Torstaina pelattiin vain yksi valioliigaottelu, mutta se oli sitäkin suurempi tapaus. Olihan kyseessä Manchesterin derby. Panoksena Manchesterin herruus sekä taistelu paikasta ensi kauden Mestarien liigassa. Ja tietysti valokiilassa paistattelivat vanhat kiistakumppanit Pep Guardiola ja José Mourinho.

Ottelun lähtökohtana oli, että oikeastaan kaikki joukkueet olisivat tyytyväisiä tasapeliin. Tasapeli olisi liigakolmoselle Liverpoolille ja liigan kutoselle Arsenalille mainio tulos. Ja sitä se olisi oikeastaan myös manchesterilaisille – pistejaolla City pysyisi Unitedin edellä ja toisaalta United pysyisi iskuetäisyydellä Liverpooliin nähden.

Paineet olivat kuitenkin oikeastaan kauden aiemman derbyn 2-1 voittaneella Cityllä, sillä United voisi pyristellä Mestarien liigaan myös Eurooppa-liigan kautta – ehkä jopa Valioliigaa helpompaa polkua. Suosikiksi illan ottelussa City pääsi – tai joutui – lopullisesti hieman suosiollisemman pelaajatilanteen takia. Unitedin otteluruuhka on armoton, ja ruodusta on matkan varrella alkanut pudota yhä enemmän pelaajia.

BBC Sport Manchester

@BBCRMsport
Here are how both teams line up for tonight's Manchester derby!

Join us for live build up and commentary on 95.1FM

#MCFC #MUFC #CITYVUTD

Manchester City joutui otteluun ilman John Stonesia, David Silvaa ja pitkäaikaisloukkaantunutta Ilkay Gündogania. Nuori brasilialainen Gabriel Jesus puolestaan palasi Cityn vaihtopenkille kolmen kuukauden poissaolon jälkeen.

Unitedilta sen sijaan olivat sivussa viime viikolla loukkaantuneet Zlatan Ibrahimovic ja Paul Pogba, Juan Mata sekä puolustajakolmikko Chris Smalling, Phil Jones ja Marcos Rojo. Nyt huudettiinkin uusien vastuunkantajien perään.

Marcus Rashford avausjakson vaarallisin

United aloitti pelin räväkästi, sillä ensimmäinen maalipaikka oli syntyä jo toisella minuutilla. Ander Herrera lähetti yhdellä kosketuksella loistavan keskityksen kohti takatolppaa, mutta Pablo Zabaleta siivosi pallon kulmapotkuksi ennen kuin Marouane Fellaini ehti maalintekoon.

Kun kello näytti yhdeksää minuuttia, Kevin De Bruyne löysi aivan yhtäkkiä nappisyötöllään maalin edestä Sergio Agüeron. Argentiinalaisen suora jatko osui kuitenkin vain ulkotolppaan.

Avausjakson ensimmäisen puolikkaan hahmo oli loistavaan kevätvireeseen päässyt Marcus Rashford, joka piti nopeudellaan ja kikoillaan City-puolustusta jatkuvasti ahtaalla. Etenkin Nicolas Otamendi joutui pelaamaan jo aivan kykyjensä ylärajoilla. Vahvaa jaksoa Unitedin pelaajista pelasivat myös Herrera ja Michael Carrick.

25. minuutilla City-vahti Claudio Bravo aiheutti ties kuinka monennen kerran tällä kaudella sydämentykytyksiä joukkueensa kannattajille. Chileläinen lähti ulos maaliltaan ja tupeloi pallon suoraan Henrikh Mkhitarjanille, mutta Cityn onneksi Bravo ehti vielä torjumaan omasta mokastaan syntyneen tilanteen. Torjunta jäi Bravon avausjakson ainoaksi.

Unitedin puolustusta piti hereillä etenkin Agüero. 32 peliminuutin täyttyessä David De Gea joutui torjuntatöihin ensimmäistä kertaa. Agüero napautti 20 metristä komean kudin kohti alakulmaa, mutta espanjalaisvahti liimasi pallon näyttävästi hanskoihinsa. Agüeron maalijano oli kuitenkin valtava, sillä sen verran ahnaasti mies haki maalipaikkoja jatkuvalla syötöllä.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa nähtiin koko jakson paras maalipaikka. Marcus Rashfordin vapaapotku löysi takatolpalta aivan vapaana Ander Herreran, joka kuitenkin puski pallon maalin ohi. Leroy Sané oli ajatuksissaan jo taukoteellä pukukopissa, sillä niin vapaasti nuori saksalainen antoi Herreran juosta palloon.

Ensimmäisellä puoliajalla ei maaleja nähty eikä kunnon maalipaikkojakaan ylenpalttisesti. Intensiteetti oli joka tapauksessa korkea. Vaikka tunteet olivatkin pinnassa ja otteet ajoittain kovat, ei erotuomari Martin Atkinson nostanut avausjaksolla kortteja taskustaan kertaakaan.

SHOT MAP: Sergio Agüero vs. Man Utd.

The away side have managed just 1 compared to Sergio Agüero's 6.

😳

Fellaini otti älyttömän ulosajon

Toiselle puoliajalle City tuli huomattavasti vieraitaan terävämpänä. Raheem Sterling, Kevin De Bruyne ja kumppanit pitivät Unitedin puolustusta kiireisenä, mutta maaliin asti palloa ei saatu.

Vyörytys jatkui ja jatkui, mutta yhtä tehottomana. Pieni epätarkkuus sen viimeisen syötön kanssa vaivasi.

Manchester United hätyytteli Cityn maalia ensimmäisen kerran vasta, kun toista puoliaikaa oli pelattu puoli tuntia. Claudio Bravolle oli kenties tullut jo kylmä, sillä maalivahti reväytti pohjettaan palloon hypätessään. Pep Guardiolalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa Bravo Willy Caballeroon. Samalla Jesus Navas korvasi Sanén.

Man Utd spent 51.69% of the opening 20 minutes of the second half inside their own defensive third.

Just six touches in the final third.

Kun vaihtamaan alettiin, vaihtoi samalla myös United. José Mourinho haki tehoja korvaamalla Anthony Martialin Jesse Lingardilla.

83. minuutilla derbytunnelma räjähti liekkeihin. Ensin Marouane Fellaini rappasi Agüeroa pelin ensimmäisen varoituksen arvoisesti, ja sekös belgialaisen verenpainetta nosti. Heti pelin jatkuttua Fellaini rikkoi Agüeroa toistamiseen ja puski vielä kaupan päälle tätä otsaan. Luonnollisesti Agüero korosti kaatumisellaan pientä hipaisua, mutta Fellainin omaa typeryyttä oli antaa Atkinsonille mahdollisuus ulosajoon.

19 - There were just 19 seconds between Marouane Fellaini's first & second cards in this #ManchesterDerby. Quickfire.

Mourinho reagoi välittömästi ja otti kentälle Timothy Fosu-Mensahin. City puolestaan lähti hakemaan voittomaalia pitkän tauon jälkeen tositoimiin palaneen Gabriel Jesusin avulla.

Eikä suotta. Lisäajan ensimmäisellä minuutilla Gabriel Jesus puski pallon maaliin Agüeron syötöstä, mutta osuma hylättiin täpäränä paitsiona. Vielä aivan lopussa De Bruyne lähetti takatolpalle upean pitkän keskityksen, mutta paikka oli hienon pelin pelanneelle Agüerollekin hieman liian haastava.

Valioliigakauden toinen Manchesterin derby päättyi lopulta maalittomaan tasapeliin. Tunteet olivat kuumat, mutta kiehuivat lopulta yli vain Fellainin kohdalla. City oli niskan päällä, mutta Agüero ei hyvästä yrityksestä ja monista paikoista huolimatta saanut palloa maaliin. Cityn ottelun hahmoja olivat Agüeron ohella De Bruyne ja alakerrassa vahvan pelin pelannut Vincent Kompany.

Tasapeli piti taistelun sijoilla 3-6 edelleen hyvin avoimena. Unitedille tasapeli oli jo kauden kolmastoista. Jos on voittaminen ollut sille hankalaa, niin on ollut häviäminenkin. Unitedin 24 ottelua pitkä tappiottomien pelien putki sivuaa jo seuraennätystä.

Man Utd equal their longest ever unbeaten run in a single Premier League season: