Mestarien liigan karsintavaihe pelattiin maaliin keskiviikkoiltana, ja Liverpool selvitti tiensä viidentenä englantilaisjoukkueena mukaan lohkovaiheeseen (raportti). Seuraavaksi odotellaan lohkovaiheen arvontoja, mutta pitkään ei onneksi tarvitse odottaa. Lohkot arvotaan Monacossa torstaina klo 19 Suomen aikaa.

Lohkovaiheen ensikertalainen on azerbaidzhanilainen Qarabag, joka raivasi karsinnoissa tieltään georgialaisen Samtredian, moldovalaisen Sheriff Tiraspolin sekä tanskalaisen FC Kööpenhaminan. Uusi tuttavuus Mestarien liigassa on myös Bundesliigan viime kauden kakkonen RB Leipzig.

Lohkoarvonnasta tulee sikälikin mielenkiintoinen, että ei ole mitenkään liioteltua, jos väittää kakkoskoria ykköskoria tasokkaammaksi. Kyse on toki makuasiasta, mutta jos mittariksi otetaan UEFA:n rankingin perusteena käytettävät koeffizienttilukemat, on niiden keskiarvo ykköskorin joukkueilla keskimäärin 107 386 ja kakkoskorin nipuilla selvästi kovempi 119 185.

Kummallisuus selittyy sillä, että nykyjärjestelmässä ykköskoriin sijoitetaan maarankingin kahdeksan parhaan maan mestarit. Ennen puolestaan ykköskoriin menivät suoraan seurarankingin kahdeksan parasta joukkuetta. Vanhalla menetelmällä Barcelona, Atlético Madrid, PSG, Dortmund ja Sevilla ottaisivat ykköskorissa Chelsean, Benfican, Shakhtar Donetskin, Monacon ja Moskovan Spartakin paikat.

Potentiaalisia kuolemanlohkoja voi siis hyvinkin syntyä, sillä kolmannessakin korissa on tarjolla kovaa kalustoa. Kolmoskorista löytyy muiden muassa Valioliigan Tottenham ja Liverpool sekä Serie A:n Napoli ja AS Roma. Neloskorissa kovimpia ryhmiä ovat paperilla Sporting Lissabon ja RB Leipzig.

Saman maan joukkueita ei perinteiseen tapaan voida arpoa samaan lohkoon.

Kori 1: Real Madrid, Bayern München, Juventus, Benfica, Chelsea, Shakhtar Donetsk, Monaco, Moskovan Spartak

Kori 2: Barcelona, Atlético Madrid, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, Sevilla, Manchester City, FC Porto, Manchester United

Kori 3: Napoli, Tottenham, FC Basel, Olympiakos, Anderlecht, Liverpool, AS Roma, Besiktas

Kori 4: Celtic, Moskovan TsSKA, Sporting Lissabon, APOEL Nicosia, Feyenoord, NK Maribor, FK Qarabag, RB Leipzig

Lohkovaiheen ensimmäiset ottelut pelataan 12.-13. syyskuuta. Ensi kevään loppuottelu pelataan Kiovassa.