– Isossa kuvassa se ei ole paljon rahaa, kun otetaan huomioon kuinka tärkeä maalivahti on.

Näin sanoi legendaarinen Peter Shilton pari päivää sitten BBC:n haastattelussa. Hän puhui Jordan Pickfordin siirrosta, jota tuolloin pidettiin lähes varmana.

Eilen Everton vahvisti ostaneensa Pickfordin Sunderlandista. Tiedotteen mukaan se oli Evertonin seurahistorian ennätyshankinta. Korvaus on alkuun 25 miljoonaa puntaa (28,5 miljoonaa euroa), mutta se voi nousta 30:een, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.

23-vuotias Pickford on pelannut Valioliigassa vasta yhden kauden eikä hän ole debytoinut Englannin A-maajoukkueessa. Onko siis järkeä käyttää 25-30 miljoonaa puntaa tällaiseen kaveriin – ja vieläpä maalivahtiin?

Hyvin todennäköisesti on.

Maalinestäjä on myös pelinavaaja

Jalkapallomaailmassa on aina yliarvostettu maalintekijöitä ja aliarvostettu maalinestäjiä. Parhaiten se näkyy Ballon d’Orin voittaneiden pelaajien listassa ja kaikkien aikojen kalleimmissa pelaajasiirroissa.

Ballon d’Oria on jaettu vuodesta 1956 lähtien. Tasan yksi maalivahti – Lev Jašin – on voittanut himoitun palkinnon. Siirtomarkkinoilla maailman kalleimman maalivahdin titteliä pitää puolestaan hallussaan Gianluigi Buffon. Juventus maksoi Buffonista 33 miljoonaa silloista puntaa Parmalle vuonna 2001. Enemmän on maksettu muun muassa Fernando Torresista, kun hän siirtyi Liverpoolista Chelseaan.

25-30 miljoonaa puntaa Pickfordista on riski, mutta tavallaan järkevä sellainen. Lopultakin jalkapallomaailmassa (hämmentävää että Englanti on kerrankin kehityksen etujoukoissa) aletaan ymmärtää maalivahdin arvo. Ehkä kehittynyt tilastointi on tehnyt sen, että valmennus- ja seurajohdot ympäri Eurooppaa huomaavat, kuinka suuri ero joukkueen tuloksissa voi olla maalivahdista riippuen.

Eikä kyse ole pelkästään torjumisesta. Se on vain pieni osa maalivahdin työtä. Totta kai maalivahdin on torjuttava huipputasolla käytännössä virheettömästi. Mutta yhä tärkeämpää on, että maalivahti kykenee myös osallistumaan pelin avaamiseen ja muodostamaan omalle kenttäpuoliskolle ylivoimia. Ehkä juuri tätä kautta on ymmärretty, että maalilla on oltava kovan luokan pelimies, joka pystyy suorittamaan korkealla tasolla 90 minuuttia – ei vain yksittäisiä torjuntatilanteita.

ME rikkoutumassa taas?

Pickfordin kohdalla voitaisiin muuten puhua yksittäistapauksesta, Ronald Koemanin suonenvedosta. Mutta kun kyse ei ole siitä. Yhä vahvemmin on nähtävissä trendi.

Viime kesänä Claudio Bravo siirtyi Barcelonasta Manchester Cityyn 15,3 miljoonan punnan kaupassa. Hän oli vajaan vuoden ajan kaikkien aikojen kolmanneksi kallein maalivahti – heti Buffonin ja David de Gean jälkeen. Nyt hän on sijalla viisi. Edelle ovat kiilanneet Pickford ja jo häntä ennen Ederson, jonka City osti Benficasta 34 miljoonalla punnalla aiemmin tänä kesänä. Se oli muuten punnissa uusi maalivahtien maailmanennätys.

Ja lisää on todennäköisesti luvassa. Gianluigi Donnarumma ilmoitti eilen edustajiensa suulla, ettei hän aio tehdä jatkosopimusta AC Milanin kanssa. Real Madridin ja PSG:n sanottiin hypänneen pystyyn välittömästi. 18-vuotias maalivahti on äärimmäisen haluttu pelaaja siirtomarkkinoilla, ja hän voi hyvinkin laittaa taas maalivahtien siirtoennätyksen uusiksi. Miksi? Annetaan Shiltonin vastata.

– Maalivahti on tärkeysjärjestyksessä toisena, heti 20 maalia kaudessa iskevän hyökkääjän jälkeen. Joukkue ei voi olla hyvä ilman hyvää maalivahtia.