Valioliigan päätöskierroksella suurin huomio keskittyi taisteluun kahdesta viimeisestä Mestarien liiga -paikasta. Kun kaikki sijojen 3-5 joukkueet voittivat oman ottelunsa, niin niin vain kävi, että Arsenalin on tyytyminen sijaan 5. Näin lontoolaisseura osallistuu ensi kertaa historiansa aikana Eurooppal-liigaan. Tykkimiesten Mestarien liiga -putki oli kestänyt koko 20-vuotisen Arsène Wengerin aikakauden ajan.

1996 - Arsenal have finished outside the top four in the Premier League for the first time since 1995-96 (5th under Bruce Rioch). Europa.

Jälkipeleissä voidaan keskustella paljon siitä, olisiko Liverpool hoitanut leiviskänsä, jos se olisi jäänyt tappiolle ja joutunut pelaamaan suuren osan ottelusta vajaalla. Avausjaksolla Dejan Lovren jyräsi Middlesbrough’n Patrick Bamfordin kumoon rangaistusalueella. Tilanne vaikutti selvältä rankkarin ja jopa punaisen kortin paikalta, mutta erotuomari Martin Atkinson päästi Lovrenin rangaistuksetta.

Just Offside - FPL Podcast 🇨🇽

@JustOffsidePod
Ref bottled it big time. Obvs I have Bamford and my only target today has Lovren #GW38

Liverpoolin avausjakso oli hankala ja jopa hermostunut. Aivan jakson lopussa Georginio Wijnaldum ampui kuitenkin pallon etukulmasta verkkoon ja antoi Jürgen Kloppille aihetta villiin tuuletukseen.

Toisella puoliajalla Liverpool ei Boroa enää mukaan peliin päästänyt, eikä antanut Valioliigan tehottomimman joukkueen yllättää. Philippe Coutinhon vapariosuma ja Adam Lallanan 3-0 -maali ratkaisivat lopullisesti sen, että Liverpool selviytyi Mestarien liigaan toisen kerran vimeisen kahdeksan kauden aikana. Poolin taival alkaa kilpailun karsintavaiheesta.

Arsenal teki omassa ottelussaan parhaansa. Se sai peliin Evertonia vastaan salama-alun, kun Hector Bellerín vei Tykkimiehet johtoon jo 8. minuutilla. Laurent Koscielnyn ulosajo 14. minuutilla vaikeutti kuitenkin urakkaa huomattavasti, mutta pelin toinenkin maali meni alivoimasta huolimatta Arsenalille.

Everton nousi vielä maalin päähän Romelu Lukakun rankkariosumalla. Osuma oli belgialaiselle maalipörssin kakkoselle kauden 25:s. Arsenal päätti joka tapauksessa valioliigakautensa voitokkaasti. Lopussa Aaron Ramsey ampui vielä komeasti 3-1 -maalin.

Arsenal olisi ansainnut pelata pelin loppuun kahdenkin miehen vajaalla, sillä Rob Holding yritti lyödä törkeästi Enner Valenciaa kyynärpäällä päähän. Yhden pahan loukkaantumisenkin Arsenal koki, sillä polvensa satuttanut Gabriel kannettiin paareilla kentältä. Sekä Arsenal että Everton pelaavat ensi kaudella Eurooppa-liigaa.

Manchester City ei jättänyt Watfordin vieraana yhtään mitään sattuman varaan. Pep Guardiolan joukot voittivat jo ensimmäisen puoliajan 4-0, ja etenivät Valioliigan kolmosena suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Kaksi maalia syöttänyt Kevin De Bruyne latoi kauden aikana tiskiin yhdet Valioliigan kovimmista maalisyöttölukemista. Sergio Agüero puolestaan rikkoi jälleen kerran 20 maalin rajan.

Premier League

@premierleague
Only Thierry Henry, in 2002/03 (20), and Mesut Ozil, in 2015/16 (19), have made more #PL assists in a season than Kevin De Bruyne (18)

Mestaruutta juhlinut Chelsea joutui yllättäen ahtaalle sarjajumbo Sunderlandin isäntänä, kun Mustat Kissat menivät vierasjohtoon jo kolmannella minuutilla. Chelsea kuitenkin antoi juhlilleen arvoisensa maun, kun se nousi Willianin, Eden Hazardin, Pedron ja kahdella Michy Batshuayin maaleilla 5-1 -voittoon. Pelin 26. minuutilla yleisö puolestaan hyvästeli John Terryn, joka otettiin pelinumeronsa mukaisesti vaihtoon Chelsea-uransa viimeisessä ottelussa.

Loppukaudesta mielettömään iskuun yltänyt ja maaleja liukuhihnalta mättänyt Tottenham takoi Hullin maanrakoon todella tylyin 1-7 -lukemin. Valioliigan maalikuningas Harry Kane teki jälleen kerran hattutempun.

Manchester United peluutti Crystal Palacea vastaan valioliigahistoriansa nuorinta avauskokoonpanoa. Kokematonkin joukkue onnistui kuitenkin päättämään Unitedin valioliigakauden voitokkaasti. Josh Harrop viimeisteli kauniilla tavalla uransa ensimmäisen valioliigamaalin jo 14. minuutilla, ja Paul Pogba teki Unitedin toisen Jesse Lingardin esityöstä melkein heti perään.

Kun Wayne Rooney otettiin kentältä 88. minuutilla, Mourinho otti sisään teini-ikäisen Angel Gomesin. Gomesista tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt valioliigapelaaja.

2000 - @ManUtd's Angel Gomes is the first player born in 2000 to play in the Premier League. Disco.

Southamptonissa Stoken konkarihyökkääjä Peter Crouchista tuli valioliigahistorian ensimmäinen pelaaja, joka ylsi 50 päämaalin rajapyykille.

50 - Peter Crouch is the first player to score 50 headed @premierleague goals. Salmon.

Arsenal-Everton 3-1 (2-0)

1-0 Bellerín (8′)