Mestaruussarjan kolmas nousijajoukkue ratkaistiin perinteiseen tapaan Wembleyllä. Nousukarsinnan finaalista tuli odotetusti kova fyysinen kamppailu, jossa maaleilla ei herkuteltu. Suoraan Valioliigaan nousseille Newcastlelle ja Brightonille teki seuraa sensaatiomaisen kauden pelannut Huddersfield.

Ensimmäisellä kymmenminuuttisella tahtipuikkoa piti tukevasti käsissään Huddersfield, jonka ”dortmundlainen” vauhtifutis poiki kaksi loistavaa tekopaikkaa. Kumpaakaan se ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään.

Ensin viidennellä minuutilla Michael Hefele puski Aaron Mooyn vapaapotkusta pallon hiukan maalin ohi. Todellinen tuhannen taalan – tai parinsadan miljoonan – paikka tuli kuitenkin Chelsea-laina Izzy Brownille vajaan kymmenen minuutin kohdalla. Tommy Smith ja Elias Kachunga petasivat Brownille unelmien maalipaikan, mutta Brown onnistui sutimaan pallon takatolpalta kahdesta metristä maalin ohi. Juuri parempaa tonttia ei voi oikein toivoakaan.

James Whaling

@jjwhaling
If Hudds don't win Izzy Brown will be seeing this in his nightmares.

Readingin avausjakson paras paikka syntyi heti Brownin missin jälkeen. Lewis Grabbanin veto kiersi kuitenkin tolpan väärältä puolelta.

Reading pääsi ottelun edetessä paremmin peliin mukaan, mutta taistelufutiksesta kielii hyvin se, että pöytäkirjaan merkittiin avausjaksolta pelkkiä varoituksia, yhteensä kolme kappaletta. Kumpikaan joukkue ei saanut ensimmäisellä puoliajalla aikaiseksi ainuttakaan laukausta kohti vastustajan maalia.

Toinenkaan jakso ei tuonut ratkaisua

Toinen puoliaika ei ehtinyt vanheta kolmea minuuttiakaan, kun molemmille veräjänvartijoille kirjattiin viimein ensimmäiset torjunnat. Koville ei tosin kumpikaan torjuja joutunut, sillä yritykset suuntautuivat suoraan maalivahteja kohti. 49. minuutilla puolestaan Readingin Joey Van der Berg otti ison riskin, mutta onnistuneesti. Topparilla oli kortti alla, mutta hän riisti onnistuneesti Terrierien hyökkääjä Nahki Wellsiltä pallon rankkarialueen sisällä.

Peliä oli pelattu noin 65 minuuttia, kun David Wagner kutsui Elias Kachungan vaihtoon. 25-vuotias Kachunga oli pelannut pirteästi, mutta varoituksen saaminen taisi vaikuttaa päätökseen. Pettyneen Kachungan korvasi Collin Quaner, joka oli välierävaiheessa Huddersfieldin ratkaisupelaajia.

Varsinaisen peliajan viimeisellä vartilla molemmat joukkueet alkoivat jo saaada maalipaikan tapaisia. Pelikaverit eivät kuitenkaan pystyneet hyödyntämään Huddersfieldin Aaron Mooyn ja Readingin Chris Gunterin hyviä alustuksia.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Huddersfield sai jobinpostia, kun joukkueen kapteeni Tommy Smith jouduttiin kantamaan loukkaantuneena kentältä. Tämänkin tilanteen takia lisäaikaa pelattiin peräti seitsemän minuuttia. Varsinainen peliaika päättyi Nahki Wellsin toiveikkaaseen kaukolaukaukseen, mutta koska maaleja ei kumpikaan joukkue saanut aikaiseksi, haettiin nousijaa jatkoajan kautta.

Jatkoajallakaan ei verkko heilunut

90 peliminuutin aikana ei Izzy Brownin alun huippupaikkaa lukuun ottamatta oltu nähty käytännössä yhtään kunnon maalipaikkaa. Mikään ei siis viitannut siihen, että jatkoajallakaan maaleja nähtäisiin.

Yksi loistopaikka jatko-ottelun ensimmäisellä puolikkaalla kuitenkin nähtiin. Readingin Gareth McCleary sai pallon parhaaseen maalintekosektoriin, mutta laukaisi pari metriä maalin ohi.

Kellossa oli 115 minuuttia, kun Huddersfield loi vastahyökkäyksestä mainion paikan ratkaista ottelu. Nahki Wellsin pilkun kohdalta ampuma hiljainen laukaus lipui metrin verran tolpan väärältä puolelta.

Rankkarikisassa tuttu sankari

Koska verkko ei heilunut jatkoajallakaan, oli maaleja haettava rankkaripilkulta. Tilanne oli historiallinen, sillä vielä koskaan ei Mestaruussarjan playoff-finaali ollut päättynyt 0-0 -lukemiin.

1 - This is the first second tier play-off final to finish 0-0. Drab.

Pilkkukisa oli Huddersfieldille tuttua kauraa jo välierävaiheesta, sillä se pudotti siinä loppuottelusta Sheffield Wednesdayn. Silloin Liverpoolista lainattu Danny Ward nousi sankariksi torjuttuaan kaksi vetoa. Huddersfield ei ollut hävinnyt rankkarikisaa pitkän playoff-historiansa aikana vielä kertaakaan. Readingin saldo sen sijaan oli synkeämpi.

5 - Huddersfield have won all five of their previous penalty shootouts in the play-offs - no other team has won more than one. Experience.

3 - Reading have lost three of their last five penalty shootouts in all competitions. Nervy.

Rankkarikisa oli alusta lähtien dramaattinen. Omanilainen Ali Al-Habsi torjui Huddersfieldin saksalaisen Michael Hefelen vedon, mutta tilanne tasoittui Readingin Liam Mooren ammuttua oman yrityksensä yli. Sankariksi nousi jälleen Danny Ward, joka torjui Jordan Obitan vedon. Lopullista ratkaisua pääsi yrittämään saksalaispuolustaja Christopher Schindler, jonka hermot kestivät. Schindler painoi pallon tarkasti alakulmaan ja Huddersfield nousi ensimmäistä kertaa historiansa aikana Valioliigaan.

Readingilta rankkarikisassa onnistuivat Yann Kermorgant, Danny Williams ja Liam Kelly. Huddersfieldin muut onnistujat olivat Chris Löwe, Nahki Wells ja Aaron Mooy.

Huddersfieldin peräsimessä loistavaa työtä on tehnyt Jürgen Kloppin hyvä ystävä ja bestman David Wagner, joka saa nyt tilaisuutensa Valioliigassa.

Readingin vaihtopenkillä ottelussa istui tuttuun tapaan kakkosvahti Anssi Jaakkola.