Valioliigan neljäs tila vie Liverpoolin jälleen Mestarien liigaan – ainakin karsintavaiheeseen. Urheilullisten haasteiden lisäksi saavutus kasvattaa Liverpoolin muskeleita siirtomarkkinoilla, ja manageri Jürgen Klopp on vihjaissut, että tänä kesänä rahaa aiotaan myös käyttää.

Liverpoolin ykköskohteeksi siirtomarkkinoilla valikoitui tavoiteltu hollantilaistoppari Virgil van Dijk, joka solmi viime syksynä peräti kuusivuotisen jatkosopimuksen Southamptonin kanssa. Van Dijk on kuitenkin mielinyt suurempiin ympyröihin, ja mies ilmoitti julkisestikin haluavansa mieluiten siirtyä juuri Liverpoolin.

Kaikki näytti siis Liverpoolin kannalta hyvältä. Haaviin oli tarttumassa monien suurseurojen haluama isokokoinen puolustaja, johon Pool oli vieläpä valmis panostamaan puolustajien ME-siirtokorvauksen verran rahaa. Sitten maailma romahti.

Southampton vei Liverpoolin lähestymisyrityksen Valioliigan tutkittavaksi ja syytti Redsiä sääntöjen rikkomisesta. Liverpool oli neuvotellut pelaajan kanssa ennen seuran lupaa, eikä tätä katsottu Southamptonissa hyvällä.

Lopulta Liverpoolille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pyytää Southamptonilta julkisesti anteeksi ja vetäytyä koko van Dijk-kaupasta. Saagan Liverpool-osuus oli seuran kannalta äärimmäisen nolo.

Viisi vuotta sitten vastaavanlainen epäonnistuminen

On maailmassa toki muitakin laadukkaita toppareita kuin Virgil van Dijk, mutta ykkösvaihtoehto on aina ykkösvaihtoehto. Vuosien ajan ylistystä saanut hollantilainen olisi vahvistanut Liverpoolin keskuspuolustusta ainakin paperilla todella merkittävästi. Ja mikä pahinta, nyt samoista sijoista kamppailevat Chelsea tai Manchester City saattavat viedä miehen mennessään.

Van Dijkilta itseltään Liverpoolin toiminta sai aikaan paljonpuhuvan some-reaktion.

Kenties kaikkein hämmentävintä on se, että kyseessä ei ollut suinkaan Liverpoolin ensimmäinen samanlainen töppäys siirtomarkkinoilla. Viisi vuotta sitten Liverpool sai pyydellä anteeksi Fulhamilta, kun se lähestyi ”Mökkiläisten” Clint Dempseytä niin ikään sääntöjenvastaisesti.

Seuramme voi hoitaa asiat paremminkin ja me takaamme, että se myös tekee niin.

Tuolloin Fulham valitti Liverpoolin toimista Southamptonin tavoin Valioliigalle. Erityisesti seuraa ärsytti se, kuinka Liverpoolin omistava Fenway Sports Group väitti kotisivuillaan Liverpoolin jo hankkineen Dempseyn pelaajaoikeudet. Henkilökohtaisen anteeksipyynnön lisäksi Liverpool julkaisi avoimen kirjeen, jossa se totesi näin: ”Seuramme voi hoitaa asiat paremminkin ja me takaamme, että se myös tekee niin.”

On sanomattakin selvää, ettei Dempsey päätynyt tuolloin Liverpooliin, vaan Tottenhamiin sen sijaan. Van Dijk-kämmin myötä on yhtä selvää, ettei Liverpoolissa ole sittenkään opittu menneisyyden virheistä.

Akatemian siirtokiellostakaan ei opittu mitään

Jürgen Klopp ei ollut puikoissa vielä viisi vuotta sitten, mutta seurajohdosta pitäisi löytyä ihmisiä, joiden muisti ulottuu vuoteen 2012. Southamptonilla oli puolellaan vedenpitäviä todisteita siitä, että Klopp oli tavannut van Dijkin Blackpoolissa ja herrat olivat vaihtaneet keskenään useita tekstiviestejä. Jos Liverpool olisi salamyhkäisyyden sijaan hoitanut asiaa sääntöjen puitteissa, voisi se olla pian yhtä huipputopparia rikkaampi ja suuren yleisön silmissä arvokkaampi.

Itse asiassa ei tarvitse mennä kuin tämän vuoden huhtikuulle, jotta löydetään Liverpoolin edellinen varoittava esimerkki. Kaksi kuukautta sitten Liverpoolille langetettiin kaksivuotinen akatemiapelaajia koskeva siirtokielto (jälkimmäinen vuosi ehdollisena), koska se oli houkutellut seuraan Stokesta 12-vuotiasta koulupoikaa ilman Stoken suostumusta.

Olisi tekopyhää väittää, etteivät muut seurat kuulostelisi tavoittelemiensa pelaajien siirtohalukkuutta jo ennen kuin pelaajan omistavan seuran kanssa neuvotellaan. Kontakti neuvotteluyhteydestä seurojen välillä on kuitenkin syytä avata mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Ainakaan siirtoasioista ei tulisi lörpötellä lehdistölle niin julkisesti kuin Liverpool on tehnyt.

Siirtokielto olisi ollut täydellinen katastrofi

Nyt Liverpoolin voi todeta päässeen koirana veräjästä. Koska seura vetäytyi van Dijkin hankinnasta, Valioliiga tuskin langettaa sille sanktioita. Jos Southamptonin valitus olisi kuitenkin tullut siirron jo tapahduttua, olisi seurauksena voinut olla täydellinen katastrofi eli yksi tai kaksi ikkunaa kattava siirtokielto.

Liverpool päästää taatusti mieluummin irti yhdestä potentiaalisesta siirrosta kuin koko kauden pelaajahankintaoikeudestaan. ”Rikoksenuusijana” FSG:n ja Liverpoolin on jatkossa todellakin syytä olla varpaillaan.

Jokaikisessä siirtoikkunassa toteutumatta jää useita siirtoja, joita media ja suuri yleisö pitivät jo ”varmoina”, tai jotka eivät kulisseista koskaan edes lavalle asti päädy. On kuitenkin varsin hyvin mahdollista, että Liverpoolin nolo epäonnistuminen Virgil van Dijkin hankinnassa on vielä syksylläkin tämän siirtokesän raskain ja pahin moka.

Jutun lähteenä käytetty Guardiania.