Bartonia kohtaan, mutta ristiriitainen mies on siksi, että hänellä on kannattajansakin. Periksiantamaton pelityyli saa varmasti omien parissa suosiotakin, ja Burnleyssa tällä kaudella Bartonin rooli oli iso.

Vaikeista perhetaustoista ponnistava Barton on sanavalmis kaveri, joka ei kaihda vaikeitakaan teemoja. Suosiosta kertoo muun muassa 3,25 miljoonaa Twitter-seuraajaa. Barton on useissa yhteyksissä ottanut vahvasti kantaa esimerkiksi rasismia ja homofobiaa vastaan, sekä vaatinut kirkon täydellistä erottamista valtiosta.

Joey Bartonin merkitystä mielipidevaikuttajana ei siis voi missään tapauksessa väheksyä. Kentillä on nähty paljon likaisia temppuja – ja kentän ulkopuolella vielä likaisempia – mutta silti jotenkin mies on pudonnut jaloilleen. Alkoholiongelma on kaiketi pysynyt kurissa, ja vihanhallintakurssitkin tuntuvat jollain tasolla tepsineen. Jotenkin on kuitenkin liiankin tyypillistä, että Bartonin uran joutsenlauluksi jää seuraava addiktio, eli urheiluvedonlyönti.

Barton on erittäin laadukas jalkapalloilija, joka kuitenkin valitettavasti tullaan muistamaan tulevina vuosina aivan muusta kuin jalkapallosaavutuksistaan.