Manchester United kukisti eleettömän varmasti Ajaxin Eurooppa-liigan loppuottelussa 2-0, pääsi nostelemaan voittopokaalia ja varmisti samalla paikkansa ensi kauden Mestarien liigaan (raportti). Maaleista vastasivat Paul Pogba ja Henrikh Mkhitarjan, mutta voitto oli ennen kaikkea koko joukkueen tunnollisen puolustustyöskentelyn ansiota.

Ulottuva belgialainen kiharapää Marouane Fellaini nousee harvemmin otsikoihin positiivisista ansioistaan, vaan miehen virheitä vatvotaan välillä miltei suurennuslasin kanssa. Keskiviikon finaalissa Fellaini oli kuitenkin mies paikallaan, ja osoitti samalla, miksi José Mourinho luottaa häneen niin paljon kuin luottaa.

Paul Pogba sai avausmaaliinsa syötön juuri Fellainilta. Toisessa maalissa Fellaini puolestaan imi Ajax-puolustajia itseensä, jotta Chris Smalling pääsi jatkamaan pallon Mkhitarjanille. Erityisiä ansioita Fellaini osoitti kuitenkin puolustustyössään, joka osaltaan edesauttoi pitämään Ajaxin poissa vaarallisilta tekopaikoilta.

Fellainin ilmatilan herruus oli niin suvereenia, että hän teki jopa Eurooppa-liigan ennätyksen. Kilpailua on pelattu vuodesta 2009 lähtien, mutta ainoassakaan ottelussa ei ole yhdelle pelaajalle tilastoitu 15 voitettua ilmakaksinkamppailua. Tuollaisen määrän Fellaini pääpalloja voitti. Toisin sanoen yhden joka kuudes minuutti. Fellaini voitti ilmakaksintaisteluja finaalissa enemmän kuin koko Ajaxin joukkue yhteensä.

OptaJohan

@OptaJohan
15 - Marouane Fellaini has won 15 aerial duels vs Ajax, a new record high in one match in Europa League history (2009-now). Tower.

Squawka

@Squawka

Squawka

@Squawka
Marouane Fellaini's game by numbers vs. Ajax:

15 aerial duels won
4 tackles won
3 take-ons
2 clearances
1 assist

Big performance. 💪
Marouane Fellaini won more aerial duels (15) tonight than the entire Ajax side combined (12). 💪

Squawka

@Squawka
Marouane Fellaini's game by numbers vs. Ajax:

15 aerial duels won
4 tackles won
3 take-ons
2 clearances
1 assist

Big performance. 💪

Marouane Fellaini ei ole erityisen taitava tai nopea pelaaja, eikä hän ole Valioliigassa peliälynsä ansiosta. Pääpelissä hän on kuitenkin tällä hetkellä maailman parhaimmistoa. Fellaini oli kevään tärkeissä otteluissa Mourinhon täsmäase, ja juuri tuollaista tornia vastaan Ajaxin lupaavilla nuorukaisilla ei löytynyt tarvittavia keinoja. Fellaini oli loppuottelun parhaita pelaajia, ellei paras.