Valioliigakausi päättyi viikko sitten Chelsean mestaruuteen. Englantilainen futiskausi puolestaan lauantaiseen FA Cupin finaaliin.

TOP-listauksissamme seuraavaksi ovat vuorossa kauden parhaat valmentajat. Listalle pääsi vain managereita, jotka olivat seurassaan koko kauden.

5) Pep Guardiola (Manchester City)

Kuva: Getty Images

Pep Guardiolan ensimmäinen kausi Manchester Cityssä ei ollut materiaaliin nähden aivan odotusten mukainen. Mestarikandidaatiksi povattu joukkue haki ensimmäisellä kaudellaan vielä muottiaan espanjalaisen uudistettua ryhmää roimasti soveltumaan omaan pallonhallintapeliinsä. Myös erikoiset valinnat, kuten siirtää Aleksandar Kolarov toppariksi vaativat totuttelua.

Vaikeuksista huolimatta City päätti kautensa neljään peräkkäiseen voittoon ja sijoittui Valioliigassa kolmanneksi ansaiten suoran Mestarien liiga -paikan. Toisella kaudella Guardiolalta voidaan odottaa vielä enemmän, kun mies pääsee rakentaamaan lisää joukkuetta omaan suuntaansa.

4) José Mourinho (Manchester United)

Kuva: Getty Images

José Mourinhon ensimmäinen kausi Manchester Unitedin peräsimessä olisi voinut olla pahimmassa tapauksessa myös suuri pettymys. Portugalilaisen riskinotto Valioliigan suhteen herätti paljon kritiikkiä, sillä munat Mestarien liiga -paikan suhteen laitettiin lopulta yhteen koriin. Viimeisillä sarjakierroksilla Unitedin kokoonpanossa nähtiinkin vahvaa rotaatiota.

Vaikka Mourinhon United jäi kuudennella sijallaan kauas kärjestä, eri kilpailuiden priorisoiminen oli valmentajalta hyvää pelinlukua. Eurooppa-liigasta tuli uusi pokaali joukkueen palkintokaappiin ja suora paikka Mestarien liigan lohkovaiheeseen, johon mahdollisuudet sarjan kautta olivat vähissä.

Aiemmin kaudella mukaan tarttui myös Liigacupin voitto, joten debyyttikautta voi pitää kokonaisuutena onnistuneena. Lisäksi Mourinho tilkitsi Unitedin viime vuosien puolustuspään ongelmat muuttamalla pelitapaa varovaisempaan suuntaan. Seurauksena Red Devils päästi Tottenhamin jälkeen toiseksi vähiten maaleja Valioliigassa (29).

3) Eddie Howe (Bournemouth)

Kuva: Getty Images

Eddie Howe on tällä hetkellä Valioliigan paras englantilainen valmentaja. Britin luotsaama Bournemouth pyrkii pelaamaan aktiivisesti myös itseään parempia vastustajia vastaan, eikä vetäydy monen muun pienen seuran tavoin kuoreensa. Hyökkäävä peli palkittiin kauden päätteeksi vahvalla yhdeksännellä sijalla sarjataulukossa.

Bournemouthin peli oli myös tehokasta, mikä näkyi maalimäärässä kirsikoiden tehtyä 55 osumaa. Määrä oli suurempi kuin esimerkiksi Manchester Unitedilla. Howen huippuhetki oli maaliskuu, jolloin Bournemouth voitti kaksi kolmesta sarjaottelustaan ja pelasi vajaalla tasan Unitedin vieraana. Englantilainen palkittiin myös tuolloin ansaitusti kuukauden valmentajana.

2) Mauricio Pochettino (Tottenham)

Kuva: Getty Images

Mauricio Pochettinon pitkäjänteinen työ Tottenhamissa on alkanut tuottaa hedelmää. Jo argentiinalaisen viime kausi oli loistokas Spursin palattua kolmannella sijallaan Mestarien liigaan. Päättyneelle kaudelle muutokset olivat siirtojen osalta vähäisiä, mutta Victor Wanyama keskikentän pohjalle osoittautui täsmäkiinnitykseksi.

Jos tältä kaudelta oltaisiin laskettu vain kevään osuus, Tottenham voisi olla nyt mestari. Spurs marssi vuodenvaihteen jälkeen voitosta toiseen häviten vain kahdesti Liverpoolille ja West Hamille. Loppujen lopuksi taskuun jäi Valioliigan toinen sija.

Tilastollisesti Tottenham oli kärkeä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Spurs päästi vähiten maaleja (26) ja teki eniten osumia (86). Pochettino valittiin myös huhtikuussa kuukauden valmentajaksi. Onko ensi kaudella jo mestaruuden vuoro?

1) Antonio Conte (Chelsea)

Kuva: Getty Images

Antonio Conte palautti kunnian Stamford Bridgelle. Italialaisen Chelsea nousi mustasta hevosesta selväksi mestarisuosikiksi ja päätti kauden Valioliigan voittoon seitsemän pisteen erolla Tottenhamiin. Mestaruuden takuuna olivat lukuisat yhden maalin pelit, jotka joukkue onnistui kääntämään edukseen.

Conte teki kesällä hankintoja vähän, mutta sitäkin tärkeimmille pelipaikoille. Marcos Alonsosta nousi vasempana wing-backina uusi tähti joukkueeseen ja David Luiz palasi Pariisista toppariosaston johtohahmoksi. Uusi pelisysteemi nosti myös jo unohdetun Victor Mosesin uudelleen esiin oikealla laidalla ja Eden Hazardin tehot palasivat viime kautta vapaammassa roolissa.

Conte teki myös syksyllä historiaa, kun hänet valittiin kolme kertaa peräkkäin Valioliigan kuukauden valmentajaksi. Italialaisvelho palkittiin myös vasta sarjan historian kolmantena tulokkaana vuoden parhaana managerina. Ensi kaudella sitä menestystä haetaan sitten Mestarien liigasta.