Jürgen Klopp toi ymmärrettävästi oman pelifilosofiansa ja -tapansa mukanaan Borussia Dortmundista. Jo Dortmundissa Klopp vannoi prässipelin nimiin eikä asia ole muuttunut Liverpoolissa.

Kiinnittäkää huomiota lauantain ottelussa Watford-Liverpool juuri Liverpoolin prässipeliin: sekä korkea prässi että välitön prässi ovat ominaisia Kloppin jalkapallossa.

Kannattaa seurata hyökkäävien pelaajien korkeutta vastustajan maalipotkuissa ja samalla koko joukkueen korkeutta ja asemointia. Korkealla prässillä Klopp ja Liverpool pyrkivät tukehduttamaan vastustajan pelin avaamisen. Nyt vastassa on Watford, joka on saattanut tehdä kotityöt ja turvautua suosiolla pitkiin avauksiin. Jos näin käy, Kloppin korkea prässi on omalla tavallaan onnistunut jo etukäteen, sillä Liverpoolilla ei ole mitään sitä vastaan, että vastustaja avaa pelin pitkällä.

Todennäköisesti Klopp heittää korkeaan prässiin 2-4 pelaajaa vastustajan puolustuslinjaa vastaan. Ja vielä todennäköisemmin todella korkealla positioinnilla.

Vielä tyypillisempää Kloppia on välitön prässi. Kiinnitä huomiota, mitä tapahtuu, kun Liverpool menettää pallon vastustajan puoliskolla. Joukkue saattaa perääntyä, mutta todennäköisemmin heti menetyksen jälkeen prässätään välittömästi ja pyritään voittamaan pallo takaisin – se on välittömän prässin tavoite. Jos pallo voitetaan takaisin heti, vastustaja on usein pois muodosta ja tätä voi sitten hyödyntää.

Etenkin korkea prässi on tällä hetkellä jalkapallossa vahva trendi. Klopp ei ole mitenkään tätä keksinyt, mutta hänen joukkueensa toteuttavat prässin tavallisesti hyvin. Jo viime kaudella tämä oli Liverpoolille ase. Todennäköisesti kesällä on paiskittu prässin, sekä korkean että välittömän, eteen harjoituskentällä paljon töitä.

Mixu Paatelainen

Valioliigahistorian ensimmäinen suomalaispelaaja ja Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen toimii Valioliiga.comin analyytikkona koko kauden ajan. Mixun Special One -palstalla on luvassa kolumneja ja videoita, joissa taktiset huomiot näyttelevät pääosaa (uutinen).