Manchester Cityn vaikeudet pitää nollaa omassa päässä olivat monien mielestä tärkein syy siihen, että seura ei noussut kamppailemaan Chelsean kanssa Valioliigan voitosta. Menestysvalmentaja Pep Guardiola jäi samalla ensimmäistä kertaa urallaan ilman minkäänlaista voittopokaalia.

Iso osa jalkapallofaneista lienee valmis allekirjoittamaan väitteen, että Cityn maalivahtipeli oli tällä kaudella Valioliigan top 6 -joukkueista kehnoimmalla tasolla. Guardiolan hankkima Claudio Bravo oli suuren luokan pettymys eikä Willy Caballero pystynyt suuriin sankaritekoihin. Torinoon ajettua Joe Hartia tuli monella ikävä.

Caballeron lähtö seurasta on jo varmistunut eikä juuri kukaan jaksa uskoa Hartin palaavan Manchesteriin. Bravo sitä vastoin jäänee Etihad Stadiumille, mutta kannattajien keskuudessa rukoillaan, että City löytää chileläiselle pätevän tutkaparin – ja mieluummin ykkös- kuin kakkosvahdiksi.

City avasi jo siirtomarkkinat räväkästi ostamalla lupaavan keskikenttämiehen Bernardo Silvan 50 miljoonalla Monacosta. Goalin mukaan maalivahtikysymyksessäkään ei aiota aikailla, vaan uutisia on luvassa jo ensi viikolla. Sivusto uskoo, että ratkaisu löytyy Portugalin liigan mestarista Benficasta.

Benfican maalia on vartioinut hieman reilun kauden ajan 23-vuotias Ederson. Nuoren brasilialaisen kehitys on ollut Guardiolan mieleen, ja City on tiettävästi tehnyt töitä siirron eteen jo kuukausien ajan.

Pitkät maalipotkut erikoisalana

Goalin kolumnistin Sam Leen mukaan Edersonin hankinnan taustalla ovat samat syyt kuin viime kesänä Bravon ostossakin. Guardiola haluaa maalivahtinsa osallistuvan aktiivisesti pallolliseen peliin, ja tällä saralla Edersonin uskotaan olevan Bravoakin innokkaampi.

Kaksi viikkoa sitten Ederson ylsi maalivahdille harvinaiseen saavutukseen, sillä hän sai ”syöttöpisteen” Benfican maaliin juuri Vitoria Guimaraesia vastaan. Edersonin maalipotku putosi maahan aivan rangaistusalueen tuntumassa ja meksikolaiskärki Raul Jímenez jatkoi pallon maaliin.

Edersonin lähettämien potkujen sanotaan kuuluvan maailman pisimpien joukkoon, ja juniorivuosinaan hän teki jopa maalin omasta boksistaan käsin. Maalipotkuissa hyökkäävä pelaaja ei voi olla paitsiossa, ja Sam Lee uskoo tässä olevan Guardiolan Cityn ”salainen ase” ensi kaudeksi.

– Guardiola neuvoi viime kaudella ajoittain Sergio Agüeroa hiipimään paitsioasemaan maalipotkuissa. Jos maalivahti löytää syötöillään argentiinalaisen – tai jopa hänen vielä nopeammat pelikaverinsa – City voi onnistua luomaan jotain hienoa, Lee kirjoittaa.

Edersonin peliin osallistuminen ei rajoitu kuitenkaan pelkkiin pitkiin maalipotkuihin, vaan hän avaa mielellään myös pitkillä heitoilla ja tekee itsensä puolustuslinjalle pelattavaksi. Juuri tällaista maalivahtia Guardiola etsii.

Jos Ederson osuu Citylle löydöksi, voi kymmenen vuotta vanhemman Bravon osana olla tyytyminen mentorin rooliin. Cityn kannattajat toivovat kuitenkin maalivahdin osaavan muutakin kuin pitkiä avauksia. On uusi veräjänvartija sitten Ederson tai joku muu, onnistuminen mitataan lopulta siinä tärkeimmässä tehtävässä: saako maalivahti palloja kiinni?