Moni on ihmetellyt sitä, miten Valioliigan toissa kauden mestari Leicester City on löytänyt pelaajistoonsa todellisia helmiä täydestä tuntemattomuudesta.

Esimerkiksi Riyad Mahrez, Jamie Vardy, N’Golo Kanté ja Anthony Knockaert lukeutuvat huippuonnistujiin, joita suuri yleisö ei tuntenut ennen Leicesteriin saapumista.

Leicesterin toimivan kykyjenetsintäjärjestelmän panivat pystyyn entinen manageri Nigel Pearson ja rekrytointiosaston pomo Steve Walsh.

Rob Mackenzie liittyi seuraan vuonna 2009 edustusjoukkueen analyytikkona, mutta hän siirtyi pian rekrytointiosastolle kehittämään uusia tapoja pelaajien löytämiseksi.

– Nykyään näkee kaikkia Wyscoutin ja Optan kaltaisia järjestelmiä, jotka kattavat koko joukon liigoja. Silloin niihin oli rajoitettu pääsy, Mackenzie toteaa.

– Me teimme hakuja eri liigoista ympäri Eurooppaa ja Englantia profiloidaksemme pelaajia – peliminuuttien, ottelujen ja uran vaiheen perusteella, jotta meillä oli ymmärrys siitä, keitä he olivat pelaajina.

– Sitten latasimme itse täysiä otteluja ja käytimme potentiaalisten kohteiden profiloimisessa samaa koodauskaavaa, jota käytimme omien pelaajiemme tarkkailussa.

Mackenzien mukaan yksi ensimmäisistä löydöistä oli Knockaert, joka edusti tuolloin ranskalaista Guingampia. Hän antoi skouttaamisen yhteydessä tietoja Walshille ja David Millsille, joilla oli nyt syvempi tietämys pelaajasta.

– Pystyimme tarjoamaan jonkin tason tilastollista näyttöä siitä, mitä Anthony oli tehnyt pallon kanssa ja ilman palloa. Vertasimme sitä myös Leicesterin silloisiin pelaajiin, kertaa Mackenzie.

Leicesterin tavoitteena oli olla yhden askeleen kilpailijoita edellä Mestaruussarjassa. Se onnistuikin, sillä muilla ei ollut vastaavia tietoja saatavilla.

– Nyt tilanne on muuttunut, koska kaikki pääsevät käsiksi tietoon paljon helpommin. Kunnia Stevelle ja Nigelille siitä, että he halusivat tämän tapahtuvan. He olivat hyvin rohkaisevia, koska se auttoi heitä tekemään parempia päätöksiä.

Mackenzie sanoo, että skoutit käyvät edelleen katsomassa pelejä ja jättävän raporttejaan.

– Silloin Knockaertin ja Mahrezin kanssa meillä ei itse asiassa ollut kykyjenetsijäverkostoa Ranskassa. Muistan ihmisten sanoneen, että ”teidän Ranskan-skouttinne saa palkankorotuksen, koska hän löytää näitä helmiä”. Sitten he olivat shokissa, kun kerroimme, ettei sellaista ole, hän sanoo.

– Kyse oli sisäisesti tehdystä työstä. Profilointi kertoi meille, että meidän kannattaisi lähteä katsomaan Ranskan toisessa divisioonassa pelaavaa Guingampia.

Mackenzie mainitsee Miroslav Klosen ja Arkadiusz Milikin muutamana esimerkkinä pelaajista, joita Leicester yritti aikanaan hankkia tuloksetta.

Lähde: Leicester Mercury