Viime kauden mestaruusjuhlien jälkeen Chelsea näyttää löytäneen itsensä aivan yhtä huolestuttavasta tilanteesta kuin kaksi vuotta sitten. Siirtoikkuna ei ollut Chelsealle kesällä 2015 suuri menestys, eikä se ole ollut sitä tänäkään kesänä. Samaa voidaan sanoa kauden surkeasta alusta näin pelillisesti. Voitettuaan Valioliigan mestaruuden ovat sinipaidat joutuneet jälleen suuren kaaoksen keskelle. Onko seuran kannattajilla syytä pelätä pahinta?

Mitä tapahtui aiemmin?

Keväällä 2015 portugalilaismanageri José Mourinho oli juuri johdattanut sinipaidat seurahistorian neljänteen Valioliiga-mestaruuteen. Lähes ylivoimaisesti suoriutunut lontoolaisseura nähtiin vahvana suosikkina seuraavaakin kautta ajatellen, mutta totuus osoittautui toiseksi. Esitykset pelikentillä olivat surkeita, eikä tulosta syntynyt edes uusien pelaajahankintojen äärellä. Takki auki uuteen kauteen lähtenyt Chelsea voitti ensimmäisestä 12 valioliigaottelustaan ainoastaan kolme.

José Mourinhon toinen aikakausi Chelsean peräsimessä päättyi surkealla tavalla. Kuva: Getty Images

Chelsean hipoessa sarjataulukon pohjaa, Mourinho sai lopulta potkut joulukuussa 2015. Hollantilaismanageri Guus Hiddink astui hänen tilalleen, mutta tahdokkaasta rimpuilusta huolimatta Blues sijoittuivat lopulta vasta kymmenenneksi. Kausi oli Chelsean yksi pahimmista painajaisista, joka kävi kuin kävikin toteen.

Kauden 2015/16 päätyttyä Chelsea aloitti uuden, pitkäaikaisen valmentajan etsimisen. Tähtäimeen osui intohimoinen ja voitonhaluinen italialaismanageri Antonio Conte, joka onnistui palauttamaan valioliigapystin takaisin Etelä-Lontooseen jo debyyttikaudellaan. Nyt hänen tehtävänsä on kuitenkin osoittaa, ettei historia Stamford Bridgellä toistaisi itseään.

Miten Conte pystyy pitämään korttitalon kasassa?

Chelsean tärkein tavoite tällä hetkellä on laajentaa ja parantaa joukkuettaan vielä ennen kuin on liian myöhäistä. Kesän siirtoikkuna sulkeutuu noin kahden viikon kuluttua, eikä seuralla tosiaan ole varaa hidastella. Kesällä 2015 seurajohto oli tunnoton Mourinhon toiveita kohtaan, eikä sama virhe saa toistua Conten kohdalla.

Antonio Conten tehtävä on estää Chelsean junaa karkaamasta väärille raiteille. Kuva: Getty Images

Chelsea on kesän aikana kaupannut sekä viime kauden avainpelaajiaan että vähemmän tärkeitä miehiään muualle hyvää rahaa vastaan. Heidän tilalleen seurajohto ei kuitenkaan ole onnistunut löytämään joko tarpeeksi laadukkaita – tai useita – korvaajia. Chelsea on toki jo onnistunut vaihtamaan Manchester Unitediin myydyn Nemanja Matićin lupaavaan Tiemoué Bakayokoon, sekä siirtohaluisen Diego Costan Conten halajamaan Álvaro Morataan. Nämä muutamat siirrot eivät kuitenkaan ole nostaneet joukkueen tasoa kovinkaan merkittävästi, eivätkä ole vastanneet ongelmiin Chelsean ringin kapeudessa.

Gary Cahillin ja Cesc Fàbregasin viimeisimpien ulosajojen myötä Chelsean joukkue on entistä suppeampi ensi sunnuntain Tottenham-ottelua varten. Lisää päänvaivaa tuottavat myös loukkaantuneet Bakayoko, Eden Hazard sekä Pedro Rodríguez, jotka ovat kaikki todennäköisesti sivussa kyseisestä pelistä. Pahimmassa tapauksessa ensi sunnuntain Lontoon derby tulee olemaan Chelsealle kovan läksytyksen paikka.

Mitä jos Chelsean seurajohto ei vastaa Conten vaatimuksiin?

Brittimedian mukaan Conte vaatii Chelsealta vähintään kolmea uutta hankintaa ennen siirtoikkunan sulkeutumista. Pääkohteita ovat uusi laitapuolustaja, keskikentän keskus ja keskuspuolustaja. Conten kerrotaan nyt halajavan taattua laatua – eli pelaajia, joilla on kenties ikää, mutta myös enemmän kokemusta – kun taas Chelsean siirtoneuvoitteluista vastaavat Michael Emenalo ja Maria Granovskaia tahtovat keskittyä pitkäaikasempiin kohteisiin. Italialaismanagerin ja lontoolaisseuran näkemykset selvästi eroavat toisistaan, ja on vain ajan kysymys, milloin tilanne karkaa täysin käsistä.

Chelsean kannattajat ovat yhtä Antonio Conten tyytymättömyydessä seurajohtoa kohtaan. Kuva: Getty Images

Conten epäillään jopa harkitsevan asemastaan eroamista, jos seurajohto ei suostu hänen pyyntöihinsä. 48-vuotias valmentaja teki vuonna 2014 juurikin näin, kun Juventus kauppasi avainpelaajiaan muualle vasten Conten tahtoa. Nyt Chelsea on myynyt Matićin toiselle ensi kauden mestarisuosikille ilman Conten suostumusta, joten jos italialaismanageri täten kävelisi ulos Stamford Bridgeltä, voisiko kukaan edes syyttää häntä?

Estääkseen painajaismaista 2015/16-kautta toistumasta, Chelsean on saatava joukkue uudelleen kasaan ennen syyskuun alkua. Paineet ovat nyt laajalti Conten harteilla, mutta suurin vastuu lepää kuitenkin Chelsean seurajohdolla. On niin sanotusti aika laittaa rahaa haisemaan.