Siirtoikkuna on Englannissa vielä pari viikkoa auki. Monta kauppaa on tehty, mutta pelaajabisnes on tuskin vielä ohi. Käydään hieman läpi.

Arsenalissa on aika lailla rauhallista. Ovista ovat tulleet sisään Alexandre Lacazette ja Sead Kolasinac. Toistaiseksi seura on luopunut Wojciech Szczesnystä ja Yaya Sanogosta. Spekulointia on toki vielä Alexis Sánchezin, Alex Oxlade-Chamberlainin ja Lucas Pérezin yllä, mutta ainakin juuri nyt Tykkimiesten toimistolla on rauha maassa. Odotettavissa on pikemminkin myyntejä kuin uusia ostoja.

Manchester Cityssä tilanne on niin ikään seesteinen. Pep Guardiola on kesän aikana tuonut seuraan pelaajia (Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson, Danilo ja Douglas Luiz) peräti 240 miljoonalla eurolla. Vastaavasti tieltä on heitetty pois vanhempaa kaartia ja laadullisesti heikompia pelaajia. Tässä vaiheessa ei tiedetä, tekeekö City vielä lisähankintoja. Sánchez on yhdistetty Cityyn, mutta huhujen todenperäisyys on vielä epävarmalla asteella. Kävi miten kävi, tulevina vuosina Guardiola ei omien sanojensa mukaan aio myllätä kokoonpanoaan ihan tällä tavalla.

– Seuraavan kolmen, neljän vuoden ajan Manchester City ostaa ehkä yhden, kaksi tai kolme pelaajaa (kunakin kesänä). Meidän oli nyt tehtävä näin, koska meillä oli yksi Euroopan vanhimmista joukkueista, Guardiola sanoi hiljattain lehdistölle.

Man Unitedissa ja Liverpoolissa suht hyvä tilanne

Siinä missä Arsenal ja Man City ovat tällä hetkellä hyvässä tilanteessa, Man Unitedin tilannetta voi pitää melko hyvänä. Romelu Lukakuun, Nemanja Maticiin ja Victor Lindelöfiin käytettiin 164 miljoonaa euroa. Viime kauden merkittävistä ykkösjoukkueen pelaajista Zlatan Ibrahimovicin sopimusta ei jatkettu ja Wayne Rooney päästettiin Evertoniin. José Mourinho vahvisti hiljattain, että Ibrahimovicin kanssa käydään neuvotteluja kevätkaudesta, ja tänä kesänäkin ovesta on mahdollisesti tulossa vielä yksi hankinta sisään.

– Tiedättehän, tammikuussa tekemässäni alustavassa analyysissä mietin neljää uutta pelaajaa. Mutta ymmärrän, että 75 prosenttia pyytämästäni on seuralta hyvä tulos. Jos elokuun loppuun mennessä viimeinen 25 prosenttia ei ole saapunut, en aio valittaa, Mourinho sanoi lehdistölle.

Liverpoolin tilanne on verrattavissa Man Unitediin. Kärkeä on terävöitetty Mohamed Salah’lla, materiaalia levennetty Andrew Robertsonilla ja Chelseasta saatiin napattua lupaava Dominic Solanke. Pois on heitetty oikeastaan vain ylijäämämiehiä. Julkisuudessa Jürgen Klopp on vaikuttanut melko tyytyväiseltä, joskin leveyttä kaivattaisiin lisää.

– Teemme yhä töitä kaikilla rintamilla. Tutkailemme kokoonpanon kaikkia osa-alueita. Materiaali ei ole tällä hetkellä mitenkään liian leveä, Klopp sanoi hiljattain lehdistölle.

Nykytilanne toki muuttuu melkoisesti, jos Philippe Coutinho myydään Barcelonaan.

Chelseassa paniikki?

Kuudesta suuresta Chelsea ja Tottenham ovat pelaajamarkkinoiden suhteen hankalimmassa raossa. Chelseaan ovat saapuneet Álvaro Morata, Tiemoué Bakayoko, Antonio Rüdiger ja Willy Caballero. Ongelma on se, että samaan aikaan lähtijöitä on ollut turhan monta.

Morata käytännössä korvasi Diego Costan, joka on eristetty seuran toiminnasta. Bakayokolla taas paikattiin Man Unitediin myydyn Nemanja Maticin jättämä aukko. Caballero korvasi Bournemouthiin myydyn Asmir Begovicin, ja Rüdigerin edeltä lähetettiin pois nuoret Nathan Aké ja Kurt Zouma. Kun vielä John Terryn sopimusta ei uusittu ja muun muassa Nathaniel Chalobah, Tammy Abraham, Ruben Loftus-Cheek sekä Lewis Baker heitettiin muualle, niin Chelsealla on käsissään ongelma. Materiaali ei viime kaudellakaan ollut erityisen leveä, ja nyt on vielä luvassa Mestarien liigaa.

– On selvää, että tarvitsemme pelaajia. Luulen, että seura tekee töitä asian eteen. Toivottavasti saamme uusia vahvistuksia tulevina viikkoina, Chelsean César Azpilicueta sanoi viikonloppuna.

Juuri nyt Chelsealla on terveenä ja pelikelpoisena tasan yksi keskikentän keskustan pelaaja: N’Golo Kanté. Tilanne ei ole optimaalinen, sillä joukkue kohtaa tulevana viikonloppuna Tottenhamin.

Outolintu Tottenham

Siitä päästäänkin Tottenhamin pelaajatilanteeseen. Spurs on tässä katsannossa se outolintu. Ketään ei ole ostettu ja viime kauden merkittävistä pelaajista vain Walker on myyty. Spurs on ainoa valioliigajoukkue, joka ei ole tänä kesänä hankkinut yhtään pelaajaa.

Joukkueen pelaajamarkkinastrategiaa ei toki täysin tunneta, mutta manageri Mauricio Pochettino on tullut tunnetuksi pikemminkin pelaajien kasvattajana kuin kalliiden pelaajien ostajana. Sikäli ei ole ihan varmaa, haluaako Pochettino edes erityisen palavasti uusia nimekkäitä vahvistuksia.

Varmaa on lähinnä se, että uusien pelaajien hankkimatta jättäminen on aiheuttanut paniikkia joillekin joukkueen pelaajille. Danny Rose sai hetkensä kuuluisuudessa, kun hän avautui melko lailla lehden haastattelussa. Myöhemmin brittilehdistössä uutisoitiin, että Rose ei ole ainoa Spursin pelaaja, joka on pettynyt kesän siirtomarkkina-aktiivisuuteen. Pelaajat saanevat huokaista helpotuksesta, sillä uusia miehiä on todennäköisesti tulossa sisään ennen kuun loppua.

– Me teemme rajusti töitä. Yritämme hankkia tarvitsemiamme vahvistuksia, jotta voimme taistella kaikissa eri kilpailuissa, Pochettino sanoi hiljattain lehdistölle.

Entä muut?

Kärkiryhmistä siis Arsenal ja Man City ovat aika lailla rauhassa, eikä Man Unitedissa ja Liverpoolissakaan suurta paniikkia ole. Chelsean osalta kesä on mennyt pahasti metsään, ja Tottenham kaipaisi monen mielestä leveyttä materiaaliinsa.

Suurseurojen ulkopuolelta siirtomarkkinoita voi ainakin Evertonin osalta pitää onnistuneina. Paperilla joukkue on vahvistunut viime kaudesta, vaikka se myikin Lukakun Unitediin.

Sen sijaan suurta pettymystä on ollut havaittavissa nousijaseura Newcastlessa ja kokeneen Tony Pulisin West Bromissa.

– Olenko tyytyväinen siihen, miten asiat ovat (siirtomarkkinoilla) menneet? En. Olenko turhautunut? Kyllä, Newcastle-manageri Rafa Benítez sanoi lehdistölle.

Newcastle on toistaiseksi onnistunut tuomaan joukkueeseen Jacob Murphyn, Florian Lejeunen, Christian Atsun, Javier Manquillon ja Mike Merinon. Vastaavasti monia kokeneemman kaartin edustajia on myyty tai päästetty pois. Newcastlen odotetaan vielä vahvistavan ainakin keskushyökkäystä ja maalivahtiosastoa ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Entä West Brom? Jay Rodríguez ja Ahmed Hegazy ovat tulleet; Craig Gardner, Jack Rose, Sébastien Pocognoli ja Darren Fletcher lähteneet.

– Yritämme epätoivoisesti hankkia lisää pelaajia. Kokoonpanossamme on 17 pelaajaa ja kaiken lisäksi joukkue on vanha, Pulis sanoi lehdistölle.

– Me tarvitsemme tuoreita jalkoja, vähän lisää laatua ja kokemusta tietyille alueille. Meidän on tehtävä kauppoja seuraavan parin viikon aikana, tai muuten tästä tulee meille pitkä kausi.

Viimeisimpien tietojen mukaan West Bromin akuuttiin hätään on tulossa helpotusta, sillä Gareth Barry on siirtymässä seuraan Evertonista. Se ei toki ratkaise ikääntymisongelmaa.

Valioliigan siirtomarkkinoista voit lukea lisää siirtosivultamme. Sinne kootaan mahdollisimman reaaliaikaisesti kaikki kaupat ja tehdyt jatkosopimukset.