Tänään väännetään Euroopan kakkosturnauksen voitosta. Eurooppa-liigan finaalissa kohtaavat Ajax ja Manchester United.

Manchesterissa tapahtunut terrori-isku on värittänyt otteluun valmistautumista. United piti harjoituksissa hiljaisen hetken, ja José Mourinhon lehdistötilaisuus peruttiin. Lisäksi ottelu pelataan Tukholmassa, missä niin ikään nähtiin terroriteko hiljattain.

Uhreja on syytäkin muistaa, mutta samalla sopii toivoa, ettei terroritekoa käytetä tekosyynä, jos pelillisesti menee huonosti. Tilanne kun on se, että tämän illan ottelu määrittelee hyvin vahvasti Unitedin kauden. Voitolla kausi olisi ihan ok. United saisi pokaalin ja ennen kaikkea joukkue pääsisi ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Tappio taas tietäisi katastrofia. United ei yltänyt Valioliigassa neljän joukkoon, joten tappiolla se tahkoaisi ensi kaudellakin Eurooppa-liigaa.

Molemmat niukasti finaaliin

Ajaxin ja Unitedin reitit finaaliin muistuttavat toisiaan. Useampaan kertaan on ollut lähtö lähellä.

Lohkovaiheessa Ajax oli vahva. Hollantilaiset voittivat kuudesta pelistä neljä ja pelasivat kaksi tasan. Lohkovoitolla matka jatkui väännöllä Legiaa vastaan. Puolalaisryhmä meni nurin yhteismaalein 1-0. Samalla tavalla Ajax kaatoi FC Kööpenhaminan, Schalken ja Lyonin yhden maalin erolla.

Unitedilla oli hieman haasteita jo alkulohkossa, jossa se jäi Fenerbahcen jälkeen toiseksi. Pudotuspeleissä St. Étienne meni alkuun nurin selvällä erolla, mutta sitten homma meni vaikeaksi. Rostov nurin yhteismaalein 2-1, Anderlecht 3-2 ja Celta Vigo 2-1. Eli mikään läpihuutojuttu Eurooppa-liiga ei ole kummallekaan finalistille ollut.

Hyvin erilaiset joukkueprofiilit

Ajax ja United ovat vähän kuin innokas poika ja maltillisempi isä. Viimeisimmässä Eurooppa-liigan ottelussaan (välierien toinen osa) Ajaxin avauskokoonpanon keski-ikä oli 23,4 vuotta. Vaihtopenkillä oli hieman enemmän kokemusta, sillä siellä vuosia oli keskimäärin 24,4.

Unitedin avauksen keski-ikä vastaavassa pelissä oli 26,7 ja vaihtopenkin 28,2 vuotta. Ja tuosta listasta vielä puuttui 35-vuotias Zlatan Ibrahimovic. Siinä missä Unitedin kauden parhaat maalintekijät Eurooppa-liigassa ovat olleet Ibrahimovic ja 28-vuotias Henrikh Mkhitarjan, Ajaxin maaliruiskuna on heilunut 19-vuotias Kasper Dolberg.

Joukkueiden pelitavoissa on myös selviä eroja. Ajax haluaa jatkuvasti tehdä aloitteita, hyökätä, prässätä, luoda maalipaikkoja. Joukkue laukoo paljon, mutta toisaalta välillä kaivattaisiin lisää rauhallisuutta. Laukaus lähtee turhan usein huonosta sektorista, jolloin maalin toteutuminen on epätodennäköistä.

United taas syöttää keskimäärin huomattavasti enemmän kuin Ajax ja pyrkii pääsemään hieman paremmille tekopaikoille. On hyvin mielenkiintoista nähdä, millaisella pelisuunnitelmalla joukkueet tämän illan otteluun lähtevät. Mourinho tuskin heittäytyy avoimeen peliin, jossa mennään vauhdilla päästä päähän. On hyvin mahdollista, että United jokseenkin vetäytyy ja kyttää rauhassa nuoren Ajaxin virheitä.

Pelaajatilanne

Kumpikaan joukkue ei pääse loppuotteluun ihan parhaalla miehistöllään. Ajaxilta puuttuu kaksi vasenta pakkia (Daley Sinkgraven ja Nick Viergever), mutta muilta osin paras kokoonpano on käytettävissä.

Unitedilla on enemmän pelaajahuolia. Sairastuvalla ovat Ibrahimovic, Luke Shaw, Marcos Rojo, Ashley Young ja Eric Bailly. Lisäksi on ilmoitettu, että kakkosmaalivahti Sergio Romero pelaa tämän pelin.