Jalkapallokausi alkaa olla paketissa. Nyt on sopiva aika valita Valioliiga.comin toimituksen Vuoden joukkue. Avaus on muodossa 3-4-2-1.

Maalivahti

Tom Heaton, Burnley

Burnleyn nippu ei ole erityisen hyvä. Joukkue teki 38 ottelun sarjassa vain 39 maalia. Se tarkoittaa, että maalivahdilla ei ole varaa ohi-peleihin. Heaton on ollut Burnleyn maalilla erinomainen. Toki 31-vuotiaalla vahdilla on tiiviisti puolustava joukkue tukenaan, mutta siitä huolimatta Heaton on täyttänyt tonttinsa paremmin kuin hyvin.

Puolustus

César Azpilicueta, Chelsea

Monipuolisuusihme, mitä tulee puolustuslinjassa pelaamiseen. Pystyy pelaamaan pätevällä tasolla sekä neljän että kolmen linjassa. Kykenee operoimaan sekä puhtaana laitapakkina että topparina. Ei ihme, että Antonio Conte valitsi Azpilicuetan osaksi kolmen puolustajan linjaa. Azpilicueta syöttää eniten koko Chelsean ryhmästä, mikä kertoo osaltaan espanjalaisen roolista lontoolaisjoukkueessa.

David Luiz, Chelsea

Moni suorastaan nauroi, kun Chelsea osti Luizin takaisin. Tuskin nauraa enää. Luizille kolmen puolustajan linja on sopinut erinomaisesti. Gary Cahill ja Azpilicueta ovat heittäytyneet kaksinkamppailuihin, ja Luiz on voinut vapaammin antaa tukea siellä, missä tukea on kulloinkin tarvittu. Toisin sanoen: Conten pelitavassa Luizin vahvuuksia on korostettu ja heikkouksia pystytty peittämään. Tulos on ollut loistava.

Jan Vertonghen, Tottenham

Tietyllä tapaa täydellinen paketti. On hyvä jalalla, mistä kertoo se, että Vertonghen syöttää peliä kohden selvästi eniten Spursin pelaajista. Syöttöprosenttikin on melko hyvä, vaikka antaa paljon myös pitkiä syöttöjä. Pallollisen pelaamisen lisäksi on haka pallottomassa pelissä. Taklaa puhtaasti ja katkoo eniten syöttöjä koko joukkueessa. Vastustajat eivät mene juuri koskaan pallollisina ohi, ja kaiken lisäksi belgialainen selviytyy pääpallokamppailuista jatkuvasti ulos voittajana.

Keskikenttä

Antonio Valencia, Manchester United

Manchester United ei todellakaan vakuuttanut päättyneellä kaudella. Joukkue oli monelta osin haavoittuvainen, mutta jos jokin osa-alue toimi, niin oikea laita. Valencia sahasi koko kauden ajan laidallaan ylös, alas. Ilman Valencian aktiivisia taustanousuja Unitedin hyökkäyspelaaminen olisi ollut vielä nähtyäkin laihempaa.

N’Golo Kanté, Chelsea

Moni taho – myös Valioliiga.com – valitsi Kantén kauden parhaaksi pelaajaksi. Syy on aika lailla selvä. Viime kaudella ranskalainen dominoi keskikenttää Leicesterissä, tällä kaudella sama meno on jatkunut Chelseassa. Toki Kanté on saanut Conten pelitavassa hyvän tuen ympärillä olevilta pelaajilta, mutta yksilöistä Kanté on ollut tietyllä tapaa vahvin. Jatkuvasti oikeita ratkaisuja ympäri kenttää.

Idrissa Gueye, Everton

Älyttömän tärkeä pelaaja Evertonille. Ilman Gueyetä Everton ei välttämättä olisi yltänyt sarjassa seitsemänneksi. On tietyllä tapaa köyhän miehen versio Kantésta. Mieletön määrä taklauksia ja syötönkatkoja, eivätkä ne edes kerro kaikkea keskikenttäpelaajan merkityksestä.

Marcos Alonso, Chelsea

Tässä oli jotain samaa kaikua kuin Luizin tapauksessa. Ei nyt sentään naurettu, mutta hymistiin. Ei uskottu, että Alonso voisi olla avauksen mies Chelseassa. On ollut, ja vieläpä yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Alonso on ollut vasemman laidan wing-backina suorastaan erinomainen. Loistavaa yhteispeliä niin puolustuksen, keskikentän kuin Eden Hazardinkin kanssa. Siirtohuhuissa miestä viedään jo Barcelonaan.

Välihyökkääjät

Eden Hazard, Chelsea

Siinä missä Chelsea oli muilta osin tällä kaudella kuin tasainen kone, Hazard tarjosi sen tietyn tasaista rytmiä positiivisella tavalla häirinneen lisäelementin. Keskimäärin neljä 1v1-haastoa per peli, 16 maalia, viisi maalisyöttöä ja 2,4 luotua maalipaikkaa ottelua kohden. Vuosi sitten oli todella vaikeaa, mutta nyt Hazard on tullut takaisin.

Alexis Sánchez, Arsenal

Arsenalin kannattajat voivat tahollaan miettiä, millainen kausi olisi ollut ilman Sánchezia. Tehot 24+10 ovat molemmissa tilastoissa Arsenalin parhaat ja ylipäätään todella kovaa luokkaa. Tykkimiesten katastrofi on lähellä, jos Sánchez lähtee eikä hänelle onnistuta hankkimaan ykköskorin korvaajaa. Niin tärkeästä pelaajasta on kyse.

Keskushyökkääjä

Harry Kane, Tottenham

Valioliigan maalipörssin voitto toista vuotta putkeen. Vuosi sitten syntyi 25 maalia, nyt 29. Se on vahva suoritus hyökkääjältä, joka täyttää kesällä 24. Spursin onneksi Kane allekirjoitti viime joulukuussa peräti vuoteen 2022 ulottuvan sopimuksen. Englantilaisen markkina-arvo on nyt niin rakettimaisessa nousussa, että vaikka Tottenham joutuisi jossain vaiheessa myymään, korvaus ainakin olisi tuhti.

Manageri

Antonio Conte, Chelsea

Chelsea oli hieman sekavassa jamassa viime kesänä. Tilannetta ei parantanut se, että kärkitason topparia ei onnistuttu millään naaraamaan Lontooseen. Lopulta oli pakko turvautua David Luiziin. Contesta kertoo paljon, että hän onnistui muovaamaan joukkueen vahvuuksiin erinomaisesti sopivan 3-4-2-1-ryhmityksen (jota tässäkin jutussa on käytetty), joka muun muassa piilotti Luizin heikkoudet täysin. Kaiken lisäksi Conte onnistui nostamaan esiin sellaiset nimet, kuin Victor Moses ja Marcos Alonso. Tuloksena kliininen sarjamestaruus.

Vaihdossa

Valioliiga tarjosi päättyneelläkin kaudella hienoja esityksiä monelta eri pelaajalta. Kaikki eivät mahdu avaukseen, joten vaihtoon jäävät Hugo Lloris (Tottenham), Eric Bailly (Manchester United), Victor Wanyama (Tottenham), Dele Alli (Tottenham), Philippe Coutinho (Liverpool), Kevin De Bruyne (Manchester City) ja Romelu Lukaku (Everton).