[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

Manchester United lähti kauteen 2016/17 suurin odotuksin. Manageriksi pestattiin kovilla meriiteillä varustettu José Mourinho. Hankintoja tehtiin neljä kappaletta. He olivat ilmaiseksi saapunut hyökkääjätähti Zlatan Ibrahimovic, maailmanennätyshintaan seuraan palannut Paul Pogba, Villarreal-toppari Eric Bailly ja Borussia Dortmundin laitalinkki Henrikh Mkhitaryan.

Varsinainen kausi alkoi kolmella voitolla Bournemouthista, Southamptonista ja Hullista. Syyskuun tappiot paikalliskilpailija Manchester Citylle ja Watfordille kuitenkin palauttivat Red Devilsin nopeasti maanpinnalle. Syksyn kolmas ja rumin tappio koettiin lokakuussa, jolloin Mourinhon entinen työnantaja Chelsea pöllytti Old Traffordilla Unitedia 4-0-lukemin.

Tuon Chelsea-tappion jälkeen alkoi Unitedin 25 sarjaottelun tappioton putki, joka päättyi vasta toukokuussa. Valmentaja Mourinho ei ollut kuitenkaan tyytyväinen, sillä viimeistelyongelmat kärkipäässä aiheuttivat ryhmälle putken aikana 11 pistemenetystä.

Loppukaudesta Unitedin otteisiin vaikutti suurimmasta osasta maaleista vastanneen Ibrahimovicin loukkaantuminen Eurooppa-liigassa Anderlechtia vastaan ja Mourinhon priorisointi europeleihin. Varsinkin päätöspelissä Crystal Palacea vastaan kokoonpano oli vahvasti reservipainoitteinen. Näin United jäi sarjataulukossa sijalle kuusi.

Vaikka Mourinhon debyyttikausi ei sarjapeleissä vakuuttanut, mies palautti Unitedin Mestarien liigaan Eurooppa-liigan kautta. Red Devils sijoittui alkulohkossaan toiseksi hävittyään kaksi peliä Fenerbahcelle ja Feyenoordille. Näin lohkovoiton vei Fenerbahce pisteen erolla.

Pudotuspeleissä United löi leikitellen 4-0-yhteismaalein ensimmäisellä kierroksella ranskalaisen Saint Etiennen. Neljännesvälierissä puolestaan taipui venäläisseura Rostov.

Puolivälierissä vastaan asettui Anderlecht ja otteluparin toinen osaottelu venyi jatkoajalle saakka. Tappio olisi haudannut Red Devilsin haaveet Mestarien liigasta, mutta Marcus Rashfordin ratkaisumaali pelasti joukkueen.

Rashford maalasi myös välieräsarjassa Celta Vigoa vastaan. Espanjalaisseura taipui Unitedin käsittelyssä yhteismaalein 2-1. Finaalissa Ajax nollattiin 2-0-lukemin ja Red Devils ansaitsi historiansa ensimmäisen Eurooppa-liigan voiton.

Kauden toinen pokaali tuli Liigacupista, jonka finaalissa United löi runsasmaalisessa taistossa Ibrahimovicin kahdella maalilla 3-2-lukemin Southamptonin. FA Cupissa Chelsea päätti joukkueen urakan maaliskuun puolivälierissä.

Vaikka United teki kauden aikana vain 54 maalia, Mourinhon ryhmä vakuutti puolustuspäässä päästettyään vain 29 osumaa. Vain Tottenham päästi vähemmän maaleja (26).

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1502189003480{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Paul Pogba

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Paul Pogba sai melko paljon kritiikkiä paluukaudeltaan Old Traffordille. Tämä johtui lähinnä siitä, että ihmisten odotukset olivat epärealistisia hänen ME-siirtosummansa takia. Vaikka pelaajasta maksetaan noin 100 miljoonaa euroa, ei se tarkoita, että hänen tulee tehdä jokaisessa ottelussa pari maalia, syöttää osumia saman verran ja tehdä myös uskomattomia sirkustemppuja tasaisesti läpi ottelun. Todellisuudessa Pogba oli viime kaudella erinomainen kahta ensimmäistä kuukautta lukuun ottamatta. Hänen roolinsa oli puolustavampi kuin esimerkiksi viimeisellä kaudellaan Juventuksessa, joten sen takia hänen tehonsa olivat ”vain” viisi maalia ja neljä maaliin johtanutta syöttöä. Nemanja Maticin myötä Pogba pääsee pelaamaan tulevalla kaudella entistä hyökkäävämmässä roolissa ja näin ollen häneltä voi odottaa nyt enemmän osallistumista joukkueen suorituksiin viimeisellä kolmanneksella.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

José Mourinholla on edessään tärkeä kausi uskottavuutensa kannalta. On helppo puhua itsestään Special Onena, jos saldo on kuin miehen valmentajauran ensimmäisenä kymmenenä vuotena. Tuolloin hänen joukkueensa sijoittui sarjassa ainoastaan kerran kahden parhaan joukkueen ulkopuolelle. Nyt neljänä edelliskautena hänen joukkueellaan on vain yksi top 2 -sijoitus. Pahimpana maineentahrijana toimii hänen toistaiseksi viimeisin kautensa Chelseassa. Tuolloin hallitseva mestari oli 16 kierroksen jälkeen vasta 16. sijalla ja Mourinho sai potkut ennen kauden puoliväliä.

Viime kausikaan ei ollut täysin onnistunut. Toki joukkue voitti kolme pokaalia, mutta jos joukkue on yhtä menestynyt kuin Manchester United, odotetaan sen voittavan suurempia pokaaleja kuin Eurooppa-liigan, Liigacupin tai Community Shieldin. Man United käytti vuosi sitten kesällä valtavan määrän rahaa ja käytössä olleella materiaalilla sen olisi pitänyt pystyä Valioliigassa parempaan kuin kuudenteen sijaan.

Mourinhon joukkueiden pelaaminen on näyttänyt viime vuosina hieman siltä, ettei portugalilaisvalmentaja ole päivittänyt pelikirjaansa menestysvuosiltaan. Kun pelin kehitys kulkee valtavaa vauhtia, voi viisikin vuotta sitten toiminut taktiikka olla nykyään jo melko vanhentunut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 5

Arviomme mukaan Manchester Unitedilla on edessään jälleen hieman nihkeä kausi. Joukkue on jälleen vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla, mutta se on edelleen jäljessä edelle arvioimiamme seuroja. Materiaalin sijaan ongelmana on se, että joukkueesta ei saada tällä hetkellä irti sen maksimipotentiaalia. On vain tulosten puoltama tosiasia, ettei Mourinho ole saanut muutaman viime vuoden aikana joukkueensa peliä toimimaan.

Viime kaudella ongelmaksi koitui lukuisat tasapelit. Varsinkin matalan prässin joukkueiden puolustuksen murtaminen oli sille vaikeaa. Ylipäätään maalinteko tuotti sille vaikeuksia, sillä Man United teki kauden aikana vain 54 sarjamaalia, kun sen edellä olleilla joukkueilla vastaavissa sarakkeissa ovat lukemat 77, 78, 80, 86 ja 85. Toki aina ongelmana ei ollut maalintekotilanteisiin pääseminen, vaan niiden hyödyntäminen. Muun muassa Burnleytä vastaan lokakuussa 2016 joukkue laukoi 38 kertaa, muttei onnistunut maalinteossa kertaakaan.

On myös mielenkiintoista nähdä, mitä formaatiota Mourinho tulee kauden edetessä käyttämään. Joukkue on kokeillut pre-seasonin aikana kolmen topparin taktiikkaa. Keskuspuolustukseen sillä onkin monta laadukasta vaihtoehtoa, joten tämä voisi Man Unitedilla toimiakin.

Oli alakerrassa sitten neljä tai viisi pelaajaa, on joukkueen laitapuolustus pienoinen kysymysmerkki. Lähinnä vasen puoli on ongelmallinen. Daley Blind olisi paikalle vasenjalkainen vaihtoehto, mutta hänen hitautensa on suuri ongelma. Luke Shaw ei puolestaan ole kuulunut Mourinhon suosikkeihin ja Matteo Darmianin oikea pelipaikka on toisella puolella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Manchester Unitedin kautta aikojen kymmenen parasta maalintekijää ovat britannialaisia.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=54 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Zlatan Ibrahimovic (Ilman seuraa)
Keskushyökkääjä, 35-vuotias

Zlatanilla oli vain vuoden sopimus Unitedin kanssa, eikä seura halunnut tarjota 35-vuotiaalle ruotsalaiselle pitkän loukkaantumisen vuoksi jatkoa. Olihan hyökkääjän palkkapussikin tähtitieteellistä luokkaa.

Ibrahimovicin ainoa kausi Unitedissa oli kuitenkin tehokas ja seura oli hyvin riippuvainen hyökkääjän maaleista. Valioliigassa syntyi 17 osumaa ja Eurooppa-liigassa viisi. Zlatan ei pelaa polvivamman vuoksi ennen vuodenvaihdetta. Miestä on huhuiltu tulevaisuudessa takaisin Italiaan ja Yhdysvaltoihin.

Kuva: Getty Images

Wayne Rooney (Everton)
Piilokärki, 31-vuotias

Rooneysta tuli 13 vuoden aikana Unitedissa todellinen ikoni. Mies on seuran kaikkien aikojen maalikuningas ja palkintokaapista löytyy kaikki mahdollinen, mitä pelaaja voi vaan voittaa.

Viimeiset kaksi kautta Rooney kantoi myös Unitedin kapteeninnauhaa. United-ura päättyi lopulta José Mourinhon alaisuudessa taitojen hiipumiseen ja vaihtopenkille juuttumiseen.

Kuva: Getty Images

Adnan Januzaj (Real Sociedad)
Oikea laituri, 22-vuotias

Januzaj’sta odotettiin Old Traffordilla suuria, mutta suurin potentiaali jäi hyvästä alusta huolimatta lunastamatta. Heikkorakenteisella belgialaislaiturilla oli vaikea löytää paikkaansa Valioliigassa. Viime kausi kului lainalla Sunderlandissa, jonka riveissä Januzaj esiintyi 25 sarjaottelussa.

Sam Johnstone (Aston Villa, laina)
Maalivahti, 24-vuotias[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Nemanja Matic (Chelsea)
Puolustava keskikenttäpelaaja, 29-vuotias

Kokenut Matic on Mourinhon vanha luottomies Chelseasta. Fyysisesti vahva serbi tuo Unitedin keskikentän pohjalle puolustavamman vaihtoehdon, joka kenties vapauttaa Paul Pogban hyökkäävämpään rooliin.

Matic on parhaimmillaan rikkovassa roolissa, mutta apuja löytyy myös pallolliseen peliin. Viime kaudella keskikenttäpelaaja syötti seitsemän maalia Valioliigassa ja syöttöprosentti oli hyvä 87,7. Maticilta löytyy myös kokemusta voittamisesta, josta todisteena kaksi valioliigamestaruutta.

Kuva: Getty Images

Romelu Lukaku (Everton)
Keskushyökkääjä, 24-vuotias

Lukaku paikkaa aukon, joka Unitedin hyökkäyksestä viime kaudelta puuttui. Raa’alla voimalla maalille painava kolossi viimeistelee tehokkaasti paikoistaan, eikä häviä ilmatilassa.

Viime kausi oli Lukakun tähän saakka paras. Belgialainen tulitti 37 peliin 25 maalia ja jäi maalikuninkuustaistelussa vain Harry Kanen taakse.

Kuva: Getty Images

Victor Lindelöf (Benfica)
Keskuspuolustaja, 22-vuotias

Ruotsin maajoukkuepuolustaja Lindelöf on pitkäaikainen kiinnitys Unitedin toppariosastolle. 22-vuotiaalla nuorukaisella on potentiaalia olla seuran kärkipuolustaja vuosikymmenen ajan.

Lindelöf on rauhallinen puolustaja, joka ei hätäile tilanteissa ja ihastuttaa oikea-aikaisilla taklauksillaan. ”Iceman” lempinimeä totteleva pelaaja kykenee myös avaamaan peliä pallon kanssa. Unitedissa 35 miljoonan euron arvoiselle herralle voidaan odottaa heti alkuun merkittävää roolia Eric Baillyn rinnalla.

Kuva: Getty Images

Andreas Pereira (Granada, palaa lainalta)
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, 21-vuotias

Pereiralla on vahva lainakausi Granadassa takana. 21-vuotias brassi sai vastuuta 34 ottelussa avauksessa ja keskikenttäpelaaja onnistui viidesti maalinteossa.

Unitedin ryhmässä Pereiralle on hyvästä kaudesta huolimatta turha odottaa aiempia hajaminuutteja suurempaa roolia. Nuori pelaaja lainataan todennäköisesti uuteen seuraan.

Kuva: Getty Images

Guillermo Varela (Eintracht Frankfurt, palaa lainalta)
Oikea laitapuolustaja, 24-vuotias

24-vuotiaan Varelan vastuu jäi viime kaudella Frankfurtissa vähiin. Uruguyalainen nähtiin kentällä vain seitsemässä Bundesliigan ottelussa. Kaiken lisäksi puolustajan laina purettiin ennen Saksan Cupin finaalia luvattoman tatuoinnin vuoksi (lue lisää).

Unitedissa Varelalle on vaikea nähdä tulevaisuutta. Matteo Darmian ja Antonio Valencia nimittäin täyttävät jo pelipaikan tarpeet. Jämäminuuteille ei kannata Old Traffordille jäädä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]